lördag, juni 21, 2008

Och så var det det här med yttrandefriheten

Richard Slätt blev så ledsen och besviken på sina vänner i riksdagen att han bad dem dra åt helvete. Inget mer, inget mindre. Inga hot, ingenting som på något sätt kan betecknas som ens i närheten av olagligt. Han är en känslosam man, Slätt, och FRA-cirkusen har tagit honom hårt.

Det fick dock Centerpartiets kommunikationschef Lena Forsman atthöra av sig till, nej inte till honom, utan till hans chef på Strix. Hon: "Vill bara fråga om du tycker det är ok att en medarbetare på ert företag, där han presenterar sig som journalist agerar så här."

Bortsett från att hon inte kan det här med kommateringsregler visar hon upp en mycket intressant syn på yttrandefrihet. Vi får väl utgå ifrån att det är Centerpartiets nya linje.

Nåja. Som chefredaktör och reporter på den antifascistiska tidningen Expo har Slätt konfronterats med långt mer uttalade hot från nazister utan att det berört honom nämnvärt. I det här fallet stod dessutom hans chef upp för honom på ett exemplariskt vis.

Men alla bloggare som irriterar centern har kanske inte så kloka arbetsgivare. Finns det fler fall där Lena Forsman utövat påtryckningar på bloggares chefer? Om ni känner till några hör av er direkt till Richard. Jag gissar att det finns ett program som gärna skulle gräva vidare i det. Just det, Inside. På Strix. Där Slätt jobbar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är fascinerande hur Centerpartiet gång på gång den senaste veckan lyckats utplåna den liberala stämpel de jobbat i åratal på att bygga upp.

Jag undrar verkligen på vilket sätt de tror att det ska gynna dem.

Anonym sa...

Lika klart självmål som när Olle Svensson (tidningsman i Göran Perssons hemtrakt, riksdagsman och senare känd från Ebbe Carlsson-förhören) fick se en bred protest mot åtalet mot Bratt och Guillou i IB-affären, med en hel del tunga författare pch debattörer som undertecknare - och förklarade att "författarnas hybris visar sig bl a i att de vädjar till allmanheten Over huvudet på dennas valda företradare". Sällan har politrukiseringen haft ett så glasklart ansikte.

Anonym sa...

Riksdagen är våra valda ombud, det är vi som tillsatt dem, det är de som ska jobba för oss - inte tvärtom. Det är märkligt hur snabbt den insikten försvinner när man väl hamnat innanför Riksdagshuset eller Rosenbads murar.

Hur kan man ens komma på idén att försöka påverka någons chef? Vad trodde hon skulle hända?

Anonym sa...

Det roligaste av allt är att hon presenterar sig själv som kollega till chefredaktören.

Anonym sa...

Lisa> Mmm, hade hon inlett "Broder!" hade ;yckan varit fullständig

Chris sa...

hur en kommunikationschef kan agera så där är obegripligt. hon om någon borde ha kunnat tänka ut vad som skulle hända. jees.

Peter sa...

Är inte det egentliga syftet att stoppa att Richard Slätt använder inspelat material med Federley som tagits upp i arbetet med Insider - och där det kanske framgår att Federley inte alls alltid har velat ha precis den lag som antogs av riksdagen.