måndag, maj 14, 2007

Genus kan du vara själv

Jag visste inte att Macho-människorna hade en blogg. Det har de alltså och där, liksom i tidningen som numera kommer ut ihop med punkt.se, kan man läsa några av den unga generationens allra mest begåvade och intressanta pennor, Inti Chavez-Perez, Anna Svensson, Linda Backman m fl.

För dem av er som blev en smula kinkiga över Zanyar Adamis underliga turer kring "femanismen" är det värt att understryka skiljelinjen mellan Macho och Gringo (och alla andra tusentals projekt Adami verkar pyssla med). Macho är inte femanister. De är bara kloka och roliga och bra.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Isobel: "läsa några av den unga generationens allra mest begåvade och intressanta pennor"

Anna Svensson: "Jag fick tidigt lära mig att vara anti-rasist och att vara trevlig mot dem med en annan hudfärg. Vare sig de var supersvarta eller mer persiskt gråbruna. Och det har funkat bra, jag har känt mig duktigt färgblind."

Vi känner oss förolämpade. Isobel har du inte en väldigt låg uppfattning om den unga generationens begåvning nu?

Du ser t.ex. inte att deras "antirasism" och "feminism" har samma problem som den "femanism" du ogillar? Är det verkligen relevant i sammanhanget att Gringogänget är "trevliga" och har "roliga fester", som du tidigare skrivit? Du oroas inte över Gringos besatthet av etnicitet och indelning av människor i antingen "svennar" eller "blattar" -inte ens nu när Sd är på frammarsch, med i princip samma förenklade syn på samhället?

Du tycker att Macho är "kloka och roliga och bra" när Inti Chavez häromåret försökte lansera "hora" precis som Adami har gjort det legitimt för jounalister att talar om "blattar"? Inti menade ju att om vi alla kallade tjejer "hora" skulle ordet "avdramatiseras" och problemen med sexism försvinna. Adamis "blatte"-filosofi överförd till genus alltså. Men då fick Inti mycket kritik - för "hora" får man inte säga, men "blatte" är bara kul?

Nu ska Gringo "lära" politiker i att "bemöta" Sd. Gringo som alltså delar nästan samma förenklade människosyn som Sd. Som åker ut till skolor och lär lågstadiebarn att det är "ok" att se på sina kamrater som "svennar" eller "blattar".

Har du verkligen läst Gringo och Macho? Borde du inte läsa dem lite mera kritiskt? Vi har så svårt att tro att också du fallit för deras jippofilosofi. Eller tycker du verkligen att det är konstruktivt att dela in folk i "svennar" och "blattar"? Får vem som helst kallade dig "hora" däför att Inti/Adami har nån teori om att allt blir soft då? Om inte - då vet du väl att du enligt Adami/Inti är "gnällig" och "bitter" som tar åt dig?

Förresten finns det ingen skiljelinje mellan Gringo och Macho. Bägge ingår i koncernen Latifeh AB, bägge ägs av Zanyar Adami. Macho-skribenterna har alla skrivit - och skriver - i Gringo. Samma syn på genus och etnicitet förs fram i bägge tidningarna. Det går tydligen hem hos etablissemanget. De är ju så gulliga och unga - och så är de invandrare, och dem måste man ju vara trevliga mot. Deras företag omsätter över 2o milj årligen visserligen, men ja ja.

Men du kan läsa mer på vår antirasistiska blogg. Vi har kommenterat ett av dina inlägg.

/Adios Gringo - den unga generationens vassaste.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Isobel Hadley-Kamptz sa...

Här ovan fanns ett anonymt och därför borttaget inlägg som påpekade det intressanta med en blogg som helt och enbart ägnas åt att hata Gringo. Jag kan bara hålla med. Fascinerande. Personen verkar dock inte ha läst Macho själv, så det är svårt att bemöta något i sak.

Anonym sa...

Lysande inlägg Adios Gringo. Mycket skarpt och lärorikt, och visar ju tydligt att Macho och Gringo är samma sak.

Anonym sa...

Isobel/ Varför svarar du inte på argumenten från Adiosgringo?

Om man nu tycker att Gringo är ett problem (vilket jag definitivt håller med om, deras debattstil är förfärande) tycker jag snarare att det är beundransvärt att man startar en blogg för att granska dom. Eftersom medierna i Sverige inte ägnar sig åt att granska makten öht med några enstaka undantag som Evin Rubar (vars dokumentär i söndags följdriktigt tigits ihjäl av dom etablerade medierna) så är det viktigt att mänskor tar egna initativ av den här sorten.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag förstår bara inte vad jag ska svara på. Visst, Macho och Gringo ägs av samma företag, men det gör Plaza, Gourmet och Plaza kvinna också, och ingen ser för den skull Elin af Klintberg, Per Styregård och Frida Boisen som siamesiska trillingar (eller vad det nu heter om det är tre). Min kommentar handlade förresten enbart om femanist-diskussionen och om att jag vet att Macho inte är femanister.

Intis tankar om hora-begreppet höll jag helt med om (om man söker på ordet hora på bloggen hittar man texter med liknande resonemang) och hatagringopersonen verkar med förlov sagt inte särskilt införstådd med feministisk diskussion.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

För den inte orkar söka: Macho ifrågasatte varför hora är det värsta skällsord man kan säga om en tjej på samma sätt som bög är det värsta man länge kunde säga till en kille. Båda begreppen innebär att man har sex på ett annat sätt än vad som normeras inom heterokärnfamiljstvåsamhets-systemet. I realiteten används ju också hor-tillmälet om alla tjejer som kliver utanför ramarna för den acceptabla sexualiteten, som har ett vidlyftigt sexliv eller bara vägrar att acceptera den pyttelilla plats de tilldelas i hörnet.

Att påstå att någon går utanför den normen genom skällsorden hora eller bög är alltså liktydigt med att säga att personen inte är värd något alls. Att vi bara accepterar det, och accepterar skällsorden med dess läskiga valörer (bögar har ju inte gjort det utan tagit tillbaka ordet) säger något otroligt obehagligt om hur vi ser på sex och kön.

Faktiska horor, alltså prostituerade, är också en av de allra lägst klasserade grupperna i samhället och behöver hjälp och respekt snarare än det förakt som i vanliga fall öses över dem.

Anonym sa...

"hatagringopersonen verkar med förlov sagt inte särskilt införstådd med feministisk diskussion."

Vi hatar absolut inte Gringo. Inte mer än du hatar alla de idéer och personer du kritiserar på din blogg och i dina artiklar. Vad är problemet - varför får man inte granska Gringo precis som vilken annan tidskrift som helt? Varför skriver du att vi "hatar"? Det är inte lite ohederligt.

Sedan håller vi med dig om synen på prositituerade och stämplingen av normbrott förstås - men det var inte det som var frågan nu. Det är uppenbart så att du undviker vår kritik.

Det är märkligt och synd. Du som är ledarskribent borde väl kunna gå in i en seriös diskussion om Gringo, som du flera gånger hyllat för deras "roliga fester". Men problemen med deras samhällsskildring då? Vill du inte kännas vid den alls? Är det att "hata" Gringo?

Vi förstår inte alls den här inställningen, men det ska sägas att du inte är ensam om den. Tyvärr gäller den nästan hela etablissemanget samt de politiker som nu hyr in Gringo och Zebra för att hjälpa dem att debattera mot rasisterna i Sd. Gringo och Zebra - som själva bygger sin verksamhet på att exotisera och Andrifiera "invandrare". Hela deras affäridé gåt ju ut på företräda och tillhandahålla "kunskap" om hur "De Andra" är och tänker. Alltså måste de se till att framställa dessa "Andra" ("invandrare", "blattar") som speciella, annorlunda "oss svenskar". Tror du att den här affärsidén motverkar den mentala segregationen och klyftorna? Eller tror du tvärtom at det är just bilden av "invandrare" som annorlunda och obegripliga som Sd rider på?

Det var *en* av våra frågor - som du vägrar att ens reflektera över eftersom Gringo har "roliga fester".

Anonym sa...

"Macho ifrågasatte varför hora är det värsta skällsord man kan säga om en tjej på samma sätt som bög är det värsta man länge kunde säga till en kille."

Men vi håller ju också med om det. Att ifrågasätta varför hora är det värsta skällsordet är dock en annan sak än att själv använda det om andra (utan deras tillstånd) för att "avdramatisera" det. Tycker du inte det? På samma sätt kan man ifrågasätta varför "blatte" skulle vara ett skällsord, men att som Adami uppmana journalister och allmänhet att faktiskt använda ordet som direkt tilltal på och kategorisering av människor (som Adami alltså gör sig till talesman för) är en helt annan sak.

Isobel verkar med förlov sagt inte särskilt införstådd i antirasistisk feminism.

Anonym sa...

Isobel, din egen tidning Expressen hade nyligen en ledare om Gringos fjäskande för Etiopiens despoter, har du läst den?

http://www.expressen.se/ledare/1.660329

Du tycker väl ändå inte att Gringos jippofilosofi inte förtjänar kritik? Eller är den ledaren också "hatisk" mot Gringo menar du?

Vi har skrivit mer om Gringos aningslösa PR-kampanj för Etiopiens regim här

http://adiosgringo.wordpress.com/2007/05/11/gringo-ger-etiopien-positiv-pr/

Anonym sa...

Isobel, ska du inte svara...?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Nej, jag tänker nog faktiskt inte svara särskilt mycket. Helt bortsett från det bisarra i att kräva att jag skulle sitta vid datorn och delta i bloggdiskussioner dygnet runt...

Det jag skrev handlade om Macho, inte om Gringo, och jag brukar som Expressen-skribent lyckligtvis mycket sällan bli ställd till svars för sånt de gör på DN. Rimligen borde samma sak gälla andra medieföretag.

Det enda om Macho som det skulle finnas att svara på i de här långa gringokritik-kommentarerna (ursäkta att jag kallade er/dig gringohatare, det är bara väldigt lätt att se ett sådant enfrågeengagemang som en smula personligt) handlar om just hor-diskussionen, och vi har uppenbarligen helt olika uppfattning om vad den handlade om. De enda som Macho kallade för horor på det sättet du/ni hävdar var just prostituerade, utifrån ett uttalat ickedömande perspektiv där det var extremt tydligt att tanken var att bryta ner tabut kring ordet och behandla hororna/de prostituerade med all tänkbar respekt. De sexarbetare jag har talat med tyckte att initiativet var bra.

Anonym sa...

Först och främst, du är förlåten - och "skribent" ovan är inte vi.

Så, du gillar Macho för deras feminism men du gillar inte Gringos/Adamis femanism. Det är helt rimligt, vi fattar.

Men Isobel, du har tidigare hyllat Gringo för deras "integrationsarbete", för att de är "trevliga", "vill väl" och har "roliga fester".

Så vi undrar - fortfarande - om du inte ser de problem i Gringo vi tagit upp ovan, som ju i vissa avseenden går att se som paralleller till Adamis kärleksfilosofi om "femanism". Vi undrar om du inte ser något problem i att just Gringo ska hjälpa politiker att bemöta Sd när Gringos kompetens är ifrågasatt (de har själva fått mycket kritik från t.ex. den antirasistiska och mediegranskande nättidningen Quick Response - gå in på vår bloggs artikelbank så hittar du fler artiklar).

Det är alltså inte bara AdiosGringo som menar att Gringo cementerar uppdelningen mellan "vi och dom". Kritiken är inte ny, men den verkar ha gått dig och en massa andra makthavare/journalister förbi. Varför?

Gringos samhällsskildring och olika jippon är ett problem, tycker vi, och knappast ett bra "integrationsarbete". Så det är bra att ta tidningen på allvar - och ta del av den kritik som finns mot den - innan man hyllar Gringosarna för ovidkommande saker som att de har "roliga fester". Frågor om rasism och integration är trots allt viktiga saker, eller hur? Gringos mysiga "integrationsarbete" (som vi menar inte alls är det) är värd att granska och tas på lika stort allvar som Adamis kärleksfulla "femanism".

Macho sa...

Märkligt. Inlägget handlar om Macho - inte Gringo. Att det finns likheter kring stilen på journalistiken mellan de två redaktionerna håller jag med om, men det är just likheter - inget mer än så. Att det skulle vara något negativt eller konstigt förstår jag inte.

Vi är åtminstone åtta stycken personer i redaktionen på Macho som aldrig jobbat med Gringo.

Min "syn på genus och etnicitet" stämmer inte överens med resten av redaktionen på Macho och inte heller med Gringos. Jag är inte invandrare och inte femanist.

Men till Isobel: Tack! Det är alltid roligt att höra komplimanger kring det man gör.

Du borde komma och hälsa på oss på fredag. Vi har releasefest på Indigo.

//Oscar