måndag, april 16, 2007

Is it worth it?

Jag har, för första gången någonsin, tackat nej till ett erbjudet uppdrag för att det var för dåligt betalt. Visst, jag säger regelbundet nej till att göra saker gratis, och jag kan ha skyllt på ersättningsnivån när jag inte velat göra något, men att erbjudas ett jobb till en viss ersättning och säga nej tack enbart för att ersättningen är för låg, det har aldrig hänt förut.

Det känns verkligt jobbigt. Det handlar om en uppdragsgivare som jag gillar, en produkt jag skattar högt. Men det går bara inte att jobba för så lite pengar. Jag skulle alltså läsa en avhandling och tänka ut något smart om den och skriva 3000 förhoppningsvis insiktsfulla tecken. Avhandlingar är oftast rätt långa och rätt tankekrävande. Jag beräknar att jobbet skulle ta allra minst 3,5 dagar, förmodligen 4. Jag erbjöds 1500 kronor. Inklusive sociala avgifter.

Omräknat till vanlig lön är det 1000 spänn för nästan en hel veckas arbete. Det blir mellan 30 och 35 kronor i timmen. Jag ser de här siffrorna på skärmen och ändå har jag dåligt samvete för att jag sade nej. Det är något allvarligt fel på mig.

Uppdatering: Jag kan uppenbarligen inte räkna. Det blir alltså nånstans mellan 1100 och 1200 som vanlig lön.

20 kommentarer:

Space babe sa...

Jag tycker det är helt rätt att du tackar nej till ett så dåligt betalt jobb.

Jag ska iofs recensera en avhandling om kvinnokamp för typ 800 kr, men du är ju etablerad. Hm...ska kanske iaf TESTA kräva lite mer.

Unknown sa...

Isobel: mer sånt! Bra att du skriver om det dessutom.

Jag tror att frilansars villkor måste lyftas upp på just det här sättet - med siffror.

Annars är det alldeles för lätt för alla oss som inte jobbar i/med media att avfärda beklaganden över dåliga villkor som gnäll. Men med de siffror du skriver är det ju liksom inget snack om rimlighet...

Anonym sa...

Jag gillar, likt Björn, att du skriver ut i rena siffror vilka skambud som vissa tidningar ger.

Anonym sa...

Du gjorde helt rätt! 1000 kronor netto för en hel veckas arbete är ett hån.

Samtidigt förstår jag ditt dåliga samvete,jag lider av det ständigt när jag tackar nej till jobb(är inte något så "flashigt" som frilansskribent utan timvik. inom vården).

Anonym sa...

För mig så kostar 3-4 dagars arbete ca 23 000 + moms. Och då är jag ändå rätt billig...Du gjorde rätt, ni måste sätta ner foten!

Anonym sa...

Det dåliga samvetet är vad som gör att de tror att de kommer undan med att betala 1500 kronor. De räknar med det, och normalt sätt så hjälper ditt dåliga samvete dem att tjäna pengar.

Det bästa sättet att bli av med vanföreställningen att man är otacksam som inte vill jobba för 35 kronor i timmer, är att fråga uppdragsgivaren rakt ut om de hade kunnat tänka sig att jobba för 35 kronor i timmen. Med stor sannolikhet kommer du att få ett hummande och harklande till svar, och du kan då lägga till dåliga samvete åt sidan. Har du tur så känner de sig tvingade att ge dig ett rungande ja! Då har du precis fått dig billig arbetskraft som kan göra skit-grejerna som du skjutit på att göra på riktigt länge.

Konstapan sa...

Att ta betalt är något av det värsta jag vet för jag är så jävla dålig på det, oavsett om det gäller att förhandla upp lönen som personlig assistent eller kräva vettigt konsultarvode. Jag försöker tänka att det inte är en genusgrej, men nästan alla mina killpolare har inga problem med det här. Medan jag tänker att "ja, det är bra om jag tar jobbet, det ger ju erfarenhet och så, jag är nog inte så kvalificerad" så tänker de "show me the money". Jag hatar det. Och när jag väl sätter ner foten och vill ha betalt så får jag, precis som du, dåligt samvete. Sucks ass.

Anonym sa...

Och jag som trodde att liberaler tycker att varor och tjänster ska prissättas på den fria marknaden. Lej ut arbetet till nån balt för 20 kr i timmen och behåll mellanskillnaden vet jag

Jessica sa...

Gav de nån förklaring till varför de skulle betala 1500 kr?

Anonym sa...

Jessika: Ofta ges man dåligt samvete över att man inte gör det snabbare. Det finns alltid de som läser 200 sidor i timmen och får omgivningen att framstå som trögtänkt.

Alessi sa...

Självklart ska du inte jobba för skitlön, tvärtom kommer du märka att du ökar i både lönsamhet och uppdrag när du höjer ditt arvode. Har funkat super för mig.

Semi-gratis är bara ok om uppdraget är att betrakta som utbildning.

/
Alessi
structuresoundandsense.blogspot.com

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag förstod det som att detta var den taxa de använde till den här sortens text, inte speciellt till mig alltså. Och de har ju dålig ekonomi. Och till en viss gräns accepterar jag att bidra till att det alls går runt. Men det här var över min gräns.

Anonym sa...

Isobel - ut med språket! Vilken tidning/tidskrift?

Jessica sa...

Nån skrev att "taxan" är typ en krona per tecken men att olika tidningar sedan praktiserar våldsamma avvikelser från det. Hur snabbt man skriver etc., borde ju inte påverka det hela.

Lagers tabberas sa...

Jag skulle aldrig! Det finns ju rekommendationer för sådana här jobb, det är bara att följa dem om det är "fattiga" uppdragsgivare man har att göra med.
Jag har sedan en tid tillbaka levt efter ett beslut jag tagit - att bara ägna mig åt sådant som är engagerande, bra betalt och roligt. Därför sa jag nej tack till ett återkommande medarbetarskap som frilans förra våren. Det var en medarbetare som kallade sig chefred. som jag inte kunde med. Jobbet som sådant var valbetalt och kul iofs, men jag visste att jag inte skulle tåla att ha kontakt med den där människan. Tror nog det handlade om 1/3 dels årslön där.

Martin sa...

Heja heja.. mer siffror. Ju fler nötter som ställer upp på att jobba för jordnötter, desto sämre och sämre och sämre journalistik märker man ju att det blir.

Robsten sa...

Ääähhh, jag får det till 7500/månad, för 4 dagars jobb. För 3.5 dagars jobb får jag det till 8571/månad, vems matte stämmer inte?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Exakt, 7500 eller 8571 inklusive sociala avgifter, alltså på f-skatt. De avgifterna/skatten är ungefär 33 procent ovanpå den vanliga bruttolönen, så omräknat till vanlig lön blir det 5700 i månaden.

Vilket alltså beskattas med ungefär 30 procent som för alla andra (Nu blir det här ett litet seminarium om de allmänna villkoren för småföretagare också. ).

Anonym sa...

Är det fel att gissa på Arena?

deeped sa...

drömmande metabloggning? http://sandragustafsson.se/2007/04/17/dream-on/