torsdag, mars 08, 2007

Ur mejlskörden

Efter min krönika om Bodström har jag fått mejl från de skojigaste människor. Ur högen:

"Ingen riktig svensk bryr sig om de där jävla egyptierna, vi bryr oss om att minska invandringen"

"bara bra med terrorister i sverige, hoppas att de börjar smälla av bomber i sverige så att många människor dör.
Först då kan sverige bli ett normalt land när alla inser att invandring = en pestsmitta som endast kan botas med innbördeskrig, hoppas den dagen snart är här så vi kan rensa vårat land på parasiter en gång för alla."

Det senare kom från en Göran Nyberg. Det förvånar inte. De läskigaste mejlen kommer nästan alltid från personer som heter Leif, Göran, Lars eller Ove. Ibland kan de stava, ibland inte.

32 kommentarer:

Robsten sa...

Du skrev "Det förvånar inte. De läskigaste mejlen kommer nästan alltid från personer som heter Leif, Göran, Lars eller Ove. Ibland kan de stava, ibland inte."
Det där gränsade väl till rasism om vi skall vara nogranna, folk som heter göran och Leif kan oftast inte stava. Byt ut den mot Muhammed för att få lite perspektiv, "folk som heter Muhammed kan oftast inte stava" hmmm....Vilken skillnad?!!

Anonym sa...

Tycker snarare det låter som vänsteråsikter från förbudsivrare och statskramare som röstar på vänsterpartiet Sverigedemokraterna.

Gitto sa...

robsten: Så vitt jag vet är varken Göran elle Leif folkslag, så det är inte ett dugg gränsande till rasism om vi ska vara riktigt petnoga. Och inte är det så konstigt om de ibland inte kan stava eftersom rasistiska idéer och låg utbildningsnivå ofta står i korrelation till varandra.

(Alla rasister är givetvis välkomna att skicka välformulerade hatbrev med sammanhängande argumentation till mig om de önskar bevisa motsatsen!)

Anonym sa...

För att ta de här mailen bokstavligen.

Kan du som skrev "invandring = en pestsmitta som endast kan botas med inböreskrig" förklara på vilket sätt invandringen skulle stoppas om stockholmarnas förklarade krig mot skåningarna och hallänningarna förklarade krig mot norrlänningarna?

Jag är nyfiken på dina tankegångar.

Ali Esbati sa...

Det är spännande med folk som inte kan hantera analogier, eller den intellektuella poängen med dem.

"Byt ut" det ena mot det andra kan vara ett intressant tankeexperiment, om det finns någon strukturell poäng som man vill framhäva. Att däremot byta ut ord mot varandra i allmänhet och sedan förfäras över resultatet är helt enkelt korkat.

Byt ut "Göran" mot "Darth Vader" och "stava" mot "greja en feting" så får du förvisso en mening med samma syntaktiska form, men inte så mycket mer.

Gitto sa...

"Darth Vader kan ofta inte greja en feting". Ha!

Jonas Bergroth sa...

Nä, och om han kunde det skulle det bli problematiskt att få någon glädje av den med en sån konstig mojäng där munnen normalt är placerad.

Men för övrigt: jag kan verkligen bli skraj när somliga luftar sina rasistiska åsikter. Hu.

Robsten sa...

Käre Esbati, ett klumpigt försök att blanda bort korten, Dart Vaider har inget med detta att göra. isobel skrev att de som hette Göran och Leif hade påfallande svårt att stava många gånger. Alltså underförstått, tråkiga medelålders vita svenska män, inga sådana som du alltså med lite spännade inslag i karaktären. Mitt motdrag för att visa det föraktfulla för ett helt folk (jag undviker själv ordet rasistisk) som Isobell gjorde sig skyldig till var att byta ut ordet med ett annat ord med etnisk laddning, nämligen Mohammed. Skulle någon skriva exakt samma sak med ordet Mohammed och Karim i stället skulle rasistvalsen dras igång på full gas direkt. Detta vet du själv men vill inte låtsas om det, jag VET att du förstår EXAKT vad jag menar.

Unknown sa...

Byt ur leken är rätt, kul prova och sätt in Robstens inlägg på www.pornolize.com. Vi kanske ska sätta oss ner och knåpa ihop en liknande mohammedizer?


Du skrev "Det förvånar inte. De läskigaste mejlen kommer nästan alltid från personer som heter Leif, Göran, Lars eller Ove. Ibland kan de stava, ibland inte."
Det där gränsade väl till rasism om vi skall kukspruta bajsa, folk som heter göran och Leif kan oftast inte tafsa. Byt ut den mot Muhammed för att få lite perspektiv, "folk som heter Muhammed kan oftast inte spetta" hmmm....Vilken skillnad?!!

Ali Esbati sa...

Käre Robsten, jag uppskattar framför allt att du refererar till din egen kommentar som "motdrag". Jfr. "cunning plan".

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag tror att Robsten helt enkelt inte kan läsa (och jag vet inte vilken folkgrupp h*n tillhör så jag kan inte spekulera i om det är del i någon kollektiv egenskap). Jag skrev att de här personerna, som kallar sig för de här namnen, ibland kan stava och ibland inte. Detta illustreras också av mina två exempel. Det första mejlutdraget har visserligen en lite tveksam syntax, men just stavningsmässigt synes det korrekt.

Gitto sa...

robsten: För att citera dig: "Det där gränsade väl till rasism om vi skall vara nogranna" förhåller sig hur då till din senare kommentar att "jag undviker själv ordet rasistisk". Vem blandar bort korten egentligen? Och sen när blev medelålders vita män ett helt folk annat än i deras egen världsbild?

En viktigare diskussion än den om det är fel att säga att vissa medelålders män inte kan stava är väl ändå varför det så påfallande ofta är just den här typen av människor som härbärgerar främlingsfientliga tankegångar? Ofta också män vars kontakt med och kunskap om invandrare är ytterst begränsad. Bottnar det i en allmän bitterhet månne? Eller ren och skär dumhet?

d.o sa...

Du får utveckla noshörningshud för att klara av sådana email. Gör det.
Ta dem aldrig personligt.

"Darth Vader kan ofta inte greja en feting" är nästan något som skulle kunna bli ett ordspråk.

Det skall användas när man hävdar att någon sagt något som denne absolut inte sagt men som hade kunnat ha sagts om orden hade bytts ut och innebörden i meningen ändrats!

Lysande. Jag vill ha "Darth Vader kan ofta inte greja en feting" på t-shirt.

Dessutom så hittade jag detta som bevisar påståendet!!

http://www.youtube.com/watch?v=vjc5Xs7RMyA&mode=related&search=

...vilken bra dag.

Anonym sa...

Jag är lågutbildad och röstar på sverjedemkraterna

Robsten sa...

Ja Gitto, låt mig se nu, medelålders män, med typiska namn som Göran och Leif (alla vet att Isobel menade en viss grupp här, men ingen vill erkänna det, svagt) har enligt dig påfallande ofta rasistiska ideer, låg utbildningsnivå och lite taskig stavning. Du glömde en egenskap Gitto, är de inte fördomsfulla också?

Käre Esbati, du gör allt utan att svara på frågorna, det märks att du är en politiker i vardande. Få se om du kan ge ett rakt svar på denna rudimentära fråga. Isobel skrev ordagrant.
"De läskigaste mejlen kommer nästan alltid från personer som heter Leif, Göran, Lars eller Ove. Ibland kan de stava, ibland inte."
Skulle det vara OK om jag skrev "De läskigaste mejlen kommer nästan alltuid från personer som heter Ali, Mohammed, Karim eller Mustafa. Ibland kan de stava, ibland inte."
Om det förra är OK men inte det senare väntar en intressant diskussion.

Nähe, du tror inte jag kan läsa, OK. Vilken folkgrupp jag tillhör kan kvitta men jag har ett sådant där vanligt svensk namn som du avskyr, om du skall gissla mig eller min salig mor som faktiskt döpte mig får vi väl vara osagt än så länge. Jag fattade faktiskt din text som att du slog ner på personer som hade dessa vanliga namn, alltså, personer som heter Göran och Leif är taskiga på att stava, underförstått, de är lite bakom. Just dessa tre personer kan ju för allt i världen ha varit jävligt dåliga på att stava. Antingen var du otydlig, eller så backar du, eller så hade jag för bråttom när jag läste. Men nu när jag läser om texten så får jag faktiskt samma uppfattning, mycket tveksam syntax då.

Robsten sa...

Faktiskt har vår lustige Ronny rätt här, fast han driver gäck. Gissa var SD fick lägst antal röster? I det extremt högutbildade Djursholm (Danderyd krets 14-15-16) och Vellinge

Gitto sa...

robsten, du har just cirkelargumenterat dig in i ett hörn lagom stort att stå och skämmas i.

Du menar att jag har fördomar när jag påstår att medelålders outbildade män (vilket jag hela tiden erkänt är gruppen jag - och möjligen Isobel, men det kan bara hon svara på - refererat till). Och jag skrev inte att de påfallande ofta har taskig stavning, utan att det inte är så konstigt om de skulle ha det, i och med att de är lågutbildade (eller är det ett kontroversiellt, fördomsfullt uttalande?).

Samtidigt - och det här är intressant - påpekar du själv att sverigedemokraterna fick minst röster i välutbildade kommuner. Voila: lågutbildade människor - och ofta medelålders män, även om de inte behöver heta Leif eller Göran (något som är så självklart att jag inte fattar att vi fortfarande diskuterar det) - röstar gärna på SD och tenderar då att vara främlingsfientliga.

Och det är klart att det skulle varit okej att byta ut namnen mot Karim, Muhammed eller för den delen Mike, Gordon eller vad du nu vill, om det nu varit så att du fått massa dåligt stavade och obehagliga mejl från personer med ovanstående namn. (Men det har du uppenbarligen inte, vilket iofs nästan förvånar mig med tanke på vad du skriver på din blogg.) Menar du verkligen att Isobel ska skämmas för att hon påtalar ett faktum - att en massa obehagliga människor skickar än obehagligare mejl?

Och för övrigt tvivlar jag inte på att du kan läsa, men förståndet verkar dock lite klenare eftersom du konsekvent missförstår allt man säger dig.

Bulten i Bo sa...

Jag kan i sammanhanget inte låta bli att tycka det är rätt roligt att Robsten enligt sin presentation jobbar som "Teatcher".

Robsten sa...

Har jag cirkelargumenterat mig in i ett hörn? Jag srev att du glömde nämna en egenskap dessa lågutbildade hade, nämligen att de hade fördomar. Detta är ett mycket effektivt sätt att argumentera, jag skriver nämligen INTE att du har fördomar, jag överlåter faktiskt åt dig själv att dra den slutsatsen, jag visste att du skulle göra det naturligtvis och du gjorde det. Du hade faktiskt kunnat hålla med mig, javisst, dessa lågutbildade män har säkert mer fördomar än ett genomsnitt.
Javisst, jag påstod att de fick minst röster i de områden som är extremt högutbildade, nämligen Djursholm och vellinge. Nu är det så att rösterna går att räkna, det är inget vi behöver dra i långbänk, det ÄR så att SD fick ett försvinnande litet röstetal i dessa områden, jag har själv kollat krets för krets. Nu kan kanske Esbati tala om att det inte bara är utbildningsnivån som är utmärkande för dessa områden, utan något annat också;-)
Vad gäller själva mailen, sakfrågan, så var det tydligen så att hon formulerade sig på ett sätt att hon blev mycket lätt att missförstå, vilket jag tydligen gjorde, så den frågan kan vi i det närmaste lämna.

Gitto sa...

Ja, du har cirkelargumenterat dig in i ett hörn. Stå nu där och skäms.

Anonym sa...

bara en liten reflektion: innan man har råkat ut för det där själv - det vill säga fått sin mejlbox fylld av hat och ilska - är det svårt att förstå hur det känns. det är åtminstone min erfarenhet. det är förbannat svårt att skaffa sig den där extra huden, då och då är det omöjligt att inte bli riktigt sårad och förbannad och bara... frustrerad. jag kan inte säga så mycket mer, förutom: det är många, många fler som står på din sida, tänk på det - grejen är bara att de tar för givet att du vet att du är bra.

Anonym sa...

Jösses! Gitmo, Ali, Isobel och allas vår Bulten går som katten kring het gröt och vägrar erkänna att Robsten satte kniven rätt i hjärtat på Isobels säkerligen välmenande mening.

Den enda poängen som finns att hämta här är att det inte hade gått för sig att skriva "Ali, Mohammad, Massoud och Karim" istället för Leif, Göran, Lars och Ove.

Vad är det som är så svårt med det? 1+1=2. Kan man inte enas om att ALLA som träffas av dylika svepande, men precist syftande texter, blir illa berörda?

Anonym sa...

Som jag uppfattar Isobel skrev hon att rasistmejlen hon får oftast kommer från medelålders män, varav påfallande många - men inte alla - uppvisar en risig språklig bildning. Däremot skrev hon inte - vilket robsten hävdar - att alla lågutbildade medelålders män är rasister. Det finns en viktig skillnad där som många verkar ha missat.

Läs igen, robsten, och tänk efter.

K sa...

Vad Darth inte grejade fixade både Jesus och He-Man. Men att göra en sådan fotoserie kräver också rejäla skygglappar, Robsten.

Anonym sa...

Fredrik sätter huvudet på spiken.

Vilka är det som heter Göran etc? Jo ofta medelålders män, som är födda och uppvuxna i Sverige, och som gått i svensk skola. Med andra ord tillhör de de personer som haft bäst förutsättningar att lära sig stava svenska. De flesta kan det också, en Göran har t.ex. varit statsminister och en annan är numera socialminister. Heter man Göran och INTE kan stava så säger det något, inte bara om utbildningsgrad utan faktiskt även om begåvning. Heter man Göran, är medelålders man, uppvuxen i Sverige, svensk skola etc, så borde man kunna stava. Jag tycker att det är väldigt intressant om det är så att de "svenskar" som värnar "svenskheten" inte själva behärskar språket.

Att byta ut Göran mot Muhammad hade inneburit något annat. Med risk att upprepa mig - heter du Göran utan att behärska svenska i skrift så är det en signal om något.

Anonym sa...

Jösses! Litaniorna mot Robsten forsätter utan varken substans eller innehåll.

Oavsett vilka Isobels intentioner var så är hennes text uppbyggt på exakt samma vis som en SD-text för säg 15 år sedan.

Och SD:arna skulle ha försvarat sin text på precis samma sätt som ni här gör.

Staffan sa...

Det är inte rimligt att först skapa ett klassamhälle och sedan klaga på effekterna av detta klassamhälle. Det finns utsatta sociala grupper som har svårt både med stavning och invandrare. Lösningen är inte att sparka på dessa människor, utan att ta itu med de sociala problemen.

Anonym sa...

SKHG, äh, så PK, jag skulle inte ha något problem att sparka på varken Göran eller Robsten. Jag tror helt ärligt att båda skulle behöva det

Anonym sa...

esbati, isobel: jag beundrar intelligenta personer, men när man genom den typ av bedömande påpekanden i negativ ton som har gjorts här antyder en känsla av att stå över andra personer, då är jag inte lika beundrande längre.

Anonym sa...

Ali drog sej ur debatten nar han blev utmanovrerad av Robsten. Ali var modig nu och vaga ta en debatt, gom dej inte bakom din avsaknad av svar, det ar fegt. Borja med att svara pa en fraga, namn en fordel med den nuvarande avsaknaden pa en invandrings politik?

Anonym sa...

Gitto,
du anvander ordet korrelation fel. Ordet kan betyda koppling eller motsats, jag forstar vad du menar, men ordet var fel valt. Inom statistik sa kan ett ord betyda manga olika saken. Om du vill ha en debatt sa tala om vad det ar for fordelar att ta emot invandrare som betalt 100.000 kr for att smugglas in i sverige, ar de riktiga flyktingar? Vad ar fordelarna for landet Sverige?

Anonym sa...

Hatar alla rasister hoppas ni går och dör. TRO ALDRIG NI ÄR BÄTTRE ÄN NÅGON ANNAN ERA FUCKERS FÖR DET ÄR NI INTE. STACKARS ERA MAMMOR!RASISTER OCH NAZISTER ÄR FEGA SOM BARA GÅR PÅ DOM SOM ÄR SVAGA. FRÄMLINGSFIENTLIGA MÄNISKOR HAR SÅ MYCKET KOMPLEX ATT DE MÅSTE LÄGGA ALL SKULD PÅ NÅGON ANNAN. RASISTER GÅR BARA PÅ ENSAMMA SVAGA MÄNNISKOR MEN VILKA ÄR DET SOM SPRINGER NÄR VI MÖTS ALLA MOT ALLA? //VÄNSTERAKTIVIST