söndag, juni 22, 2008

En moderat med integritet, för integritet

Jag läser att MUF-ordföranden Niklas Wykman säger att han kommer att lämna partiet om man inte ändrar årsikt till FRA-lagen (och den rivs upp, rimligen). Jag måste erkänna att jag inte tidigare haft alltför höga tankar om Wykman, men i detta hamnar han helt rätt. Om han nu faktiskt också lever upp till sina utfästelser kan vi konstatera att det åtminstone finns en ledande ung moderat som både är för integritet och har det.

ps1. Jag undrar när propagandaminister Schlingmann inser exakt hur katastrofalt FRA-debaclet varit för moderaterna och för alliansen.

ps2. Jag tänker stå utanför Riksdagen den 16 september. Tänker du?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Den 16 september kommer att vara en utmärkt dag att stå utanför Riksdagshuset och i kvarteren omkring och vara en levande protest mot "vår" riksdag. Alliansen inbillar sig troligen att vi har glömt allt annat tills dess. Det har vi inte.

SvD har en artikel om hur moderaterna jobbar på övertid för att göra sig impopulära bland sina egna. De flesta av kommentatorerna håller med.

niklasp sa...

Jag kommer att vara där.

Anonym sa...

FRA-omröstningen och hela hanteringen av frågan ser mer och mer ut som den nya borgerlighetens motsvarighet till hur vänstern drabbades, bade inåt och utåt, av Göteborgs-kravallerna. Samma svek från en regering de uppfattade som "vår egen. med vissa reservationer", samma abrupta krock mellan normala principer för hur man umgås och arbetar politiskt och det många fann vara en våldsam statlig överreaktion plus billig retorik från regeringen (Göran Persson då, Reinfeldt nu), samma känsla av att "aldrig mer röstar vi på dom jävlarna igen". Och, faktiskt, samma aktiva roll från de inofficiella webbmedierna för att sprida andra versioner an tidningarna och de stora partierna var beredda att erbjuda.

Innan nån säger att "dom var anarkistiskt slödder, vi är städade men arga liberaler" så ska det påpekas - det kan inte sägas för ofta - att det var en mycket liten del av de som kom till Götet i juni 2001 som var med om den dar kravallen, men när det väl smällt blev bilden snabbt att precis alla varit där eller varit sympatisörer, att det var själva avsikten med att komma och demonstrera - och därmed att det fanns kanske hundratusen som var beredda att slå in skyltfönster och kasta gatsten på poliser och politiker. I tv och tidningar dagen efter såg det ut som Franska revolutionen

Anonym sa...

Skillnaden är att medierna totalt svek anti-globaliseringsfolket i Göteborg och framställde allting som ett kaos, när i själva verket 30 000 människor mascherade städat och de övriga i rätt hög grad provocerades av en galen polismakt som separerat dem ur tåget och ockuperade en skola där nedresta ungdomar i god ordning tagit in precis enligt planerna. Göteborgsrapporteringen i medierna och rättsprocesserna efteråt är en riktig skamfläck på svensk demokrati.

Nu är media själva emot lagen. De har inget intresse av att framställa motståndarna som stollar.

Anonym sa...

ab> Visst, utmärkt beskrivning, men jag tankte mer på vad Gbg och dess efterspel gjorde med demokratin, med tilltron till de politiska institutionerna - och rättsväsendet med, det återstår ju att se hur FRA-lagen kommer att se ut i rättslig praxis! Att modiga människor på Telia och Glocalnet kommer att sabotera anslutningen till FRA:s superdator (som civil olydnad) tror jag knappast på. Känslan av svek och alienering från den egna regeringen är påfallande lika.

Och tidningarna? De är emot, men de vaknade verkligen upp i sista stund, och man kan undra hur det låter om ett halvår.

Anonym sa...

Tyvärr kommer vi ju inte att få reda på hur FRA fungerar i praktiken...

Jag hoppas att Telia vågar maska på något legalt och uppfinningsrikt sätt.

Men är det någon som tror att den där domstolsliknande skapelsen kommer att våga säga nej till en enda begäran om personavlyssning? Eller till ett enda sökbegrepp?

Anonym sa...

varför inte bevaka Stasifolket på Lovön och deras politiska försvarare fram tills September?

Lite som plane-spotting fast på gestapoagenter istället, registrera allt vad de företar sig, med vilka och vart. Kan de så kan vi, lika gott kalas...

Anonym sa...

Ja, det tänker jag

Anonym sa...

En passus eftersom jag var på plats i Göteborg. Var först ute på Gunnebo slott och filmade när Bush och Persson möttes och var sedan inne i Göteborg. Dagen efter likaså. Det var hur många som helst som betedde sig som svin och mediabevakningens slagsida var snarare i underkant. Jämför det med ett fotbollsderby i Stockholm: 35000 åskådare inne på arenan och flera tusen andra runt omkring på krogar. Absoluta majoriteten av dessa som gillar fotboll har vare sig slagit någon på käften eller kraschat ett fönster i hela sitt liv. Ändå ser man kravallbilder i tidningarna. För att kravallerna finns där. Och för att oskyldiga kan skadas av deras framfart. Så många huliganer som det var på plats i förhållande till antalet demonstranter i Göteborg då kan du inte se på någon fotbollsmatch. Därav min svåra irritation mot Göteborg -01. Plus det faktum att ungjävlarna var för fega för att visa sina ansikten och att allmänheten visade upp en massiv uppslutning BAKOM polisen och det är min själ inte vanligt.

Självklart dyker det upp gråsuggor under stenar och det gäller att inte lyfta på fel sten inför dessa manifestationer mot FRA-lagstiftningen. Men som ni redan påpekat kommer knappast något liknande ske nu.

Jag stöder helhjärtat dessa manifestationer, men jag tycker att jämförelsen med kravaller haltar. Allmänhetens misstro till myndigheterna likaså, eftersom det var så oerhört många fler som blev förbannade på de som slog sönder Göteborg än på de som slog tillbaka.