fredag, november 18, 2005

En kväll i vasastan

"ska vi äta middag då?"
"jo, men kan vi inte äta framför teven?"

Björns intresse för min dvd-box av säsong 6 i Vita Huset hade nått kokpunkten. Så visst. Vi kunde äta framför teven. En festival planerades. Pasta i sängen och fjärrkontrollen i fast hand. Två avsnitt och två glas vin senare somnade han efter att ha avslöjat amorösa tankar om en av mina grannar. Det glamorösa storstadslivet verkar tära på vår nyaste journaliststjärna. Det eller vintermörkret.

Det måste sägas. Säsong 6 är klart bättre än säsong 5. Primärvalskampanjer är något särskilt. Visst är de kanske också lättare att dramatisera än tragglandet i en sittande administration, men vilken rollbesättning! Alan Alda som republikanernas presidentkandidat och Jimmy Smits som demokraternas. Mary-Louise Parker är tillfälligt tillbaka som ultracoola sexiga Amy. Mary McCormack som Kate Harper blir bara mer intressant för varje avsnitt. Nä, det är inte lika bra som på Sorkin-tiden. Men de mänskliga relationerna fördjupas och bara blickarna mellan Josh och Donna tvärs över hotellkorridoren i Iowa är värda dvd-priset.

7 kommentarer:

Martin Degrell sa...

Jag blev väldigt imponerad över hur de lyckades vända på steken, från i princip dödsdömd serie som hållt på alldeles för länge (de har verkligen haft problem att hitta rätt, post-Sorkin), till en revitaliserad dylik, i och med genidraget att flytta fokus från huset till kampanjen (ännu tydligare i pågående säsong sju - senaste avsnittets direktsända debatt mellan Smits och Alda var ju dessutom jävligt smart).

43 minuter sa...

Kan inte alla vi som älskar "Vita huset" sluta tjata om att det var bättre på Sorkintiden snart? Jag tycker att de två senaste säsongerna, och då i synnerhet den nu pågående sjunde, är formidabla rent ut sagt. Missförstå mig rätt, jag avgudade Sorkin när han var med, men hur jag än tittar så kan jag inte förstå varför folk anser att serien blivit sämre efter att han lämnade den.

Släpp honom. Låt oss gå vidare. "Vita huset" rockar!

Eric Goesta Rosén sa...

Alan Alda? ALAN ALDA? Jag måste börja kolla igen. Jag älskar Alan Alda.

/Goesta

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag köpte säsong 6 på amazon. säsong 7 går på amerikansk teve nu. jag har också hört att den ska vara toppen, men har tyvärr inte tillgång till amerikansk teve.

Men du 43-minutersmannen, den blev ju sämre när Sorkin slutade. Det stora problemet med west wing i dag är att det inte längre är en politisk serie. Den är utmärkt på relationer och allt sånt, men politiken är komplett orealistisk. Sånt kanske bara stör politicojunkies som mig själv, men sorkin kunde politik, det kan inte john wells.

Och säsong 5 var faktiskt inget vidare. Däremot är 6:an det. bra i sin egen rätt. Men inga west-wing-avsnitt kommer någonsin bli lika bra som In the shadow of two gunmen. Det går inte.

Jag återkommer med en lista över de bästa West Wing-avsnitten inom kort. Jag är rädd att de till övervägande del kommer vara från säsong 2 och 3. Inte lika många pratar om det, men säsong 1 var ju faktiskt inte heller lika bra. trots sorkin.

Martin Degrell sa...

Alla kan ha koll på säsong 7 genom att ladda ner avsnitten samma kväll som de går i Amerikat, till exempel via mininova.org. Helt lagligt! (Eller kanske inte.)

Personligen hade jag nästan gett upp serien efter att allt mer tveksamt ha hängt med efter Sorkins avhopp (efter vilket, jo faktiskt, den blev markant sämre), men är jätteglad att de lyckats få tillbaka berättarglädjen på det sätt som kampanj-vinkeln bidragit med.

Det var ju alltid en issue hur man skulle lösa en eventuell fortsättning av serien efter det att Bartlet suttit klart sin andra mandatperiod, och hade du frågat mig för ett år sen hade jag sagt lägg ner innan det blir pinsamt. Men nu tycker jag de åtminstone gör ett hedervärt försök att rycka upp sig.

Det här är högt upp på önskelistan, btw:

http://www.sendit.com/video/item/7000000106415

43 minuter sa...

Tja, jag kan väl inte mer än säga att jag inte håller med. Okej att femte året var rätt segt, men nu, oj, jag tycker att presidentvalskampanjen skildras på ett politiskt mycket realistiskt sätt. Detta tillsammans med läckan i presidentstaben i serien som mer eller mindre i realtid speglade verklighetens Vita huset-läcka, ja, om inte det räcker för att kalla "Vita huset" en 'politisk serie' längre, då vet jag inte vad de ska ta sig till.

bergh sa...

Med reservation för att jag inte sett säsong 6 och 7 ännu, måste jag inskärpa att säsong 2 torde vara den i särklass bästa. Och sista avsnittet på säsong 2 torde vara det bästa någonsin - vem kunde ana att en simple dire straits låt (brothers in arms) kunde vara så helrätt som den är på slutet?

På andra plats kommer avsnitt 3 (?) i vilket charlie anställs efter att ha sökt jobb som cykelbud.