tisdag, maj 15, 2007

Bra om knarket

Joel Malmqvist skriver strålande om varför den svenska narkotikapolitiken måste förändras. Apropå strafflängderna för olika brott bör man inte heller bara titta på de uppsatta straffspannen. Praxis är dessutom att i just narkotikabrott döma till den övre delen av straffskalan, medan alla andra brott döms i den den nedre delen. Detta är anledningen till att även rätt små narkotikainnehav ofta döms hårdare, och alltså av staten anses värre, än ex grovt sexuellt utnyttjande.

Lyssna också på debatten i Studio Ett mellan Birgitta Rydberg (fp) och Berne Stålenkrantz från Svenska brukarföreningen om rena sprutor. Rydberg fortsätter alltså att hävda, i strid med ex Smittskyddsinstitutet, WHO och Röda Korset, att rena sprutor för narkomaner skulle göra läget sämre för missbrukarna.

Uppdatering: Här är en till socialdemokratisk bloggare som funderar över narkotikapolitiken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Uppföljning:

Ibland är det svårt att hitta rätt tid eller plats, men jag ville bara påpeka att röstningen för Miss Atom 2007 är klar nu. Elena vann. Eller möjligtvis leder hon bara, svårt att säga om röstningen är avslutad. Isåfall finns det stora möjligheter att påverka resultatet för det är en jämn strid...