tisdag, september 12, 2006

Läs också!

I Journalisten berättar Sakine om att Stockholm City tvingat henne ta bort ett blogginlägg där hon var kritisk mot tidningen.

8 kommentarer:

SANDRA sa...

Yttrandefrihet - jo jo.
Så var det med den.

superkryp sa...

Jag tycker nog att det ändå ligger nånting i att man bör stå för det man skriver under att man tycker... Kravet kändes inte så himla orimligt, eller?

sakine sa...

Tjo! Kul att du också bloggat om det, Isobel.

Superkryp, jag skrev inte under en ursäkt för krönikan.

Det hade City klart för sig. Att ändå sätta dit mitt namn, samtidigt som man plockar bort krönikan från hemsidan, var det som fick mig att blogga om det här.

Att i förväg 'censurera' vad man vill har ingen problem med. Däremot att i efterhand plocka bort texter för att tillräckligt många påstås känna sig "kränkta".

Bolivar sa...

Sakine: Det du måste förstå är att du arbetar på en gratistidning. Er läsekrets förväntas bli på bra humör och köpsugna av att läsa eran tidning, eftersom alla era intäkter kommer ifrån annonser. Om läsarna istället går runt och känner sig kränkta i tillräckligt stor utsträckning, blir tidningen en dålig affär för annonsörerna och du en dålig affär för tidningen och....you do the math.

Hade krönikan publicerats i en tidning som finansierades av trogna prenumeranter hade jag haft större förståelse för det här rabaldret, men City är verkligen fel forum att slåss för yttrandefriheten i.

Gunilla sa...

Bolivar, visst har du en poäng. Men om City är fel forum för att slåss för yttrandefriheten blir Mikael Nestius' uttalande om "valets viktigaste mediefråga" i Journalisten 23/2006 ännu mer obegripligt:

“Tryckfriheten, som inskränks hela tiden. Det vore kul ifall någon politiker ställde sig upp och försvarade den, men det är det ingen som gör.”

Fast han kanske försöker slåss för mer frihet i Journalisten för att han inte kan göra det i sin egen tidning...

Isobel, kul att du börjat blogga igen!

sakine sa...

Bolivar, ja: men nu väljer tidningen att ha mig som skribent och de väljer att publicera mina texter. Att då i efterhand plocka bort och be om ursäkt för texten (dessutom med mitt namn under) är vad som är fel.

Inte vad City väljer att ta in för texter eller ej.

Håll i sär frukterna så ska du se att det kanske går bättre.

Gunilla, ja det där i Journalisten var festligt..!

Bolivar sa...

Sakine: Om de inte förutsett reaktionerna försöker de såklart minimera skadorna på sitt varumärke. Däremot är det såklart högst märkligt att de skriver under ursäkten med ditt namn. Där har du rätt, i övrigt tycker jag att du gnäller.

sakine sa...

Bolivar, japp! En gnällspik är vad jag är och kommer att fortsätta vara ;)

I synnerhet när det handlar om yttrandefrihet. Stay tuned...