fredag, september 29, 2006

Det finns dagar som är bättre än andra


Det finns dagar när livet är rätt okej ändå. Det finns dagar att vara tacksam för. Det finns dagar när man dricker Dry Martini direkt ur immiga glas (under den kalla årstiden förvarar jag min gin i frysen för detta ändamål), det finns dagar när lammet stilla puttrar i ugnen, när lägenheten fylls med doften av grön kardemumma, spiskummin, honung, kryddpeppar, när man har de bästa män man vet i hela världen omkring sig, när man blir bjuden på gräddfilspannacotta med passionsfrukt, när man pratar om viktiga riktiga saker och lyssnar på Miles Davis och Madeleine Peyroux och Frank Sinatra, när man badar i badolja med doft av marockanska rosor, när nån kliar en i nacken och livet är rätt okej ändå.

Dry Martini

Häll 5 cl gin ur frysen i ett cocktailglas.
Häll 1,25 cl vermouth ur kylen i samma glas.
Lägg i en oliv (gärna en av Zetas Olive dolci verdi)
Skala av en liten bit citronskal, vrid över glaset och släpp i.

Sefardiskt Rosh Hashana-lamm

En bit lammrygg
Ett nät schalottenlök
10 vitlöksklyftor
ett par deciliter vitt vin
Kryddblandning på hel kryddpeppar, gröna kardemummakapslar (peta ur fröna ur kapseln), hel spiskummin, ett par nejlikor, en liten bit torkad chili, hela korianderfrön, hela svartpeppar, vanliga kardemummafrön. Rosta i torr panna, mortla till pulver.
Torkad timjan.
1 dl gula russin
1/3 dl flytande honung
Olivolja (+ smör om man inte kör ren kosher)

Sätt ugnen på 225 grader.

Klappa in kryddblandningen + timjan på lammet. Skala men dela ej alla lökarna/vitlöksklyftorna. Bryn lammet rätt hårt runt om i en gjutjärnsgryta (som har ett lock) i (smör och) olivolja. Häll av fettet. Lägg lökarna under och runt lammet. Häll på vinet. Häll/stryk ut honungen ovanpå köttet. Sätt in grytan utan lock i 30 minuter. Sänk värmen till 150 grader och lägg på lock. Kör i 2-2,5 timmar till. Ha i russinen efter 1 timme.

Servera med couscous med pistagenötter.

6 kommentarer:

Greven sa...

nä men hörru, dry martinireceptet ovan är rätt förvrängt...
Ginflaskan står i skuggan av vermouthen. En oliv ligger i, inget annat.

Lea sa...

Åh, snälla, fortsätt med recepten, tom jag som är vegetarian tycker det låter underbart.

Magnus sa...

Gud va' gott det lät. Ping på dig!

Isobel sa...

Jag gillar inte ultratorr Dry Martini utan föredrar det klassiska 3 till 1 eller 4 till 1. Men det viktigaste är att ha spriten i frysen och inte blanda i någon is alls i. Vattenskadad Dry Martini är nära nog odrickbart. James Bond är dum i huvudet.

Robsten sa...

Recepten är OK men Sinatara?? Jag lyssnar på Zappa och N Young, vridit på så att grannarna får höra lite juste musik också, det kallar jag sann humanism.

ctail sa...

Hm, du kör helt isfritt… Håller med om att vattenskadad Martini är en tragedi, men det optimala är när man hittar den perfekta utspädningen.

Det här var ju ett gammalt inlägg, så du kanske har kommit på bättre tankar sedan dess. Läs annars gärna hos mig om Martini, is och James Bonds cocktailpreferenser.