tisdag, april 03, 2007

Begåvningsreserven var det

Det här tycker jag är rätt roligt. (Jo, jag vet att det sannolikt finns en klassdimension i det där, men vi får väl utgå ifrån att sd-tjejen från Täby valdes ut för att hon skulle hedra sina partikamrater.)

17 kommentarer:

Niklas sa...

Jag undrar var journalisten själv hade hamnat i det där testet.

"Långt bättre resultat hade Ali Esbati från Ung vänster, han har sina rötter i Iran och MUF-representanten Camilo Goine från latinamerika."

Anonym sa...

Blir alltid glad av sådana test! Antingen bevisar de att man är obildad eller obildbar. Fast man bevisligen är både och!

Anonym sa...

Det jobbiga är att det dåliga resultatet säkert anses som en fördel inom SD (hon kanske t o m gjorde sig till?). De framställer sig ju ofta som representanter för "vanligt folk" till skillnad från andra politiker, som väl då ska föreställa nåt slags snobbig (välutbildad) elit. Det blir lite som i USA, när John Kerry misstänkliggjordes i högermedier för att han kunde franska.

Staffan sa...

Väldigt gött att du fortsätter med denna grejen!

Nu tycker jag vi är redo för nästa led i resonemanget.

SD har nämligen en annan funktion. De legitimerar indirekt en restriktiv invandrarpolitik hos högerpartierna i riksdagen.

Eftersom högerpartierna i riksdagen företräder en helt annan samhällsklass än SD så skapas illusionen av en enorm distans mellan åsikterna. Eftersom SD formulerar sina åsikter vulgärt och arbetaraktigt, och moderaterna elegant och vårdat, så kan man få samma slags åsikter att låta som två helt olika sorters politik.

Förutom detta så vill jag påpeka en självklar parallell. Senast de borgerliga partierna tog makten i Sverige var det i ett missnöjesval där Ny Demokrati fick en stor andel av rösterna. Ny Demokrati anses idag vara en pinsam parentes i vår politiska historia. I det senaste valet gick SD kraftigrt framåt - och så även de borgerliga partierna.

Denna koppling mellan högerpolitik och främlingsfientlighet g-å-r faktiskt inte att komma undan. Därför behöver vi en ny sorts borgerlighet.

Förlåt om jag blev långrandig,

Staffan

Unknown sa...

Ny Demokrati argumenterade främst emot invandring av ekonomiska skäl, medans SD argumenterar med globaliseringsångesten. Kopplingen känns lite som önsketänkande från din sida. SD värnar egentligen om precis samma saker som den socialdemokratiska vänsterfalangen. SD påminner ganska mycke om brittiska BNP.

Staffan sa...

Ny Demokrati och Sverigedemokraterna är inte likadana partier. Men de spelar på samma stämningar av missnöje och social desperation. För övrigt exakt samma ömma punkter som folkpartiet trycker på med sin "integrationspolitik". Det var bara det jag ville säga. Sorry att jag formulerade mig otympligt.

Anonym sa...

Alla partier som fokuserar på minskad invandring kommer förmodligen att hålla med om att det både kostar pengar (skatter), dumpar löner och gör samhället osäkrare samt ha en negativ syn på frihandel. Skillnaden är väl vad man fokuserar på. Fp håller väl egentligen bara med i den tredje punkten. Nyd fokuserade på det första, SD på de tre övriga, i det fallet får man väl säga att SD har god draghjälp från "Socialturism"falangen på vänster sidan.

Egentligen tyckte jag aldrig att Nyd spelade på någon social desperation, de ville först och främst sänka skatter för småföretagare. Att en och annan desperat arbetare som blivit av med jobbet röstade på dom var mest en bonus. För SD är det tvärtom, om Bert Karlsson röstar på SD så ser de nog det mest som en bonus men det är knappast där de fiskar röster.

Staffan sa...

Lovar att vara tyst resten av dagen. Men ni har inga idéer om hur en ny fräsch borgerlighet skulle kunna se ut? Alltså en som inte är tvungen att ha stöd av antidemokratiska samhällsströmningar?

Robsten sa...

Ja, det var ju ett oerhört vetenskapligt och representativt test. På högskolan lärda jag mig hur ett multivariabelt test skulle se ut på ett ungefär, men något sådant som detta såg jag aldrig till.
Jag föreslår ett litet mer praktiskt test, som t.ex. att kunna betala sina räkningar i tid samtidigt som man kan hålla isär sitt representationskort med sitt privata. Eller varför inte, efter språklig förmåga, försöka förklara varför man inte betalat sin TVlicens när man t.o.m. skrutit om att man vill bli ertappad. Detta skall naturligtvis ske på vårdad svenska med ett rikt urval av synonymer, fräser man bara åt journalisterna att de kan fara åt helvete blir man underkänd.

Anonym sa...

Ta det inte så personligt Robsten. Upp med hakan, dåligt nog att göra henne statslös var det knappast.

Robsten sa...

"dåligt nog att göra henne statslös var det knappast."
Och vad får denna mening för språkliga poäng? Fler som skall bli statslösa?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

"Testet" i det här fallet är ett av delproven i högskoleprovet, det som vi i generella sammanhang alltså anser testar ordförståelse tillräckligt bra för att använda som grund för intagning till högskolan. Alltså rimligen rätt vetenskapligt och representativt (hoppas jag åtminstone, för högskolans skull).

Då torde det väl testa ordförståelse för politiker hyfsat väl också.

Anonym sa...

Här är några exempel på de fantastiskt kluriga orden från det senaste provet: stagnation, anagram, ogin, despot, brödtext, utröna, determinism, oskick, vidsynt, idealist, ratificera, förorda.

Om jag inte visste bättre skulle jag tro att det där var någon sorts SFI-prov, eller kanske ett prov för mellanstadieelever. I själva verket är det alltså ett prov som anses mäta lämplighet för högskolestudier...

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Hörru, inte ens jag visste nog vad ratificera betydde när jag var 11. Och jag är inte säker på att jag vill veta vad det betyder i dag. Åtminstone vill jag inte använda det. Vilket genuint fult ord det är!

Anonym sa...

Jag hänger inte alls med hur francophobe tycker att SD och vänsterfalangen hos S kämpar mot samma mål. Socialdemokraterna kämpar ju för ett mångkulturellt folkhem.

Sen köper jag helt tanken att SD är en uppfräschad version av Ny Demokrati. Skillnaden ligger bara hur de väljer att rationalisera sina åsikter. De har ju samma vision, dvs ett etniskt homogent folkhem.

Staffan sa...

Det kan kvitta om SD är ett socialistiskt eller borgerlligt parti. Det vi måste diskutera är följande:

* Att stora klasskillnader föder antidemokratiska och främlingsfientliga stämningar. Inte minst bland de sämst bemedlade och minst läs- och skrivkunniga.

* Att det finns en koppling mellan borgerliga framgångar i ett val och framgångar och framgångar för främlingsfientliga partier.

För övrigt är det väl så att ute i landets kommuner så är det väl inte helt ovanligt att det borgerliga blocket regerar med stöd av SD? Och furthermore så är ju många aktiva SD:are avhoppade borgerliga politiker.

Det tjänar ingenting att blunda för detta. Det gagnar på sikt inte borgerligheten heller. Jag tycker det vore ett utmärkt ämne för dig att granska ytterligare, Isobel.

Glad påsk!

/Tjatmostern

Anonym sa...

Hur lågt kan man egentligen sjunka när det gäller att misskreditera SD? Otroligt billigt.

Men svensk politiks mobboffer får väl ändå vara nöjda så länge motståndarna håller sig till såna här jämförelsevis harmlösa angrepp och inte tar till sådant som avskedanden och uteslutningar från fackförbund, som man gjort tidigare.