onsdag, maj 13, 2009

En liten stump om Carina Rydberg och frånvarande upphovsmannavirus

Eftersom jag också haft vansinnig skrivkramp i mitt liv (och också är färd med att slutföra en roman) kan jag inte låta bli att tänka på Carina Rydbergs våldsamma engagemang i piratdiskussionen just nu som ett sätt att fly den där förfärligt havfärdiga manusbunten hemma. Hon skulle ju ha kommit ut med en roman i höstas, som sedan blev framflyttad till nu på våren, som sen blev framflyttad på obestämd tid. Sånt tär på en. Att hon sedan på fullaste allvar tycks tro att hennes datorproblem beror på att någon arg TPB-försvarare skickar dödsvirus till alla som har mac, eftersom "de är upphovsmän", det vet jag dock inte riktigt vad jag ska säga om. Nog för att det finns galna, ondsinta hackers out there (i natt hävdades på en del irc-kanaler att de attackerade kronofogden.se) men några särskilda upphovsmannavirus har jag faktiskt aldrig hört talas om. Marcin skriver mer om hennes dataproblem.

Unni Drougge skriver förresten intressant, både specifikt om Rydberg och om idén att man som upphovsman har "rätt" att kunna leva på sin verksamhet:

"Jaså? Sen när blev detta en rättighet? Rydberg m fl har erhållit frikostiga författarpenningar och stipendier från allmänna medel - kan det vara så att de har vant sig vid att bli överströdda med allmosor? För annars är det ju bara att titta på Sveriges författarförbunds medlemsmatrikel och snabbt konstatera att typ ett par tusen - dvs majoriteten - av dessa upphovsmän säkerligen inte kan leva på sin verksamhet."

18 kommentarer:

Unknown sa...

Rydberg uppvisar onekligen rättshaveristiska symptom. Man kan hoppas att någon talar henne tillrätta innan det blommar ut fullständigt och blir en livsstil.

Jonas sa...

Är "Cia.44" i det här forumet verkligen Carina Rydberg? (Notera att tråden är från mars i år.) I så fall bör vi kanske lägga hela den här debatten till handlingarna nu. Starka indicier på grav personlighetsstörning finns nämligen i den tråden.

Det betyder också att vi nog får...hrm... se till att helt enkelt vara snälla mot henne, typ hålla med henne och inte provocera henne i onödan - precis som jag antar man bör göra med andra personer med förföljelsemani.

Och Carina, jag skulle starkt rekommendera dig att uppsöka psykolog snarare än tekniska forum för persondatorer.

K sa...

Det finns inga som helst belägg för att Cia.44 skulle vara Carina Rydberg som Marcin påstår på sin blogg.

Så här presenterar sig Cia.44:

"Om Cia.44
Personlig beskrivning

Jag har varit egen företagare i 42 år i många branscher. Är företagsekonom, marknadsförare och mentor till unga personer, som skall bli egna företagare. Är musikalisk, konstnärlig med många andra intressen. Tycker att det är otroligt bra med datorer och forum för att komma i kontakt med andra. Började redan 1979 med data för administration.
Macanvändare sedan 2009

Kommun
Västerås

Land
Sverige"

Anonym sa...

Er föraktfulla ton är äcklig.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag är ledsen om jag verkar ha en föraktfull ton. Uppriktigt talat är jag nog mest bekymrad för hennes skull. Däremot har jag nu sett det K skriver och det tycks som om den person som sökt hjälp hos Mac-forum inte är Carina Rydberg.

Anonym sa...

nej, jag har inte sökt hjälp hos något Mac-forum. Däremot har jag just mottagit ett kravmail för en bok jag aldrig hört talas om.
Detta kommer naturligtvis att bifogas min redan föreliggande polisanmälan.
Jag kan naturligtvis inte polisanmäla någon specifik person; bara konstatera att en intrång har skett, och hopppas att någon gör något åt det.
Som det är nu kan jag bara konstatera att någon har tillgång till mina användaruppgifter för olika konton - ett problem som uppstod för några månader sedan...

Carina Rydberg

Anonym sa...

...för övrigt kan jag bara beklaga att Únni Drougge, som jag betraktat som en personlig vän sedan många år tillbaka, har gjort det uttalande Isobel så gärna delar med sig av.

Det är roligt för Unni att hennes egenproducerade ljudbok, som hon lagt ut på TPB, blivit en succé, inte minst ur ekonomisk synvikel.

Jag skulle personligen aldrig angripa henne för hennes stöd av TPB - hon har uppenbarligen upptäckt hur man uttnyttjar den här tjänsten på bästa sätt.

Jag har emellertid alltid undrat: Har det inte kostat henne något?

Det har på grund av hennes blogginlägg, kostat henne min vänskap.

Men jag är övertygad om att det betyder föga för Unni.

Det kan till och med hända, att det betyder mer för mig.

För övrigt undanber jag mig spekulationer kring varför min nästa bok är sen. Den skulle komma ut i höst. Men eftersom jag inte kommer åt mina dokument, kan den i värsta fall bli ännu mer försenad.

Och det är ju det som är meningen, eller hur?

Carina Rydberg

Private Shop sa...

glöm inte att köpa nya batterier...

Magnus J sa...

All heder åt Carina Rydberg

E. sa...

" Anonym sa...
Er föraktfulla ton är äcklig."

Eh, föraktfull? kanske är det jag som tolkar ditt inlägg fel när jag mer ser det mer som en mental suck över hela grejen.
Visst hon kan ha fått virus och blivit hackad och så, men detta är ju då knappast riktad mot henne personligen.

Att hennes bok är försenad... ja som föredetta Bonnierförlagenanställd så har jag några teorier om källan till detta problem.

Björn sa...

Författarstip är knappast något som medger lyxlir, långa utlandsresor eller dagdriveri. När det gäler Rydberg är det nog snarare så att hon haft mycket pengar i familjen, för visst är hon överklass? Före Den högsta kasten kan hon knappast ha levat på sitt förfatrskap, men hon förklarade i nån intervju i mitten av 90-talet att "jag måste vistas utomlands några månader varje år för att må bra". Och efter Djävulsformeln (2000) dröjde det sex år till nästa bok. Det känns som att det finns en hel del pengar från familjeförmögenheten i bakgrunden här.

Louise sa...

Den här sortens spekulativt skvaller är verkligen det sämsta med nätet.
Jag blir oerhört illa berörd av de lösa antaganden som görs här.

Jonas sa...

Visst, Louise, "spekulativt skvaller" - men den här tråden har ju faktiskt gjort något som Internet också ofta lyckas göra:

Den har *rett ut något* som annars skulle vara enbart spekulativt!

Tack K för ditt grävande, och heder åt Carina Rydberg isånafall, trots att hon fortfarande verkar ha en novisartad och lätt konspiratorisk datorkunskap - vilket alls inte ska vara nåt man bör lastas för.

Men "Cia.44" borde nog fortfarande uppsöka psykolog...

Anonym sa...

"Mycket pengar i familjen" - vad är det för spekulationer. Och vad i helskotta har det med något att göra.
Tjorven

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Människors privatekonomi blir ju till en fråga när man talar om rätten att försörja sig. om någon säger att fildelningen gör det omöjligt för författaren att leva på sitt värv är det intressant att veta hur den personen försörjt sig under tiden innan fildelningen. Om Rydbergs familj har pengar eller ej har jag dock ingen som helst aning om själv.

Jag tror dock att Björn har fel, vissa av författarfondens stipendier och bidrag kan man visst leva på (och "dagdriveri" är en konstig formulering när det handlar om människor som håller på med konstnärligt skapande, man tänker och processar sitt material långt mycket mer än när man sitter vid datorn. Alldeles bortsett från att arbetsstipendierna inte kontrolleras i efterhand mot utfört arbete, lyckligtvis. tänk om man jobbade jättehårt och ändå inte fick ut något av värde just då, ska man betala tillbaka pengarna då?) Att bo utomlands några månader om året behöver väl dessutom inte vara så dyrt.

I det här sammanhanget vill jag gärna tillägga att jag tycker att Carina Rydberg är en absolut fantastisk författare. Flera av hennes böcker tillhör den yttersta toppen av svensk samtidslitteratur. Jag hoppas verkligen att hon snart lyckas komma in i sin dator och färdigställa sin nya roman.

Anonym sa...

Det håller jag med om. Och nu börjar historien bli för pinsam.

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/219051-carina-rydberg-om-dataintranget

Alldeles för pinsam.

Unknown sa...

Carina: Man kan säga "guilt by association" och att saker och ting är slump, men hur slumpartat kan saker och ting bli? Det borde finnas gränser.

Jag tror att hon förutom en datakurs skulle behöva en grundläggande matematikkurs.

Björn sa...

Apropå pengar och klass: nej, det behöver inte kosta skjortan att vistas utomlands några veckor men har Carina R någonsin haft ett vanligt borgerligt jobb efter sina forsta två böcker, som sålde typ 800 ex vardera)? Det är ingen som har hört om det och hon känns inte som en person som skulle fungera socialt på ett vanligt jobb, eller söka sig dit; jag har heller aldrig sett att hon skrivit krönikor eller journlistik eller översatt böcker. Unni D försöker få det till att hon flugit runt på litterära stipendier, men dessa är inga räkmackor som ger feta inkomster år efter år, dricka vin varje vecka eller hyra sommarhus i Provence. Konstnärslön och liknande har inte den kalibern.

Då är det betydligt rimligare att gissa att pengarna har kommit någon annanstns ifrån, för CR ger ju verkligen inbtryck av att vara en person som är van vid att "asch pengar, det finns altid pengar". Det gör det kanske också - men inte från Statens författrfond.