onsdag, juni 11, 2008

Inte långt kvar nu

Det är fascinerande att gå in på Knuff numera. Det är bara Zlatan och EM som över huvud taget lyckas tränga sig in bland alla FRA-relaterade inlägg. De vanligen så dominerande tävlingarna bland modebloggar har helt satts på undantag. Hela den samhällsinriktade bloggosfären har rest sig som en man (med vissa, ytterligt få undantag), och skriker, vädjar om det vansinniga i förslaget. Alla svenskars mail, internetanvändande och sms kommer att avlyssnas och sparas. De säger att det som inte stämmer in på sökkriterierna ska kastas (alltså om man inte har skrivit om bomber eller om Koranen) men vi vet ju hur överskottsinformation redan i dag används inom polisen. Den används alltså, den kastas inte, trots att den ska förstöras. Om jag var en kändis som surfade kinkyporr och inte gärna ville att det skulle komma ut, skulle jag nog börja köra med dolt IP-nummer. Bara för att ta ett litet exempel på potentiell och fullt sannolik felanvändning.

Vi vet alla vilka riksdagsledamöter som är emot lagen, vi vet också att det bara behövs att fyra stycken följer sina egna samveten så faller den. Det är förresten långt många fler än de som vanligen tas upp som skulle vilja rösta nej. När diskussionen gick i exempelvis den moderata riksdagsgruppen inför omröstningen förra året gick sprickan rakt igenom gruppen.

Vad säger exempelvis Mats Johansson i dag, förre politiske redaktören på Svenska Dagbladet, om att upphäva meddelarfriheten? Maila och ring honom och fråga.

Han kanske inte bryr sig. Det verkar ju inte journalister göra, trots att de i vanliga fall alltid stormar mot inskränkningar i yttrande- och informationsfrihet. Samtidigt som bloggvärlden enas i en möjligen fåfäng kamp mot klockan för att få våra folkvalda att våga tänka själva och rösta efter sina egna hjärtan, så är det ekande tyst i tidningar och etermedier. Några ledare, några kultursidestexter. Häromdagen en text i Aftonbladet där FRA själva fick förklara hur lagen skulle fungera. FRA, som alltså enligt tydliga bevis redan grundlagsvidrigt bedrivit den signalspaning som nu ska trummas igenom i stor skala.

Jag har i dag mailat några riksdagsledamöter som jag fortfarande hoppas på. Anders Mildner skriver bra om kontrasten mellan gammelmedia och bloggvärlden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Isobel,
Jag har just läst ut din bok och vill bara tacka för en fantastisk läsupplevelse! Vid 30 års ålder, då man plöjt igenom några böcker i veckan sen man blivit läskunnig, så fastnar de riktiga godbitarna ordentligt! För mig betyder igenkänning, vackert språk och engagemang ALLT vad gäller min läsning. Jag upplevde detta med din bok. Jag fick mitt andra barn för två veckor sen och har läst, skrattat och gråtit mig igenom dina sidor som underhållning under oändliga amningssessioner. Jag känner igen mig i nästan ALLT du skriver och även om det inte är autentiskt så berör det mig mycket. De senaste böckerna som berört mig på liknande sätt är ”Bitterfittan” och ”Mig äger ingen”. (hoppas du tar det som en komplimang med jämförelsen) Jag ser mycket fram emot ditt framtida författarskap och väntar ivrigt på nästa bok!
Varma häsningar!
Emma

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tomas_Timelock sa...

Aktivismvideo på YouTube och VEOH!

http://www.youtube.com/watch?v=0pAYZmMD-TE

http://www.veoh.com/videos/v14194515jHjr7SYt

http://www.stoppafralagen.nu/

/tomas