söndag, maj 17, 2009

Jag har smittats av EU. Ännu ett tecken.*

Är inte detta en smula upprörande? I SVTs EU-valsdebatt i kväll får alltså bara riksdagspartierna delta. I sammanhanget är det dock betydligt mer förbryllande att Junilistan utestängts än att Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna gjort det.

Det finns ett antal sätt att sålla bland partier som ställer upp i val. Man kan välja att ha med de partier som sitter i det aktuella parlamentet, i såfall skulle Junilistan fått vara med. Man kan dra en gräns vid opinionssiffror som gör det sannolikt att partiet kommer in, då skulle inte junilistan, men däremot piratpartiet få vara med (lite beroende på hur många platser som står till förfogande förstås). Man kan bjuda in alla seriösa alternativ, då skulle alla ovan nämnda partier få delta. Att gå efter riksdagsmandat tycks mig som det sämsta möjliga alternativet.

Dels för att public service själv öppnar sig för den sortens kritik som Engström framför (att SVT styrs från riksdagen och därför gynnar riksdagspartier - ett samband som jag helt kort inte tror finns. Visst kan de tänkas gynna riksdagspartierna, men inte av den anledningen). Helt bortom den grundläggande frågan om demokratisk likabehandling, då.

Dels, och viktigare, för att det innebär att SVT inte tar EU-valet på allvar. Man vill ha en inrikespolitisk debatt, bara. EU-politikens specifika frågor är inte viktiga. När man precis varit med om ett uppvaknande för ett genuint europeiskt demos (eller en Deweyansk public, för att knyta till det Kalle brukar skriva) framstår det som barockt. I den senare meningen är det också särskilt tråkigt att man utestänger Junilistan och Piratpartiet, eftersom dessa partier mer än riksdagspartierna agerar utifrån detta spirande EU-demos, denna uppflammande public (som förvisso var en annan public för fem år sedan när Junilistan kom in).

* I morse satt jag med tidningen och dissekerade Lissabon-fördraget med kraft och entusiasm ända till S påpekade vad det var jag gjorde. "Men jag har smittats", sade jag. Det kommer mer kring detta.

8 kommentarer:

Kålan sa...

Om Agendas debatt till största delen kommer handla om inrikespolitik och inte EU-valet, då tycker jag att tidpunkten är väldigt olycklig. Det talas om problemet med att få folk att rösta i EU-valet, och samtidigt har SVT en inrikespolitisk debatt mitt under EU-valrörelsen.

Anonym sa...

Om man väljer att ha med de partier som sitter i det aktuella parlamentet så skulle även Feministiskt initiativ fått vara med. Det kriteriet har bla DN, men stänger ändå ut Fi. Schyman skriver på Newsmill idag: http://newsmill.se/artikel/2009/05/17/mediernas-nej-till-sd-och-fi-reklam-visar-att-demokratin-har-flyttat-ut-pa-natet

Feministiskt initiativs politik är förresten också i allra högsta grad internationell och platsaer finfint i EU-diskussioner.

Mangan sa...

En EU-debatt i tv som handlar om sexköpslagen, EU-trafficking, lönedumpning, Pirate Bay och ACTA - nej, det låter inte speciellt troligt...Mycket för bångstyrigt ch oförutsägbart för både tv och de etablerade partierna.

Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...

Buckle Up Dorothy and become a Woman of Constant Sorrow.

Johan K sa...

Tycker man man borde ge nya rörelelser mer exponering än de mer eller mindre inristade i sten. Annars riskerar det aldrig att hända något. Detta är något som bland statsvetaren Reidar Larsson har kritiserat ett flertal ggr. FI, ND, PP, JL och även SD har ju självfallet långt kvar till en riksdagsplats men de syns och hörs ju mer än etablissemanget tillsammans. Ofta leder dock bara flygbladsutdelningar, torgmöten och demonstrationer till korta klipp på lokalnyheterna och lokaltidningar.

Anonym sa...

SVT ägnar sig åt självcensur som vanligt.. Dom gör vad dom tror att makten förväntar sig av dom. (Vilket den också faktiskt förväntar sig.)

Med så feg "fri television" är det inte konstigt att demokratin i Sverige är i kris.


@ veronicasvard
Inte särkilt konstigt. FI blev aldrig VALDA till parlamentet. De FUSKADE sig till sitt säte genom att Schyman bytte parti.. Hon blev inte vald som FI'are eller med deras politiska program utan som vänsterpartist med vänsterns program.

Att det hon gjorde ens tilläts var rena förolämpningen mot väljarna.. Knappt en enda j-vel röstade på FI, då ska dom inte heller sitta i parlamentet.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Enligt info under debatten var det alltså agenda som bestämt att det skulle handla om inrikespolitik, vilket det också gjorde.

Fi, sitter, som den siste anonyme påpekar, inte i EP på eget mandat (dock är det maria carlshamre som sitter där för Fi, avhoppad från fp, inte Schyman som nu kandiderar) men visst har partiet en EU-politik. Det är dock inte riktigt det jag menar med EU-demos, eller EU-public. Men jag kommer återkomma till det där.

Anonym sa...

Tack för påpekandet om mandatet. Rätt har du..

När jag tänker efter lite.. Det var ju i riksdagen som FI fuskade sig till ett säte med hjälp av Schyman.. Men till mitt försvar så är det ju lite svårt att hålla isär detaljerna för varje fusk när FI fuskar i ett. ;)