torsdag, maj 31, 2007

Karma varar för evigt, eller ett väldigt viktig låtval

Jag gör låtlistor i iPoden att ta med till förlossningen. Jo, jag vet att många andra snickrar sina egna spjälsängar eller läser om vilken bilbarnstol som är säkrast. Men jag har ingen bil och ingen plats för någon spjälsäng. Och musik (rätt musik) gör mig lugn. Det vill jag ha så goda förutsättningar som möjligt att vara när jag ska föda. De har sagt på förlossningskursen att man kan få smärtlindring av att dansa. Så jag köpte ett par fina bärbara högtalare och planerar ungens allra första soundtrack.

Det är svårare än jag trodde. Plötsligt blir det ett existentiellt djup i det som hela mitt liv mest varit ett tidsfördriv. Hur kan den här musiken låta bli att prägla den här lilla varelsens hela liv? Det skulle visserligen förvåna mig om inte barnet oavsett just den här låtlistan kommer nynna igenkännande till, säg, gammal Whitney Houston och Madonna eller sova sött till samma countryklassiker hans eller hennes mamma sjunger i duschen. Men att födas till vissa specifika toner blir väl ändå ännu mer präglande. Och hur ska jag kunna välja det. Ska jag bara välja låtar som jag gillar, oavsett anseende, eller ska man satsa på musikalisk utbildning och förfining redan från början. Det antyder ju rätt olika liv och temperament att komma till världen ackompanjerad av dessa slumpmässiga autentiska val ur listan "Föda":

Luther Vandross - Dance with my father
Van Morrison - Days like this
Lightning seeds - Football's coming home
2pac - Who do you love
Madonna - Into the groove
Beach boys - God only knows
George Harrison - My sweet lord
Kylie - Better the devil you know
Jackson 5 - Blame it on the boogie
Marit Bergman - This is the year
Toni Braxton - You're making me high
The Cure - The lovecats
Pet Shop Boys - Go west
Aaron Neville - Tell it like it is
Ben Harper - Gold to me
Celine Dion - Pour que tu m'aimes encore
David Bowie - Let's dance
Prince - I wanna be you lover
Don Henley - All she wants to do is dance
Dolly Parton - 9 to 5
Dolly Parton & Kenny Rogers - Islands in the stream
Ghetto boys - Damn it feels good to be a gangster
Frank Sinatra - Can't take my eyes off you
Phil Collins - Against all odds

Vill man ge sitt barn en början i livet till Phil Collins smäktande stämma, även om man själv råkar gilla honom? Celine? Kenny Rogers? Finns det någon av de här låtarna som ni verkligen skulle avråda från för ungens själsfrid?

33 kommentarer:

Anonym sa...

Jag inbillar mig att jag skulle vilja föda till nåt svängigt av Marilyn Manson, Golden age of grotesque t ex. Celine Dion skulle jag däremot inte vilja utsätta någon för.

Alex sa...

Min son föddes med Nirvana i bakgrunden. Undra hur det präglar hans liv?

Niklas sa...

Mitt råd lyder som följer: Skippa Celine Dion, spela lovecats dubbelt så många gånger istället.

Malin sa...

Lämna inte Celine Dion hemma! Även om jag håller med om att det kanske inte är det bästa att födas till så kanske du kommer att sakna just den låten när du ligger där.
Själv så försöker jag sätta ihop en egen föda barn-playlist tills slutet på augusti men jag vet inte vad jag ska ha med. Ska man ha nåt som man blir pigg och lite arg av för att orka med en förlossning. Eller ska man ha med nåt som gör en lugn? Nåt som gör mig riktigt lugn är lågmälda engelska speakers på animal planet eller history channel, kan man ha med det utan att man hamnar i nåt kufregister på BB tro?

Joel Malmqvist sa...

Whitney är helt rätt, tror jag. Greatest Love Of All handlar ju om barn till exempel. Sen är det den ju både Patrick Batemans och Åsa Petersens favvolåt också. Och min.

d.o sa...

...Ta bort Phil Collins. Jag menar, ge barnet en chans!

Är det en så bra idé överhuvudtaget. Tänk om du alltid förknippar Phil Collins med extrem fysisk smärta? Vilket kanske är bra iofs.
Tänk om det blir Clockwork Orange av det hela.. Dont play Beethoven, He hasnt done anything!!

Anonym sa...

Props för Geto Boys.

Ett par låtval känns kanske lite glättiga om man tänker sig att de ska spelas under värkarbetet. "Blame it on the boogie" till exempel, även om det eventuellt finns nån sorts symbolik där.

Martin sa...

Celine Dion är en vampyr som äter barn, så skippa henne..
Annars ser det bra ut.. Tror att något lugnt med Bill Withers och kanske Al Green ska putta ut Phil Collins från listan, men visst måste man ha lite 80-tal.. Madonnalåten är den rätta för dansgolvet, men jag blir lite tveksam till om den har rätt rytm för en förlossning. Vafan.. hyr ett proffs.. Jag har spelat skivor på bröllopsfester, födelsedagsfester, modevisningar och många andra evenemang.. Men aldrig på en förlossning. Det skulle ju vara ett intressant gig, nästan i klass med en begravningsspelning..

/DJ Brun

Anonym sa...

Jag vill också göra en lista till min beräknade förlossning (mitten av juli), men vet att det kommer ge mig svår beslutsångest. Dessutom har min hjärna kass-humor-tourettes, och allt jag hör när jag börjar tänka i förlossningssoundstrack-banorna är Eye of the tiger med Survivor. Skithögt.

Johan Ahlin sa...

Var är "Send in the clowns" med Streisand, min fru klämde ut vårt första barn i rena ilskan när jag sjöng den mellan krystverkarna.

Anonym sa...

Det är ju helt personligt. Lik förbannat känner jag ett påträngande behov att tipsa om bra texter:

Stevie Wonder-I believe
PeterLeMarc-Välkommen hem,
Älskad från första stund och Handens fem fingrar
Cat Stevens-Wind of my soul
Cardigans-You´re the storm
Nina Simone-Here comes the sun
Moloko-The time is now
Carole King-I feel the earth move

/Jenina

Peter Wennblad sa...

vi gjorde också ett mycket genomtänkt soundtrack of a new life. sex cd-skivor allt som allt.

sen drog värkarna igång. vi spelade inte en enda låt.

Anonym sa...

Vårt första barn föddes till Rix - FMs kvällsjönseri mest för att vi inte fattade var radion stod så att vi kunde stänga av. Det andra föddes till sena reprisen av Vetandets värld i P1 mest för att förlossningen gick lika fort som programmet var intressant. Mycket riktigt så är den äldste en stor fan av lättsmält radiopop och bilder/serie böcker medan den yngre bara gillar böcker med text och instrumentell musik. Båda fyller mig med förhoppningar och farhågor.

Anonym sa...

Melba More
This is it

Jeff Buckley
Hallelujah

?

och lycka till.
TT

Anonym sa...

Gör allt som känns rätt och bra, så förbered för dans om det känns trevligt. Men ett tips från en med två förlossningar bakom sig, oavsett vad de säger på förlossningskurserna: Det blir inte som man tror. Inte nåt. Det kan bli sämre än befarat (som när min dotter tog ett omänskligt dygn på sig att komma ut), det kan bli bättre än man vågat hoppas (som när min son föddes och det bara gjorde ont i två timmar och jag kunde både stå och gå och sitta direkt efteråt). Allt man vet säkert är att det blir inte som man tänkt sig. All lycka!

Anonym sa...

När min dotter föddes var det enda hon hörde hur jag vrålade som en bulgarisk tyngdlyfterska. Trots det är hon världens soligaste och gladaste unge idag (9 v gammal). När vi äntligen äntligen hade fått ta med henne hem fick hon höra Ben Folds The luckiest, och ska någon låt prägla hennes liv hoppas jag att det blir den.

Lycka till!

Perfumegirl sa...

Ser ut som en sweet lista. Jag gillar Celine och tycker att hennes powerröst passar umärkt som backup då det är dags att krysta. Själv födde jag min son till Jackson Brownes samlade, och det var topp.

Anonym sa...

Vill du verkligen ha ett soundtrack till detta? Är det inte någonting obehagligt med det hela? Eller är det bara jag som har blivit kristdemoktrat?

Anonym sa...

En kompis använde Lena Philipssons "Det gör ont". Själv hade jag REM "Everybody hurts" bland annat. Det gör ont - men lite galghumor skadar inte.

Lycka till!!
Malin

Anonym sa...

Jag läste någonstans att barn blir intelligenta av Mozart och korkade av vals.

Anonym sa...

Jag tycker att du ska lyssna inåt och be.

med vänliga hälsningar,

Fyrabarnsmor

Anonym sa...

Fredrik Strage skrev rätt så klokt om att man ska undvika att pracka på sina barn sin egen musiksmak. Han har helt rätt. Farsor som försöker få sina tioåringar att lyssna på Smiths är väl hyfsat patetiska.


Frågan är vem musiken ska vara riktad till, mamman eller barnet?

~Popoffer~ sa...

Pet Shop Boys. Lätt.

Anonym sa...

Johan: Jag skulle aldrig, ALDRIG låta Fredrik Strage ha nåt att göra med omständigheterna för hur mitt barn kommer till världen.

Sam

Linuxtjej sa...

Undvik allt smörigt och satsa på riviga låtar. Bättre att föda till! :)

Anonym sa...

Jag födde till tystad.

Philip sa...

Min dotters första levnadsveckor förknippar jag med Beach Boys "God Only Knows" som jag lyssnade på på repeat med henne i famnen: "If you should ever leave me/ though life would still go on believe me/ the world could show nothing to me/ so what good would living do me/"... åh.

Jesper sa...

Jag tror Magdalena skulle ha slagit mig hårt om jag hade försökt spela musik eller ens nynna under någon av våra tre förlossningar. Däremot tog jag upp Vilhelm när han var nyfödd och sjöng "Eldarevalsen" för honom.

Det är den egna repertoaren man behöver träna upp när de är riktigt små, som farsa i alla fall och för kringbärningssyfte. Jag pluggade in hela texten till "Möte i monsunen", till exempel. Men "Balla balla singoalla" med Pål Paljett är ett annat starkt kort.

Studiomannen sa...

Då jag helt saknar egna erfarenheter av barn & förlossningar kan jag inte säga vad som passar. Men jag kommenterar gärna Isobels spretiga lista: jag hade tagit bort den fruktat överskattade Marit Bergman först. Sedan Celine Dion och Phil Collins för att de är trista. Men klagar gör jag verkligen inte, ty det tyder på god smak när jag noterar att Aaron Neville fick vara med. Fantastisk musik.

Jag lägger till "Heja Blåvitt" med Schytts när du inte ser.

Byråkraten sa...

Annars är väl det mest intressanta med dina låtval varför du inte verkar tycka att det finns någon musik producerad under de senaste tjugo åren som skulle platsa på din lista. Detta verkar ju inte som om du försöker pracka på barnet din musiksmak, utan din mammas.

För att omedelbart motsäga mig själv, skulle jag ta emot barnet med klassiskt, Bach i alla dess former. Och kanske lite Miles. Och möjligen - fast mer för egen del och för att få kraft under de jobbigaste delarna - Rammstein.

Lycka till, alldeles oavsett.

Jessica sa...

Jag vet inte om jag skulle gå med på att karma börjar med den musik man hör när man föds. Har inga barn och gillar allt mellan goth och blues så ger inga råd annat än att lycka till.

eff sa...

Sune Mangs.

Först "Muggebigge, muggebigge, tuff tuff tuff" på repeat. Sen när knodden är sugen på käk första gången, "Någonting att äta, någonting att dricka".

Sune Mangs är klassad som tung narkotika i tolv stater i USA. Jag skojar inte.

Anonym sa...

Åh, föda-bebis-lista! Jag blir alldeles varm när jag läser din lista. Vi gjorde en cd till när första barnet skulle komma. Slow och sen lite mer tempo. Den enda gången jag ville lyssna var när jag var hög på lustgas. Annars var mina sinnen överretade och jag ville bara att alla skulle hålla käften. Men de sista minuterna, när hon trängde fram, var det supertyst på hela BB Stockholm. En underbar tystnad, mycket bättre än Plainsong som vi hade tänkt oss.
När andra bebben kom för drygt ett år sen hann vi inte ens leta fram CD-spelaren. Så kan det gå.
Förresten, har precis avslutat din bok. Den stannar kvar i mig, länge. Och en speciell eloge att du satte tonåriga tjejers enorma kåthet på pränt. Totalt igenkänning!