tisdag, april 24, 2007

Kvinna, mamma, partiledare?

Det här uttalandet av Marit Paulsen är helt bisarrt.

"Hon är en ung kvinna med två små barn. Då är det inte lämpligt att bli partiledare, säger Paulsen till TT."

Om Cecilia Malmström, 39. Hon har två barn som är två år gamla. Jan Björklund, 45, har ett barn på fem och ett på två. Men i hans fall är alltså inte åldern eller de två små barnen något problem. Tydligare än så här ser man i dag sällan de strukturer formuleras som omöjliggör jämställdhet.

17 kommentarer:

Petter sa...

Paulsen kläckte ur sig dumheten igen i p1 morgon (Vem tar över efter Leijonborg). När hon inser hur puckat det var tar hon tillbaka och kallar det en "felformulering". Mycket underhållande. och skrämmande.

B sa...

Noterade SvDs "faktarutor" idag om de två kandidaterna. Första stycket om Malmström löd ungefär "omtyckt småbarnsmamma..." och i faktarutan om Björklund fanns informationen om hans familj i sista stycket, ungefär "är gift och har två barn".

Anonym sa...

Det är absolut en korkad kommentar av Paulsen. Men ungefär lika dumt tyckte jag det var när Birgitta Ohlsson skulle förklara varför hon ville ha Malmström. För att hon var "kvinna och kunde matcha Mona Sahlin"... Öh? Jag hoppas Malmström har några fler egenskaper än det.

Johan Ahlin sa...

Usch då Paulsen, hade Malmströms barn varit 5 månader hade jag fattat hennes uttalande.

Ali Esbati sa...

Det är ännu bättre i original-TT:

- Hon är en ung kvinna med två små barn. Då är det inte lämpligt att bli partiledare. Jag vill skydda henne från det, säger Paulsen.

Vad säger man? Åh, tack Marit.

Anonym sa...

Ali: haha, hoppas CM är tacksam för Marits ömma omsorg.

"Han är en ung man med en liten dotter och förmodligne fler barn på väg. Det är inte rätt läge att bli president - låt oss skydda honom, och oss, från detta."

nej, så sade Richard Nixon faktiskt *inte* om John F Kennedy, 43. i kampanjen 1960. Någon måtta får det vara...

Anonym sa...

Ge det nåt år och låt sen Birgitta Ohlsson ta över, då kan det nog bli ett mycket bra och intressant Folkparti.

Anonym sa...

Idag tackade ju Malmström (enligt Svd) nej till att kandidera just med hänvisning till att hon har två små barn. Det är väl rimligt att anta att Paulsen kände till hennes inställning redan när hon gjorde sitt eget uttalande. Dom sitter ju i samma partiledning.

Det blir åtminstone mer förståeligt, även om uttalandet i sig var klumpigt.

Anonym sa...

Birgitta Ohlsson? Tja, det är klart att hon är alla vänstermänniskors våta dröm som ny fp-ledare. Det skulle ju ställa till stora problem för alliansen.

Vänsterliberalismen har dock aldrig varit någon framgångsfaktor för folkpartiet, så jag tror att dom aktar sig.

Anonym sa...

Hej - har precis hittat hit - ska läsa lite fler artiklar sen - men reagerade på detta också.

Det är rätt typiskt detta med kvinnor och barn.
Väldigt ofta relateras kvinnor med sina barn - även när ungarna är utflugna.
Men männen?
Sällan nämns deras barn.
Och aldrig får man höra att det var ansvarslöst av honom (valfritt mansnamn) att arbeta borta när han har så små barn hemma.
Behöver inte barnen sin pappa - eller vad?
Märklig syn man har på pappor i så fall.

Anonym sa...

Ärligt talat tycker jag inte alls det är konstigt att folk reagerar på om någon som har väldigt små barn(antas bli)eller blir partiledare. Det som är ofattbart konstigt är att knappast någon reagerar om personen i fråga är en man.Självklart är det inget fel att en småbarnsförälder i sig gör karriär, men jag tycker inte att någon, man eller kvinna som har barn under 3 år ska bli partiledare eller vara minister.
Det är så kort tid barnen behöver sina föräldrar så intensivt,när den tiden är över har de ju resten av livet på sig att göra karriär.
Jag tycker att det går åt fel håll.
Det är inte kvinnor med småbarn som ska ändra sig och börja jobba 10-timmarsdagar utan män med småbarn som ska ändra sig och börja jobba 6-8timmarsdagar.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Om någon person, man eller kvinna, själv ser sina små barn som en anledning till att hålla karriärambitionerna nere är det förstås inga konstigheter alls. Själv skulle jag aldrig i livet vilja jobba så mycket som krävs av en partiledare, barn eller inga barn. Men att någon utomstående använder små barn som ett argument mot en kvinna, men inte mot en man, när deras situationer är nära nog identiska, är helt ofattbart. Ännu mer så i ett parti som i alla fall kallar sig liberalt.

Å andra sidan, nu när jag har tänkt efter mer funderar jag över om det inte mer handlar om att Marit är rättfram. Med tanke på hur det ser ut i realiteten på svensk arbetsmarknad för kvinnor med små barn i förhållande till hur det ser ut för män med små barn verkar hennes tankar delas av de allra flesta. Andra har bara vett att inte säga det. Men när det kommer till konkreta prioriteringar och lönesättningar och befordringar så agerar de likafullt utifrån att småbarnsmammor och småbarnspappor är komplett olika med nära nog motsatta behov och intressen. Det är bara att titta på siffrorna över hur småbarnspappor är de som jobbar mest av alla grupper på arbetsmarknaden.

Johan Ahlin sa...

Tvångsmässigt delad föräldrapeng, ännu hårdare kamp för lika löner könen emellan. Jag tror att man måste använda ekonomiska styrmedel för jämställdhetens sak.

Anonym sa...

Man behöver inte välja mellan karriär och barn, men man behöver välja mellan karriär och bra relation till sina barn. Åtminstone om karriären som i detta fall innebär förtroendeuppdrag som är långt mer än 40 timmar per vecka. Cecilia inser det och väljer barnen, och jag tycker att hon väljer rätt! Detta gäller dock även för män, så visst var det klantigt formulerat av Marit...

Niklas sa...

"När hon inser hur puckat det var tar hon tillbaka och kallar det en "felformulering". Mycket underhållande. och skrämmande."

Tja, det VAR nog en felformulering. När man tar hänsyn till att Malmström och hennes familj bor i Göteborg (och Björklund i Stockholm) framstår det i ett helt annat ljus. (Men jag håller med om att det låter korkat och sexistiskt om man bortser från att Malmström har familjen i Göteborg.)

Alessi sa...

Väldigt o-pk men säkert genomärligt uttalande av good ol' Marit.

För övrigt jättesynd att det inte blir Cecilia Malmström utan bok-kanon-höken Jan Björklund. Egentligen märkligt eftersom det är Leijonborgs politiska spegelbild.

/Alessi
structuresoundandsense.blogspot.com

Anonym sa...

Ingerö har en läsvärd kommentar angående Malmström som partiledare. Läs den, Isobel.