måndag, maj 25, 2009

Det kan alltid bli konstigare

Det är nu snart 15 år sedan jag skrev en satir om hur välfärdsstatens privilegier fördelades i Bingolotto. Jag påminns om det när jag ser att Linköpings kommun alltså delar ut renhållningsjobb meddelst omröstning på en hemsida, ett renhållningsjobb på halvtid med skyhögt betalt och tvingande twittring och bloggning. Bl a ska vinnaren/städern berätta om hur hemskt det är att städa upp efter folk, så att människor skräpar ner mindre. Jag föreställer mig motsvarande jobb i andra kommunala sektorer, där vårdbiträden twittrar om hur äckligt det är att hjälpa gamlingar gå på toaletten så att folk ska undvika att bli för gamla, busschaufförer som bloggar om att det minsann är nyttigt att promenera så att folk minskar sitt nyttjande av kollektivtrafiken.

Det är i ett sådant ögonblick man inser att alla de dystraste franska teoretikerna nästan alltid får rätt och att verkligheten alltid kan bli ännu mer skruvad än man tror. Ett tecken på detta är om inte annat att nästan ingen tycks ha uppmärksammat "superstädarna" (jag såg en DN-text, men den fokuserade främst på konstnaden). Vi tycker alltså inte längre att detta är konstigt. Kanske förtjänar vi vår samtid.

4 kommentarer:

Magnus sa...

"har groomat trappan i en timma nu. nyss kom en rottweiler förbi, bet & sket nytt. damn!"

Man kan förstås undra om det var kvalifikationerna som städare eller bloggare som var viktigast - och om kommunen inser hur sårbar en laptop kan vara för fukt, hetta och slag (har någon sett en ambulansläkare ha med en laptop under armen när han rycker ut?) Heljönsigt förslag. Men från andra sidan visar det väl också det naiva i at tro att politiker, journalister eller företagare skulle blogga och twittra verkligt transparent, ge *ofiltrerade* inblickar i sin verksamhet. Det gör de givetvis inte, även om många i bloggvärlden tror det. Vi lever alla i en delvis redigerad och hårt stylad verklighet.

Björn Thomasson sa...

"...Kanske förtjänar vi vår samtid." Ja, kanske det - George Bernard Shaw var inne på liknande tankar:
"Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve."

Molly sa...

Självklart förtjänar vi vårt samhälle. Det är ju alla vi som är det i kvadrat.

Yossarian sa...

"Kanske förtjänar vi vår samtid." Ja, vilka skulle annars förtjäna den? ;-))