fredag, maj 15, 2009

Bra Söderlund!

Jag har skällt lite på författarförbundets ordförande Mats Söderlund förut, men i dag är han helt rätt ute. Det nya standardiserade Bonnier-avtalet är verkligen ett skämt. Förlaget vill numera ha rättigheterna till hardcover, pocket, e-bok och ljudbok i 3 år utan några som helst utfästelser om att faktiskt göra de här produktversionerna. De speciella e-boksavtalen ger dessutom förlaget rätten till boken för evig tid! Vi har av tradition inte producenträttigheter för böcker i Sverige (till skillnad från för musik och film) men när Bonniers nu, som de själva säger, försöker "skapa affärsmodeller som både förlag och författare kan leva på under lång tid framöver." ska man alltså inte ta det där med författarinslaget särskilt allvarligt.

Att man som författare skulle sälja rätten till sitt verk på livstid är en helt ny idé i den svenska upphovsrättstraditionen och går emot allt som underhållningsindustrin på sistone talat om rätten för upphovsmän att leva på sitt värv.

Det är därför fantastiskt om vi nu i debatten slutar låtsas som om upphovsmän och förlag/skivbolag/filmbolag hade samma intressen. Bolagen vill gärna företrädas av upphovsmän i debatten om upphovsrätt och internet, för att det ser bättre ut för allmänheten. Samtidigt gör de själva allt de kan för att minska upphovsmännens rättigheter och försörjningsmöjligheter. Om det står klart kan vi enklare prata vidare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Isobel,

kul att vi är överens om något. Det här är en fullkomlig katastrof. Och det gäller verkligen att författarna inte går med på dessa usla villkor.

Carina Rydberg

Anonym sa...

Äntligen! Äntligen ser det ut som om kreatörer av alla sorter (musiker, författare, filmfolk, skådisar m.fl.) börjar inse att de blivit blåsta (Baggbölade) under massor av år av den snikna, giriga upphovsrättsmaffian. Läs mer om Baggböleri på Google eller Wikipedia! Äntligen, äntligen ger tekniken möjlighet till att skapa direkt kontakt mellan kreatör-kund. Därför: Get Rid Of The Middle Man!