tisdag, april 17, 2007

Birgitta Rydbergs hat mot missbrukare, forts.

Det sprids nya hiv-stammar i Stockholm för att tunga missbrukare delar sprutor med varandra. Hittills i år har 26 smittats. Smittskyddsinistitutet ser situationen som allvarlig. I Skåne har man inte haft ett enda nytt hiv-fall på många år. Där delar man sedan länge ut fria sprutor till missbrukare. Ändå hävdar landstingsrådet Birgitta Rydberg att det är en ”väldigt hypotetisk möjlighet” att sprutbyten skulle rädda liv. Jaha. Själv ser jag det som en ytterst hypotetisk möjlighet att Rydberg skulle drivas av något annat än ett förblindat hat mot, nej inte drogerna, utan dem som använder dem. Varför skulle hon annars blunda för det alla andra begriper?

Läs också Ann-Charlotte Marteus i dag.

Uppdatering: S i Stockholms läns landsting vill alltså ha sprutbyten. Det borde innebära att en majoritet är för, eftersom både kristdemokraterna och centern sagt sig vilja rösta igenom ett sådant förslag i strid mot allianskompisarna. Eller är jag för dålig på att räkna, har folkpartiet och moderaterna egen majoritet?

12 kommentarer:

... sa...

Birgitta Rydberg sätter sig över och mot det mesta som talar för att sprutbytesprojektet skulle kunna förhindra blodsmitta. Inte ens WHO eller 60 länders goda erfarenheter kan övertyga henne.

Alessi sa...

Helt sjukt att inte dela ut rena sprutor. Ett ypperligt exempel på hur jävla fel det kan vara med för opragmatiska myndigheter.

/Alessi
http://structuresoundandsense.blogspot.com/

Anonym sa...

Haha! Förekomst av sprutor skapar missbruk. Skapar förekomst av tändstickor rökare? Ska vi sluta sälja glas så folk inte blir alkoholister? Snillrikt.

Anonym sa...

Jag fattar inte heller Rydbergs hangup på sprutbyten. Hon är ju inte lika rigid över hela linjen. Till exempel brukar hon ju inte missa ett tillfälle att tala sig varm för legalförskrivning.

Peter Andersson sa...

hej
Hag själv 2 inlägg om detta på min blogg.. :)

Din prognos stämmer teoretiskt. Min gissning är att de håller ihop alliansen och inte spricker här..tyvärr. Vad gäller centern har jag NOLL förhoppningar..se bara på deras löfte om enhetstaxan som de hade kvar på sin hemsida till och med under debatten i landstinget..men röstade ändå med MOderaterna.

JAg och du kan hoppas, när det gäller sprutbytet men jag..är pessimistisk..

hlsn
Peter

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Isobel Hadley-Kamptz sa...

Peter, jag fick ett pressmeddelande från Centern för någon vecka sedan med nedanstående formuleringar:

"Den ökande smittspridningen bland sprutnarkomaner måste tas på större
allvar. Det behövs konkreta åtgärder för att bromsa en mycket oroande utveckling. Stockholms läns landsting bör snarast se över möjligheten att införa ett sprutbytesprogram."

" - Det är helt fel att säga att alliansen avvisar tankarna på
sprutbytesprogram. Sådana uttalanden får stå för Birgitta Rydberg och folkpartiet. Vi är av en annan uppfattning och detsamma gäller för kristdemokraterna. Vi kommer gemensamt att driva den här frågan inom majoriteten. Om vi ska avvisa den enda metod som tycks fungera i verkligheten måste motståndarna presentera alternativ som är minst lika effektiva, säger Gustav Andersson (c)."

Landstingsrådet Gustav Andersson verkar mycket engagerad i frågan liksom Stig Nyman (kd).

random_user sa...

Hejsan. Det är ju inte så att de inte vill ha sprutbyte för att de hatar narkomaner, det handlar ju om en princip att inte subventionera drogbruk.

Men det är en idiotisk princip och principer är inte viktigare än människoliv, i synnerhet som det inte finns något samband mellan fria sprutor och att folk börjar knarka. Tvärtom så är det en villkorad verksamhet som förutsätter att narkomanerna har kontakt med vården, vilket gör att deras förutsättningar för behandling ökar.

Narkomani är en sjukdom och narkomaner skall behandlas som vilka andra patienter som helst, inte som virus.
Ofta är de extra känsliga männskor som vi alla skulle tjäna på hade en mer aktiv del i samhället.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag tar bort anonyma inlägg. Även när de är vettiga.

Anders sa...

Jag blir så trött på denna moralism i narkotikadebatten! Det finns väl underbyggda studier som visar att sprutbytesprogram minskar spridningen av HIV och gulsot. På samma sätt finns det klara belägg för att Subutex och Metadon är de enda riktigt effektiva metoderna för att komma till rätta med opiatmissbruk. Allt detta avfärdas med plattityder som "man ersätter bara ett missbruk med ett annat" och med argument som att samhället inte får skicka signalen att det är ok att knarka om vi delar ut rena sprutor och kanyler. Det hela är både oförnuftigt och ohederligt. Under tiden dör missbrukare utan tillgång till den hjälp som faktiskt finns.

~Popoffer~ sa...

Något som skulle vara jätteroligt är ju att under några veckors tid blanda ner valfritt pulver i Rydbergs mat och se hur roligt hon tycker det är när man sedan drastiskt stryper tillförseln. Nothing like tvångsdrogning när det kommer till att öka förståelsen hos rigida "knark-är-farligt"-tanter.