tisdag, november 29, 2005

En riktig grävskopa

Ni som inte gjort det än bara måste läsa Knut Kainz Rogneruds senaste artiklar om professor Jan-Åke Gustafsson och forskningsmyglet.

Är detta Rogneruds fjärde seriösa grävlingsjobb på ett år? Tänk vad mycket riktiga nyheter man kan hitta om en redaktion faktiskt låter en journalist med nyhetsinstinkt och tåligt sittfläsk jobba heltid med att kolla upp saker och nysta upp trådar hela vägen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Allvarligt, jag läser och läser Knuts artiklar och jag fattar fortfarande inte vad som är grejen. VAD är det som Knut gjort så bra? Otroligt många artiklar som inte lyckas förklara ens:
1. Vad forskar karln i? Det är östrogen hit och knockoutmöss dit men allvarligt, Isobel, förstår du exakt vad Gustafsson forskar i? Förklara gärna.
2. Vari består myglet? Att han har ett förhållande med Leni Björklund? Det har nog snarare varit en belastning för honom. Jag kan inte hitta att DN lyckas beslå honom med fusk en enda gång. Jo, att han bjudit på middagar för några tusen för mycket, men allvarligt - är det forskningsmygel av rang? Eller att han öppet nominerat folk för hedersdoktorat? Det FÅR man!
3. Vad gör Karo bio, och varför är det fult att Gustafsson tjänat pengar på ett bolag som helt bygger på hans forskning? Svara på det den som kan efter att ha läst Knuts artiklar.
4. Varför är det hemskt att hans forskning ifrågasätts av andra? Tror inte Knut att de har egna forskningsbolag redo att ge ut konkurrerande medel? Vad Knut nämligen aldrig förklarar är att Karo bio bland annat sysslar med att ta fram medel mot övervikt. TÄnk vad pengar det kan bli om medlet blir en succe. Blir Gustafsson rikare då? Nej. Han har redan sålt nästan hela sitt innehav.
Nej jag tycker inte Knut gjort ett bra jobb den här gången. Tyvärr, annars är han oftast en väldigt duktig journalist.

Anonym sa...

Jan-Åke Gustafsson är helt klart en mycket kompetent forskare annars hade han inte nått den position han har idag. Det är därför tråkigt att han har slarvat med vissa gränsdragningar. Det verkar lite som vissa tror att bara för att de är jävligt bra så behöver de inte bry sig om de regler som gäller för andra, vilket är dumt. I Jan-Åkes fall hade det till exempel varit smakfullt att A) anmäla jäv när han sökte pengar ur fonden han är ordförande i och därmed är med och utser granskare till, eller B) Avstå från att söka pengar ur den fonden.

Anonym sa...

Tyvärr verkar ju den gode Knut Kainz Rognerud denna gång ha huggigt ordentligt i sten. Om man kollar de fakta han är så stolt över att alltid ha korrekta så bleknar man i det här fallet - när det inte är direkta felaktigheter så är det en avancerad lek med sanningen, minst sagt. Hur är det då med hans andra grävningar, om det här inte är ett unikt misstag?
Isobel: Prof Gustafsson har inte sökt medel från en stiftelse han själv är ordförande för. Varifrån har du fått den befängda idén?

Anonym sa...

jag skulle personligen vilja göra processen kort med alla dem som slår mot människor som verkligen osälviskt arbetar för allas vårt - hela mänskilighetens - kamp mot sjukdomar och lidande. Isobel - jag kan inte förstå att du låter den här bloggen står kvar på din hemsida - Du får mig att må illa!

Anonym sa...

Han är en pajas.

Han skapar en egen tes.
Därefter hämtar in fakta som stödjer den egna åsikten.

/Max