onsdag, april 04, 2007

En bra dag

I dag fyller en man jag gillar år. Vi åt Stockholms bästa croissanter till frukost. Som jag har letat efter bra croissanter. I år efter år har jag testat mig igenom tonvis av tänkt frasiga smörbomber, men funnit att ingen varit ens tillnärmelsevis lika smörig och frasig som sådana som kommer från ens de enklaste franska kvartersbagerier. Men nu har jag hittat hem. Till smöret, skulle man kunna säga. Leverantören är Xoko på Rörstrandsgatan. Gå dit om ni värderar franska frukostbakverk lika högt som jag. På helgerna tar de små läckerheterna av naturliga skäl ofta slut redan vid 11-tiden.

Vi hade presentutdelning också. Och tulpaner på frukostbordet. Och blodapelsinjuice i fina glas. Som jag skriver i en krönika i dag om konsumtionskritiken gillar jag ju fina saker, även om det klassas som ytlighetens omoral. Födelsedagsbarnet fick en flaska roséchampagne som jag knutit en rosett om halsen på och en crème brulé-brännare. Den senare kan man förmodligen också använda till att rosta bröd om man är på pyromanhumör. Det står dock på förpackningen att man inte ska tända den riktad mot sitt eget eller någon annans ansikte. Det kan vara bra att veta.

För att fortsätta firandet i den charmfulla borgerlighetens tecken blir det i kväll skaldjursplatå på Wasahof. Jag tar nog fram mina pärlor. Det känns som om det kommer att bli en riktigt bra dag.

9 kommentarer:

Anonym sa...

neeeeeej. inte ännu en krönika om sisela lindblom och madestrand. vi börjar kunna invändningarna vid det här laget.

Anonym sa...

"Vårvinterns svenska filmsuccé ”Darling” handlar om just den bottenfruset stockholmska samtidsytligheten."

Jag gillade den verkligen. Var det medvetet att kombinera ytligt med bottenfruset? För något ytligt blir ju bottenfruset snabbt. Det är inte ofta man börjar fundera på poetiska metaforer när man läser ledarsidor.

Patrik sa...

Isobel.
Jag tror att jag vet att du gillar Heston B och därför undrar jag om du tror att en sån där brännare du köpt till din vän kan användas till att bryna den perfekta biffen med. Heston påstår ju att man behöver en starkare, en man kan köpa på en "Hardware store", men de enda jag kunde hitta på Järnia, Hornsgatan var just såna brûléerännare. Nästa problem är att hitta en ugn som man kan fixera vid 50 grader...

Anonym sa...

Mycket bra och välskriven krönika i Expressen! Jag håller med (men jag kan hålla med sisela lite grann också...)

Anonym sa...

Håller med om att den här debatten känns gammal.. och då menar jag inte bara Isobels två dagar sena krönika. Ty det bekommer alla kulturelistister som diggar Baudrillard att till och från komma med trötta inlägg om konsumtionen som kulturellt gift.

Som om det vore väsentligt eller ens möjligt att kategorisera människor och värderingar på det sättet... ibland tröstar en Dior-väska, ibland tänker man på irak-kriget, ibland äter man choklad, ibland vill man dö. Jaha.

Gitto sa...

Jag tycker hela debatten känns konstig, men så är jag ju inte heller i en sådan position att jag kan välja att tokkonsumera eller att avstå.

Glad påsk på dig i alla fall!

gudmundson sa...

Grattis till födelsedagsbarnet!

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag gjorde misstaget att gå in på kommentarerna på Expressen.se och där spekulerar man (Och har kollat upp via Ratsit!) min privatekonomi. Och den bittra sanningen är ju att jag inte heller har några privata möjligheter till tokkonsumtion. Om det verkar så i bloggen ibland är det bara för att jag lägger alla mina pengar på mat och dryck.

Jessica sa...

Allvarligt om ekonomin?
Det visste jag inte ens att man kunde...
Grattis till födelsedagsbarnet, ät ton med räkor, dra fram pärlorna och trivs med tillvaron :).
Livet är mer än en teoretisk principdiskussion.
Och glad påsk.