måndag, maj 21, 2007

Fråga om fylla

Det här är en fråga till dem som vet. När man knappt druckit alkohol på 8 månader, blir man då jättefull på två glas vin? Och hur länge sitter den känsligheten i såfall i?

(Ja, jag förbereder mig redan.)

19 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bondhustrun sa...

jo, man kan visst bli jättefull på två glas vin. Tack vare graviditeter och amningar var ju i princip nykterist i flera år, och efter det var jag mer känslig. Inte så att jag blev stupfull och spydde på två glas vin, men helt klart riktigt berusad. Den där känsligheten går dock över ganska snabbt har jag för mig.

. . . sa...

Får man uttala sig i frågan om avhållsamheten varat i endast sex månader? I sådant fall kan jag säga som så att två glas vin helt klart blir mer kännbara än vad de föreföll vara innan avhållsamheten gjorde sitt intågande. Men, detta kan mycket väl endast vara en frukt av dåligt minne då man precis som bondhustrun ovan nämner finner känsligheten gå över efter ett tag. Ett inte så långt tag.

Anonym sa...

Hej!
Jag gick ut starkt och drack en hel flaska rödvin när amningen var över och jag mådde toppen. Skrattade och hade toppensex med min kille! Dock var bakfyllan aningen starkare och lite tufft med liten bebis dagen efter. När man inte kan ligga och sova HELA dagen. Men killen hjälpte ju såklart till...det var han som instigerade vinkvällen!

Lycka till!

Alexandra

Anonym sa...

Vill ogärna göra livet surt för dig, Isobel, men sedan får du inte heller dricka på grund av att amningen för över din eventuella alkoholhalt till ditt barn. Håll ut sex månader till (eller vad det blir)!

popmorsa. sa...

tror inte heller toleransen diffar märkbart, däremot är man ju ovan. så jag kände mej lite packad på bara ett (rejält) glas vitt. tipsy allafall.

och ahmenååh. anonym, man kan visst slå till med fest. det kallas bröstpump/ersättning/pappa.

Johan sa...

Anonym: Mängden alkohol som finns i bröstmjölken när man är berusad är ungefär samma som i blodet. Om man har en promille alkohol i blodet (en riktigt fet fylla) så har mjölken ungefär samma mängd, det vill säga 0,1 procent. Filmjölk innehåller mer alkohol än så.

Patrik sa...

Lyssna på Johan, man får VISST dricka när man ammar, och hör och häpna, man FÅR dricka när man är gravid också och man FÅR äta insjöfisk och man FÅR flyga flygplan. Tro inget annat!

När det gäller fylla kan jag tänka mig att ens känslighet mot alkohol kan förändras av en graviditet, både åt det en och det andra hållet beroende på hur såna där hormoner påverkar en och inte bara pga hur länge man vart nykter, men jag vet inte, förstås.

Malin Strid sa...

Som Johan redan sagt är ju alkoholhalten i bröstmjölk samma som i blodet. Och om man är bekymrad över det, så gäller också regeln att när man själv är nykter, är mjölken också det (det "sparas" inte i tuttarna, mjölken nybildas hela tiden).

Däremot är det bra om någon är nykter nog att inte fumla med barnet. Men denna någon behöver ju inte nödvändigtvis vara mamma.

Anonym sa...

JA det är okej att dricka alkohol när man ammar.

NEJ det är inte bra att dricka när man är gravid, det FINNS massa evidence-based forskning på det bla gjord på KI. Celldelningar påverkas av alkohol och man vet ju inte i exakt vilket ögonblick under graviditeten viktiga celler tex nervceller bildas och kan påverkas och därför bör man ta det cool.

Jag blev mer lättpåverkad efter graviditeten.

Lycka till med mammaskapet.

/Jenny och bebisen

Patrik sa...

Jag säger inte att det är lämpligt att dricka en massa sprit när man är gravid, men jag är innerligt trött på att höra vad man FÅR och inte FÅR göra i samband med graviditet och amning. Bara ett klargörande, således.

Malin Strid sa...

Läste just ditt kloka inlägg från häromdagen och känner nu att jag måste förtydliga mig.

Min förra kommentar var ett försök till inlägg i debatten, inte ännu ett exempel på "välvillighetens förtryck" (bra uttryck!).

Apropå patriks inlägg, tror jag att alla de här goda råden om vad man får och inte får göra under graviditet och amningstid motverkar sitt syfte. De är så många, och en del så uppenbart ett uttryck för försiktighetsprincip in absurdum att folk slår bakut mot alla råd, och struntar även i dem som är i högsta grad välgrundade.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Javisst, det blir en fin billig fylla sen. På typ ett glas vin. Jag blev helt snurrig häromdagen när jag drack ett glas vin, men det gick iofs snabbt över!

Anonym sa...

Ja -- jag upprepar om vad andra sagt, men det är viktigt:
Om du är gravid och dricker sprit till den grad att du har en, eller två, promille i blodet så har ditt barn möjligen också en eller två promille i blodet -- vilket är oerhört mycket skadligare för ditt barn än för dig.
Om du ammar och dricker till den grad att du har en eller två promille i blodet så har mjölken inte mer än så -- vilket är en helt och hållet försumbar mängd. Som Johan påpekar så har filmjölk, eller för den skull apelsinjuice som stått en dag i kylskåpet, lika mycket eller mer alkohol. Alkohol är för övrigt ett kroppseget ämne. Vissa mediciner etc, innnehåller dock sådana ämnen som är skadliga, jämfört med kroppsvikten, även i små koncentrationer.
Det är inte så jävla svårt att fatta.

Anonym sa...

men alltså. hur gammal är du?

Anonym sa...

Jag blev ganska full på ETT glas vin, men tror att det hade mer med sömnbrist, amning, ovana, ständig hunger och annat att göra. Jag tror att om man inte är dum i huvudet, postpartumdeprimerad eller självdestruktiv reglerar man mängden alkohol under amningen själv för man vill just inte fumla med bebisen eller bli väckt klockan fyra med hangover eller riskera att somna över bebisen. Det verkar som om alla utifrån Isobels fråga känner ett behov av att säga något moraliserande antingen över alkokohol och amning eller över folk som moraliserar över alkohol och amning (så också jag). Alla tycks också förutsätta (så också jag) att Isobel kommer att amma. Som svar på din fråga: prova dig fram och enjoy life som ogravid med bebis (långt mycket bättre än liv som gravid, verkligen from hell to paradise).

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Tack för alla svar. Min fråga gällde just hur känslig man blir efter att ha varit avhållsam så länge (längre än i alla fll jag varit sedan jag började dricka alkohol i tonåren). Jag är en smula orolig över att min toleransnivå ska ha återgått till hur den var innan dess.

Och jag vet att alkoholhalten i bröstmjölken är försumbar även vid rejäl berusning. I det senare fallet kan man å andra sidan sannolikt inte hålla i barnet tillräckligt stadigt för att kunna amma så det bör förmodligen undvikas ändå. Om man tror att man kommer bli full är rimligen urpumpning/ersättning och pappaansvar en bättre lösning.

Förresten så finns det inte alls någon forskning som visar att måttligt alkoholintag under graviditet är farligt heller (vilket är anledningen till att de flesta västländer utom Sverige och USA har riktlinjer om just måttlighet snarare än total avhållsamhet).

De svenska bedömningarna grundar sig på just att man kan inte bevisa att det är ofarligt, samt den sociala idén att om man säger att ett glas någon enstaka gång är okej så kommer vissa gravida vara så oansvariga att de super hejvilt (vilket är bevisat skadligt!).

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Och om frågan om hur gammal jag var var riktad till mig så är jag 30. Jag förstår dock inte riktigt den frågan i den här kontexten.

Anonym sa...

tja, jag undrar inte hur gammal du är, isobel. det är ett så kallat uttryck. det betyder: "herrejävlar människa, vilken löjlig fråga! det upptäcker du väl, och vem fan bryr sig?" typ. jag ville uttrycka lite missnöje. så kallat blogghat. sån är jag! och när det ändå diskuteras förstår jag inte varför det ska vara så jävla svårt att INTE dricka ett glas vin på nio månader. "det är min kropp! jag har rätt att bestämma över MIG! JAG JAG JAG!" pffft.