torsdag, augusti 11, 2005

Avundsjuka är det nya svarta

Jag älskar att använda uttrycket det nya svarta. I flera månader har jag fått med det i nästan alla texter och inte ens PM kom ihåg att ändra det i den första pophögertexten trots att han inte visste vad det betydde. Ni måste komma ihåg att det är en man som aldrig använt några hårprodukter utöver schampo.

Min nya favoritbloggare skriver om avundsjuka:

"MEN ÄRLIGT TALAT, JAG PERSONLIGEN TYCKER DET ÄR RÄTT ROLIGT MED AVUNDSJUKA MÄNNISKOR. DET ÄR SÅ PRÄKTIGT ATT VARA "THE BIGGER PERSON" GIVMILD OCH GOD. OKEJ, JO, DU KAN JU VARA DET. MEN KOM INTE TILL MIG SEN OCH FRÅGA VARFÖR DU PLÖTSLIGT FICK EN TUMÖR PÅ GRUND AV PASSIV AGGRESIVITET OCH KOM INTE TILL MIG SEN OCH FRÅGA VARFÖR DU HELT PLÖTSLIGT FICK EN SÅN ÖVERDRIVEN LUST ATT HUGGA DIN FRU MED EN YXA, BARA FÖR HON YTTERLIGARE EN GÅNG SMACKADE VID FRUKOSTBORDET." (hmm, det är alltså hon som själv skriver med versaler)

Trots att det mest är darling Björn af Kleen hon är avundsjuk på så är det underbart sagt!

Jag är fruktansvärt avundsjuk. Mest på alla som blir gravida på första försöket och som bestämmer sig för att det vore mysigt med en sommarbäbis.

Sen är jag avundsjuk på alla (mest äldre män) som har kontrakt på månadsinkomst med Expressens kultursida och får in alla texter de skickar in, oavsett kvalitet eller relevans. Nån sömnlös natt kan jag göra en namnlista över båda kategorierna.

11 kommentarer:

christin sa...

avund, är det nyttigt eller inte. ska man erkänna det, ska man förtränga det. jag kan inte bestämma mig. det är så svårt.

Goesta sa...

Nyttigt i sig är det nog inte. Men när den finns där, och pockar på, är det dumt att förneka den. Det gör ont att förneka den.

Sofie sa...

men det är "det nya" som är själva uttrycket. ex. locktången är den nya plattången

Manne sa...

Yo sis.
Började inse din storhet när jag läste in mig på nakotikapolitik i vintras. Nu växer du varje dag. Bra om Svenssonlycka igår. Tror att jag och min bror såg dig cykla på Hagagatan härom veckan. Shizz. Nu lät jag som handläggaren.
Skorpan är den nygamla biscottin.
Svamp är de nya blåbären.
Snus är de nya ciggen.
Rosé är det ny vita.


Hur gör man för att somna utan att dricka på tok för mycket? Det verkar omöjligt. Ibland undrar jag om det inte är så att man innerst inne inte vill sova. Att man är rädd för att falla. Har för mycket att tänka på.
Kom och hälsa på textmanne.blogspot.com
Bästa Hälsningar

Manne Forssberg

Isobel sa...

Sofia:
Ursprungligen användes uttrycket om att någon ny färg skulle bli höstens el vårens basfärg, som alltid var rätt (i förhållande till svart som är bastrendnormen). jfr "brown is the new black". (Det funkar nästan aldrig på riktigt, svart är eg. alltid både det gamla och nya svarta). Sedan har uttrycket breddats till att gälla alla nya trender som kan jämföras med gamla. Denna sommar är, som Manne påpekade, rosé det nya vita.

Manne:
tack, tack, men jag cyklar inte. Jag skulle dock bli extremt smickrad över att bli föremål för den nya "varärgreider"-trenden. Isobel är den nya Göran.

Goesta sa...

Propavan är det nya johannesört, Manne. Du behöver ingen alkohol för att sova. Bara propavan.

Manne sa...

Min lillasyster har slutat provida med propavan. Nu blir det mest terralen.

Greider är nog förvånad över det nya. Först kommer Natalia ut som Göran och nu Isobel. Vad händer?

Sofie sa...

Men det mest korrekta vore ju då att istället skriva avundsjuka är den nya generositeten/förunnandet/random synonym. En av poängerna är ju att det nya ersätter det gamla som hype. jmfr popphögern är den nya popvänstern. det är ju däri utvecklingen av betydelsen ligger

Chris sa...

Hö-hö-grabbigheten är den nya ironin.

marie sa...

hm, halkade in här på ett bananskal och såg att du skrivit om avund - några dagar före mig! det gör ju mig litet grand till en idiot. nåväl. tänkte bara posta en länk: http://www.taipeitimes.com/News/editorials/archives/2004/05/30/2003157550

Helena Englund Hjalmarsson sa...

"Det nya svarta" soms svenskt idiom: http://pratbubblor.blogspot.com/2010/05/det-nya-svarta.html.