fredag, maj 04, 2007

Champagne supernova, eller medienärvaro förbi yrselns gräns

Det här börjar bli på gränsen till fånigt. Tidigare i dag var SVT Kulturnyheterna här och intervjuade mig om skiljelinjerna mellan liv och litteratur. Vi talade i säkert 20 minuter och jag ansträngde mig för att inte verka bitter över elaka kritiker, utan i stället tala på ett mer övergripande opersonligt plan om hur liv och dikt alltid gått in och ut ur varandra genom litteaturhistorien. Jag känner mig inte ens särskilt bitter, så det var inte så svårt. Eftersom de förmodligen ska klippa ner alltihop till ett par minuter kan de dock förstås få det att framstå som att jag har sagt nästan vad som helst.

Några timmar senare berättar förlaget att samma program, SVT Kulturnyheterna, vill göra ett inslag i TV i kväll specifikt om mottagandet av min bok. Jag är närmast beredd att citera dagens skarpsyntaste analytiker Negar Josephi med ett enkelt lägg av.

Jag är debutant. Visserligen kultur- och ledarskribent, men fast i frilansträsket ihop med hundratals andra. Jag har skrivit en bok som jag själv tycker är verkligt bra men som retat upp kritiker på några av de tjusigaste kulturinstitutionerna. Det gör mig inte till en Ulf Lundell, en Kerstin Ekman, en Stig Larsson.

Missförstå mig inte, jag är förstås djupt smickrad över att SVT verkar tycka att min bokutkomst och dess, erm, blandade kritik, är en av årets stora kulturhändelser. Men, handen på hjärtat, är den verkligen det?

I kväll är jag förresten också med i Det känns som fredag.

8 kommentarer:

Studiomannen sa...

Det kommer ännu mer, min vän. Lita på det. I vår lokaltidning här i väster hittade jag följande:

Recension i Hallands Nyheter

Ta det lugnt. Även på måndag kväll då ditt lag anträder på plastgräset. Det kan gå vägen. Kan.

Studiomannen sa...

Oops. Läsare av denna blogg kan med fördel studera Isobels inlägg nedan där denna recension redan har blivit omnämnd och länkad. Läste den hemma i pappersupplagan i morse och bestämde mig för att tipsa dig om den. Men det behövdes ju som synes inte.

Sorry!

/Peter

Anonym sa...

Nej det är inte årets största kulturhändelse och du är inte Srig Larsson.

Anonym sa...

Äh, kör på, ställ upp, kör över dom. Det är bättre att synas än att inte synas. I alla fall om man nyss gett ut en bok. Sen är det ytterst få förunnat att få bra kritik av alla. Du har väl fått både och? Det är bättre än de flesta. Och din bok drunknar inte i den stora bokfloden. Det är bra.

Anonym sa...

Det som nu följer kommer bara delvis att handla om dig och din bok. Det mesta kommer att handla om de avtryck som kommentatorerna vill ge. Idag finns det väldigt få recensenter som har förmågan och viljan att kliva ur sina egna agendor.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

den enda som inte framstod som helt jävla störd.

Fröken Lund sa...

Jag tyckte väl att jag kände igen den söta gravida kvinnan i röd klänning i tv-rutan tidigare ikväll. Lycka till med bebisen!