torsdag, mars 08, 2007

Prisutdelning och allmänna glada tillrop

I kväll delades Björn Nilsson-priset ut till en mycket välförtjänt person. Det borde kanske heta välförtjänande. Jag är för trött för att reda ut det där. Den personen mejlade en gång mig när jag hade skrivit en positiv recension av en av personens böcker. Det var ett glatt mejl. Vi förstod varandra. Det var trevligt. Jag orkade tyvärr inte gå på Expressens kulturkalas då själva prisutdelningen gick av stapeln. Jag skickar mina gratulationer elektroniskt.

Däremot har jag mer än orkat, ja, jag har glatt kastat mig över denna veckas tevespecial på kulturen. Bra tema, riktigt bra texter, bra extrainformation. (Okej, vi som läser tevebloggar kanske inte tycker att det är så revolutionerande, men så här mycket allvar på en gång brukar verkligen inte kulturjournalistiken ägna det folkligaste mediet av dem alla)

Mot slutet av veckan korar vi världshistoriens bästa teve-serie. Jag har suttit i juryn. Jag kände mig lite mindre högkulturell än en del andra. Jag tror att det blir en värdig vinnare även där.

Uppdatering! Det var alltså underbare Göran Greider som vann! Jag tycker nog inte som Greider i någon enskild politisk fråga, men han är oupphörligen intressant, språkligt nydanande och han har en politicopoetisk känslighet som kanske inte märks i hans Metro-krönikor men däremot i reportageböckerna där han kan få vårdandet av en syrén att bli till en hel folkhemsträdgård.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men det kan ju bara bli M*A*S*H. I alla fall om världshistorien inbegriper tiden före 1995.

Unknown sa...

Vinner inte The Wire, sågar jag redan här och nu.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

När jag säger att jag har suttit i juryn så är det förresten att överdriva min betydelse en aning. Jag har nämligen suttit i juryn ihop med, jag är inte helt säker, minst 20-30 personer till.

Och era förslag kan jag ännu inte kommentera. ha.

Anonym sa...

Det finns bara en serie som verkligen förändrat mina perspektiv. Jag förflyttades från att ha varit en trött konsument till att bli en vaken kreatör av intryck och upplevelser. En helt enastående upplevelse. Livsavgörande, fast det låter som en kliché. Och allt på grund av ett tv-program! Om inte Twin Peaks vinner är jag Morfar Ginko. Igen.

Anonym sa...

det roligaste (läs: sjukaste) på hela Expressens TV-vecka är att Kjell Häglund idag utnämner Crille Andersson till framtida TV4-VD. Sanslöst. Det är som att utnämna Ronnie Sandahl till framtidens Horace Engdahl.