onsdag, september 20, 2006

Mina egna grannar

Okej, vi gnäller på Malmö och Landskrona. Och det har vi förstås rätt att göra. PM skrev häromdagen utmärkt om den skånska skitsnackarmentaliteten (och eftersom jag är född i Malmö har jag alltså rätt att hålla med). De sociala problemen i Malmö är välkända, och även om det är ytterst svårt att begripa varför stan inte funkar bättre så är arbetslöshet, utanförskap och kriminalitet sånt som invånarna tvingats vänja sig vid.

Men hur är det i såfall här hemma. I Birkastan, där jag bor, har vi extremt liten arbetslöshet. Vi har nära nog ingen våldsbrottslighet och den enda segregationen att tala om är den som handlar om att det bor alldeles för få människor här som inte skulle platsa på en Kalles Kaviar-tub. Ändå röstade 158 personer i Matteus församling (vilket ungefär motsvarar Birkastan) på Sverigedemokraterna. Okej, det är långt färre än dem som röstade på Feministiskt initiativ, och i många valkretsar till och med förre än som röstade på Piratpartiet. Men ändå. 158 sverigedemokrater. Här. Mina grannar. De kanske fikar på Mellqvist. Handlar på Konsum. Lunchar hos Günther. Och röstar på ett gäng främlingsfientliga kvinnomisshandlare.

Det är inte någon specifik Vasastans-sjukdom heller. Bara på lilla Mariaberget röstade 66 personer SD.

Att Valu dessutom räknat inihelvete fel så att vi nära nog ett par dagar efter valet fick ett populistparti i knäet mitt inne i riksdagen är illa nog. Men vi måste, alla, inse, att det här inte är en skånsk sjuka. Det är ingen dansk sjuka. Det är inget som drabbar utslagna före detta industriarbetare i gamla nazistbygder. Utan våra egna grannar. Jag vet förstås en del av det som blivit fel. Och det finns en del enkla saker som kan göra det rätt igen. Men vi har inte ens börjat begripa vilket problem vi har inför oss.

30 kommentarer:

Iraniern sa...

Vem vet du kanske får leva under sharialagar någon gång, så får du som du vill din lille patetiske PK-it.

Dysterkvisten sa...

iraniern: allvarligt? Exakt vad är det du menar? Att Sverige riskerar att bli övertagna av muslimer som tänker införa Sharialagar? You make noooo sense, som Mitch Hedberg hade sagt.

Bolivar sa...

Isobel: Jag tror att en stor del av problemet är att det gjorts till politik. Människor har fått en ursäkt för sina fördomar och sitt beteende eftersom det och det inte gjorts, de och de lagarna har inte klubbats igenom och det ser ut si eller så i förorterna. Inget av det är ursäkt eller förklaring, alldeles oavsett vilka som styr Sverige eller hur vår demografiska fördelning ser ut. Man kan klubba hur många tillväxtprogram man vill om inställningen hos så många svenskar som vi ändå pratar om, är att packet ska ut. Det handlar om vanlig jävla anständighet och alla vi som känner så måste gå ut och möta krafterna med eller framför allt utan politiska åtgärder i ryggen.

FF sa...

Det är inget omöjligt problem, inte alls. Om 4 år har ett par procent av sveriges befolkning tagit sitt förnuft tillbaka och vi kan rösta fram politiker som har visioner om solidaritet och gemenskap i stället för den råkalla egoism vi nu ska leva med i 4 år. Axén Olin pratar om att sälja ut alla hyresrätter i innerstan va? Bra så, utökad segregegation är lösningen på problemen?

Johannes sa...

Folk borde umgås mer istället för att bygga murar och rösta på främlingsfientliga kvinnomisshandlare. Det var lite den känslan man fick i Landskrona. Alla tyckte samma sak, oavsett om de var "svenskar" eller "invandrare", men segregationen var total. Läskigt. I synnerhet så här i efterhand..

Moz sa...

Troligare är väl att VM in i det längsta "råkade" missa det hela, i syfte att inte ge SD medieutrymme?

Ami sa...

Isobel vad menar du med främlingsfientliga KVINNOMISSHNANDLARE? syftar du på sd:s högt uppstatta politiker som anklagat invandrare för att misshandla våra s v e n s k a kvinnor och sedan åkte dit själv på ngon midsommarafton eller hur det var eller menar du något helt annat? Personligen är jag av den åsikten att man inte tjänar på eller är sanningsenlig om man reducerar kvinnomisshandlare till sverigedemokrater och/eller muslimer. Jag kanske bara tolkar fel (eller är full) ((varför är jag alltid full när jag kommenterar bloggar))

Kul att du börjat (smyg)blogga igen iaf!

Lagergren sa...

Jag bor också i Birkastan. Det är 6,6% miljöpartister där, och 9,3% i hela kommunen. Eftersom de är så många gånger fler än SD-kufarna tycker jag det är ett allvarligare problem. ;-)

Anonym sa...

AAAA-IIII-KÅÅ!

Ps. SD sucks!

Bolivar sa...

Lagergren: Varför tycker du så?

Isobel sa...

Lagergren: det måste vara ett skämt? Eller menar du på allvar att det är ungefärligen lika illa att vara emot bilism som att vara emot invandrare? (båda två delvis korrekta, delvis överdrivna miljöpartist/resp sd-uppfattningar)

Lagergren sa...

Isobel - visst var det ett skämt - men det största invandrarfientliga partiet förlorade just regeringsmakten, i koalition med flera andra som tycker det är fel att utländska byggjobbare kommer hit för att få det drägligare. Ärligt talat - är det så stor skillnad på att vägra invandrarna inträde och att låta dem ruttna på flyktingsförläggning i Tranås utan besked tills de tar livet av sig av depression? (S) har tydligt signalerat hur de tycker invandrare är mindre värda än Svenskar i många år, medan de förbannade tomtarna i (SD) säger det rakt ut.

Johan sa...

Enligt Valu, har de svarande som röstade på Sd uppgett att det viktigaste skälet för deras val berodde på förtroendet (eller snarare föraktet) för de sittande politikerna.

Bolivar sa...

Lagergren: Men det var ju MP du jämförde med SD, inte S? Ett skämt utan punchline får dig ju bara att verka skev.

Lagergren sa...

Bolivar - det blev ju lite snett. Får väl försöka avrunda med någon i still med att SD är ju bara emot invandrare, MP mot civilisationen i stort

Anonym sa...

Hade du räknat med att ingen i Vasastan skulle rösta på SD? Får jag gissa, så där bara på rak arm så är det äldre människor. Det förvånar mig inte det minsta faktiskt. SD är ett arbetarparti, eller rättare sagt ett parti för de som förr arbetade men idag har fått se sina jobb flyttas till Asien. De tror att det har med politiken att göra, att det ligger en orättvisa bakom det hela. De tror att världen ser ut så här, svenskar ska ha 10ggr mer betalt än asiater. Det är ingen åsikt unik för Sverigedemokrater, t.o.m Bolivar här skriver gärna under på den typen av åsikter. Förutom Sten Andersson i Malmö så huvudsakligen SD:s partiarbetare folk som tidigare röstat på V, S och tom. Mp, i många fall har de varit engagerade i partierna. SD är ett parti för den arbetarklass som nu får vänja sig vid att inte längre vara ett överbetalt globaltfrälse som tror att det är Socialdemokratin och väldärdssamhället som gett dem deras välstånd istället för kolonialismen vars effekter nu börjar klinga av när stora länder som indien och Kina börjar slänga av det socialistiska ok som västvärldens intellektuella slängt på dem.

Bolivar sa...

Lagergren: Om civilisationen i stort består av det miljöpartiet är emot, så kommer din civilisation ganska snart att möta betydligt större prövningar än Maria Wetterstrand:)

Anonymous: Det börjar kännas lite gammalt att du hela tiden lägger ord i munnen på mig. Jag vet inte varför du är så bitter på svenskarna att du tycker att de förtjänar samma undermåliga levnadsvillkor som kinesiska industriarbetare, men det är dina issues. Jag förstår inte dina tankegångar alls, det verkar som att om några har det dåligt kan ingen förvänta sig att ha det mycket bättre. Jag ser det omvänt, om några har det bra ska ingen behöva tåla att ha det mycket sämre. Jag ser inte ett kapitalistiskt samhälle som undvikligt eller ens något att sträva efter. Det råkar vara systemet vi lever i just nu, och det bästa vi kan göra kan väl ändå inte vara att lägga armarna i kors och låta människor gå under?

För mig spelar det ingen roll om herrarna i mörka kostymer heter Chang eller Morris, de pissar fortfarande både på sitt eget folk och på andra för att berika sig själva. Det accepterar jag inte. Det tycker jag inte är bra. Om du gör det får det stå för dig, men sluta lägga ord i min mun.

Anonym sa...

aha, alla ska ha det bra. Visst lägger jag ord i din mun. Det är inte du som säger att svenskar ska ha kvalificerade jobb och sedan ska svenskar visa solidaritet med tredjevärlden. Om jag får det bra så kan väl jag få visa solidaritet med fattiga svenskar. Det är inte konstigare än att vi vet var ni kommer ifrån, du undrar var tredjevärldens föräakt mot euorpas vänster kommer ifrån. jag ska ge dig en hint. Ta några massmord och ta några kända poltiker du brukar hylla och kolla vad som sas när det begav sig. Som sagt, tredjevärlden behöver inte Bolivars självgoda allmosor, det räckte på Palmes tid och gav inga förbättringar. Svensk arbetarklass är överbetalad och nu sker utjämningarna, därför står människor som Bolivar och Goesta som tidigare levt på tredjevärldens fattigdom och lipar idag. Tough Luck, men du har tappat din räkmacka.

Erik sa...

Efter att dag efter dag behöva ta hänsyn till unga invandrarkillar som gör allt i sin makt för att provocera och störa medresenärer på kollektivtrafiken här nere i skåne så förstår jag hur det kommer sig att rädda unga män röstar på SD, jag tycker att de andra partierna ska ta deras rädsla på allvar. Missförstå mig nu inte, jag tycker INTE att det är ett bra alternativ att rörsta på SD och jag tycker INTE att man ska dra alla invandrare över en kam, nej vad jag anser är att man inte ska blunda för den rädsla som ligger bakom SDs uppgång.

Bolivar sa...

Anonymous, det här är inte rätt forum för pajkastning i tredje person, men jag häpnar över din analys av mina åsikter. Vi hörs hos mig istället.

Lisa sa...

Håller med Eriks kommentar.Jag är inte speciellt förvånad över SD:s framgångar, även om de skrämmer mig. På de flesta lågavlönade jobb jag extraarbetat på som student har smygrasism grott, av typen "nu är det en invandrare som rånat någon igen". På min gymnasieskola, som var hyfsat "fiiiin", fanns det elever som föraktade invandrare. Det finns smygrasism i alla klasser. Tyvärr.

Peter Olevik Dunder sa...

Många tycker och jag kände mig tvungen att gå till källan i form utav sd:s principprogram som de har på sin hemsida. Nu har sd:s företrädare i SR i fredags visat att de nog är lite mer främlingsfientliga än vad de skrivit och sagt innan valet men ska debatten kunna fortgå så gäller det att ta fasta på vad de sagt, gått till val på och vad deras medlemmar ställt sig bakom. Här ett citat taget från sd hemsida: "Sverigedemokraterna är ett demokratiskt, nationalistiskt parti. Vi har idémässigt låtit oss inspireras av såväl det förra sekelskiftets svenska nationalkonservatism som delar av den socialdemokratiska folkhemstanken. Syftet är att kombinera principen om grundläggande social rättvisa med traditionella värdekonservativa idéer." I mina öron påminner det om den nationalsocialism som fördes fram samtidigt som socialdemokratin och kommunismen delade på sig. Alla tre ideologierna är socialistiska och även om sd nu inte använder nazism (det klingar ju lite illa) så använder de vad som verkar vara en omskrivning av densamma.

Att nazism och kommunism är moståndare till liberalism och vårt öppna samhälle är känt sedan tidigare och även om vänstern är emot sd så delar de grundideologi; enligt ovanstånde resonemang. Mina grannar (över 18år) är från alla politiska partier, vissa har inte ens rösträtt i Sverige, men jag hoppas att de som röstat på socialistiska partier ska ha kommit till insikt till nästa val samt att de som idag inte fick rösta till nästa val har rätt att rösta i åtminstone de kommunala valen. Jag förespråkar inte omskolning, vuxna människor ska inte skolas av staten, men väl folkbildning genom bland annat studieförbunden.

P sa...

Utmattad akademiker: Mitch Hedberg! Världens roligaste människa. (I konkurrens med Sarah Silverman.)

P sa...

Peter Olevik Dunder: Du är själva inbegreppet av poliskt idioti. NSDAP var lika mycket socialister som Pinochet var liberal. Nationalsocialismen har ingenting med socialism att göra. Läs en bok i stället för att skriva pantade kommentarer.

anna sa...

unken klassretorik av Isobel. varför utgår du ifrån att dina rika medelklassgrannar skulle vara bättre och mindre fördomsfulla människor än människor bosatta i hålor som Landskrona eller i storstädernas getthon?

Leffe sa...

Människor är rädda för förändring. Göran Persson spelade på det lite, (sd) spelade vidare på samma folkhemskramarlåt.

Det tror jag är förklaringen.

Om vi får bukt med rädslan för förändring, rädslan för framtiden, då får vi också bukt med det problem som (sd) är ett symtom på.

Men vi kommer nog aldrig att helt få bort (sd), någon procent idioter finns det alltid. Och i en demokrati är det inte aktuellt att ta krafttag för att sätta stopp för idioterna. Och det är i grunden bra.

Isobel sa...

Fast om det är unken klassretorik att utgå från sociala och ekonomiska förhållanden i olika valkretsar underkänner man ju hela resonemanget om att många röstar på sverigedemokraterna som en protest mot det de upplever som eländiga levnadsförhållanden (bristande framtidstro, hög arbetslöshet, hög brottslighet osv). Jag vet inte hur man ska balansera mellan det och ren främlingsfientlighet, men jag tror att man kan anta att det är en större andel för det senare bland dem som röstar SD i Birkastan än i Landskrona. Just för att det inte finns så himla många saker, rent kollektivt alltså, att vara missnöjd med.

Leffe sa...

Människor röstar utifrån sig själva, även i Vasastan finns det personer som hittat en yttre fiende att projicera sina bekymmer på.

Mängder av borgerliga väljare röstade mot (s) baserat på en i stora stycken fördomsbaserad bild av personen Göran Persson och partiet (s). Det är nästan samma sak, dvs. fördomsbaserad proteströstning.

Kanske gör vi alla i viss mån våra val av fel skäl eller på tveksamma grunder. Vi landar oftast inte så illa som de som valt (sd) - men är det tur eller skicklighet?

Anonym sa...

tja anna, kanske för att den unkna klassretoriken stämmer riktigt bra. För det var väl 22% i Landskrona?

Översättarhelena sa...

"... den enda segregationen att tala om är den som handlar om att det bor alldeles för få människor här som inte skulle platsa på en Kalles Kaviar-tub". Hmm. Det är ju det som är segregation.