måndag, november 28, 2005

Ibland vill man bara dunka huvudet i en betongvägg

"Några manliga maktstrukturer har hon, som ung och tjej, aldrig känt av. Tvärtom."

28 kommentarer:

jimmy asklund sa...

Och-hon-hade-fått-vad-för-uupdrag-sa-du? I like din blogg förresten.

jimmy asklund sa...

De kunde ju lika gärna ha tillsatt, just det ja, en MAN.

Eric Goesta Rosén sa...

Sådan är högern, Isobel. Jag lovar.

/Goesta

Anonym sa...

oj kräktes

Anonym sa...

du som verkar vara bundis, är Leo allvarlig?

jimmy asklund sa...

marmelad: som om du skulle glömma! hihi.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Nej, sådan är inte högern. Jag är t ex höger och du vet ju att du älskar mig Goesta. Det är ungefär som att visa upp Kalle Larsson och säga att sådan är vänstern. Han har förresten en gång sagt åt mig att jag förmodligen skulle sitta i fängelse om han fick bestämma. Han var iofs full då. Det var jag också. Jag må dunka mitt huvud blodigt över moderaternas brist på feministisk insikt, men jag tror i alla fall sällan att de vill bura in mig.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag vet inte vad du anonyme syftar på. Leo är ofta allvarlig, rent av nästan alltid i det han skriver. Om han sagt nåt vid 4-tiden på Riche skulle jag inte pantsätta nåt på det dock.

Anonym sa...

En kvinnlig professor i bekantskapskretsen sa i en intervju (på en direkt fråga) att hon alltid blivit bemött efter sin kompetens, "jag har varken upplevt att jag fått fördelar eller mothugg av att vara kvinna". Några månader senare blir hon citerad av Svante Nordin i en brandartikel mot feminister i akademien.
Är ganska säker på att hon inte uppskattade det, men vad kunde hon göra? Varje annat svar i intervjun hade låtit antingen grälsjukt eller galanteri.

Anonym sa...

hejsan, jag syftar på hans senaste blogg-inlägg där han (ironiskt?) hävdar att jämställdheten leder till brain drain för att så många manliga genier ägnar sig åt barn i stället. kanske skrivet från riche kl 4 , jag vet inte.

Anonym sa...

Neej, måste du vara pophöger du med Isobel, du verkar ju så trevlig.

Anonym sa...

Har Riche öppet till 4?

Anonym sa...

Vänstern tackar nog och tar emot; ännu en pappskalle tar plats hos moderaterna.

Som politiskt okunnig vore jag tacksam om någon förklarade för mig varför så många högerspöken är korkade och/eller rabiata. Låt mig exemplifiera: Per Ahlmark, Gunnar Hökmark, Ian & Bert, Thomas Idergaard, Marie Söderqvist, Kristina Alvendal och en herrans massa andra som tar plats i media. Man får sålla rejält för att hitta fram till tänk- och läsvärda personer som Roland Poirier Martinsson, Johan Norberg, Gunnar Strömmer och Birgitta Ohlsson. Hur kommer sig det?

Anonym sa...

Ang. Lagercrantz blogginlägg var väl det mest en kommentar kring debatten om delad föräldraförsäkring. Vilket han verkar förespråka. Det som får mig att misstänka att inlägget är skrivet från Riche över någon drink (om än på lunchtid med tanke på publiceringstiden) är att han gillar Leif-be-mig-tycka-något-GW-vad-som-helst-Persson. Professor? På papper kanske.

Men vad har det med Isobels och hennes blogg att göra förresten?

Eric Goesta Rosén sa...

Kalle Larsson är väl, som du säger, inte den skarpaste kniven i besticklådan.

Men det är väldigt roligt att skämta om att bura in meningsmotståndare. Särskilt om man är riksdagsldamot. Förutsatt att det inte kändes som ett allvarligt menat hot.

/Goesta

Isobel Hadley-Kamptz sa...

I det fallet skulle jag absolut gissa på att Leo är allvarligt. Och såklart har han en poäng. När män blir fäder på samma sätt som kvinnor alltid varit mödrar så kommer de inte kunna lägga ner tiden lika helhjärtat på att tänka stora tankar.

Jag tror själv inte att det handlar om genetik att exempelvis nästan alla stora forskningsgenier varit män, utan främst om att de aldrig har behövt bry sig om livet utanför forskningen, då de har haft kvinnor som hanterat barn och hem och allt annat. Det är svårare att nå de höjderna om man dessutom ska hämta på dagis vid fyra. Det dilemmat har kvinnliga konstnärer och forskare alltid brottats med. Nu kommer män förhoppningsvis också att få göra det.

Ett delat föräldraskap ger alltså kvinnor mer egen tid men män mindre. Det finns det förstås oerhört många fördelar med. (jag är ju en sån som tror att män också vinner på att ha en nära relation till sina barn)

Men en nackdel kan helt säkert vara att det blir färre böcker skrivna, färre sjukdomar botade och färre företag startade av fäder under småbarnsåren.

Anonym sa...

Vad vill du göra med dagens två öronmärkta månader?

– De funkar ju bra, och det finns inte någon anledning att ändra på saker för sakens skull.

Precis! vad ska det vara bra för att ändra på saker nej det är alltid samma jävla visa med att ändra hit och ändra dit å dessa sociala ingenjörer att de aldrig lär sig det finns ju en anledning att det ser ut som det gör, så att säga, vilket är naturligt när man tänker på det, och att ändra något som duktiga mänskor tänkt ut kan väl inte vara speciellt smart nej då är det bäst att man lämnar allt som det är som det alltid har varit, för att det alltid ska vara som det är, så att säga. Hur det blev som det är om allt är som det var är ju en intressant fråga men varför rota i gammal skit, det är bättre att inte gräva upp döda hundar eller hur eller hur, ja annars går det bara illa, illa säger jag med betoning på illa. Vet hut!

nu kräks jag med

Anonym sa...

men kanske fler av mödrarna?

Anonym sa...

Willyesque: av alla namn du räknade upp finner jag endast Birgitt Ohlsson vara en jag gillar.
Isobel: tyvärr kan du inte säga "sådan är inte högern", för dessa människor finns och inte så få heller. Däremot kanske du kan säga "sådan är högern tyvärr också".

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag förstår inte riktigt vad det är du vill diskutera, du som kallar dig Arena. Du tycker att alla med högeruppfattningar är dumma? (För det är ju det du säger när du nådigast kan acceptera Birgitta, som ju är en väldigt uttalad vänsterliberal, men att du "inte gillar" andra högerintellektuella för att de inte tycker som du gör.) Well, det har du förstås all rätt att tycka, men som diskussion betraktat blir det rätt platt.

Det finns ointressanta och osmakliga personer överallt i det politiska spektrat. Om man tycker att de är fler till höger än till vänster eller tvärtom säger nog mer om ens egna grunduppfattningar än om något annat. Jag är liksom inte så jävla förtjust i Åsa Linderborg eller Barbro Holmberg heller.

Anonym sa...

Ideologi = värderingar = livserfarenheter = skilt från intellekt. Intellektet används sedan (mer eller mindre framgångsrikt) för att argumentera för en politik (baserad på värderingar). Politik är inte filosofi, inte ens moralfilosofi, och bör inte vara religion (men i vissa kulturer ingår dem en osund allians). Läs fö om kroppens politik som Carin Franzen skriver om i en essä i förra söndagens DN Kultur. Bra läsning.

En till kommentar (ännu subjektivare): den svenska kulturen har inte fostrat så väldigt många intellektuella högermänskor, men det ska inte tas som ett bevis på att dem inte finns alls. Höj ögonen och titta ut i världen. Sverige är ett litet land.

Anonym sa...

Svårt att säga, jag tänkte bara ta tillfället i akt att tracka ner på högermänniskor vars åsikter jag inte alls delar. Det var nog inte mycket till diskussion, men det brukar sällan såna här kommentarer vara har jag märkt.

Däremot ska jag nyansera mig, visst finns det idioter överallt, blir inte så extremt upphetsad av Östros, Holmberg eller Ohly.
Däremot gillar jag dig, Skugge, Hellsten, Linton, Birgitta Ohlsson, Thente, Strage, Lena Sundström, Hillevi Larsson, Nils Schwarz, af Kleen, arenavänster.
Fast, vem fan bryr sig egentligen?

Anonym sa...

Isobel: vem tycker om Åsa Linderborg och Barbro Holmberg? Förutom Aftonbladet?

Övertyga mig f ö gärna om att det är min grunduppfattning som medför att jag tycker att anti-intellektuallismen är överrepresenterad bland (svenska) högermänniskor. Jag har andra förklaringar. (Varmed det är fullt möjligt att uppskatta t ex Ohlsson, Norberg och Martinsson. Trots att åsiktsgapet dem emellan är stort.) Det är inte alla som har sig själv som alltings mått.

Anonym sa...

En avårighet är ju att vänster- och högerfeminister rör sig på jhelt olika mediala eárenor. De flesta som sysslar/har sysslat med genusstudier på universitetet är, om de uttalar sig politiskt, klart vänster - den enda högergenusvetare jag kan komma på är Annica Dahlström, som Maria Abrahamsson intervjuade i det där celebra ledarsticket förra sommaren som tände "tuttdebatten". Hon tillhör hur som helst en annan generation. Omvänt så är många "högerfeminister"/ny-liberala tjejer just lobbyister, PR-konsulter, fria skribenter och - relativt ofta - knutna till Timbro.
Alvendal säger (fritt citerat) att "det där med ideologi är bara jobbigt, det täcker inte hur folk uppfattar de här sakerna och sig själva", det är svårt att komma på någon i vänsterlägret som obesvärat skulle säga samma sak, utom möjligen Liza Marklund, och hennes ställning som vänsterfeminist är ju rätt så utsuddad.

Anonym sa...

Hej Isobel,

vill bara säga att du är fin och belyser en viktig fråga. Hoppas du står ut med att det dyker upp en del kategoriska rövar i kommentarsystemet. Jag tar en imaginär kula för dig.

Anonym sa...

Isobel, det var jag, Caroline, som sa ovanstående, råkade bli anonym, för jag är idiot.

Östermalmsräven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Östermalmsräven sa...

Okej, men om det nu är ett personligt antagande så är det väl inget att dunka huvudet i väggen för? Hon skriver ju inte att maktstrukturer inte finns utan att HON inte känt av dom. Jag förstår det mycket väl.

Jag är väldigt övertygad om att exempelvis Christina Stenbeck inte känner av de maktstrukturerna på samma sätt som andra, inte heller andra höjdare som blir matade med makt från barnsben.

Sluta dunka huvudet i väggen, it's just stupid.