torsdag, december 14, 2006

Tis the season to eat engelsk julkaka


Jag får ingen riktig julstämning. Jag har vita amaryllis,jag har en buxbomskrans på dörren, jag har hängt upp vackra glaskulor i mina fönster. Jag har gjort en julskinka genom att koka rimmad skinka i cider och sedan griljera med massor av fransk senap. Den blev delikat och ännu bättre blev minestronen på skink&äppel-buljongen. Jag spelar Darlene Love. Jag dricker Blossas trestjärniga med konjak. Jag gick upp klockan kvart i sju i går för att lyssna på luciasången i Adolf Fredriks kyrka. Det tar emot att erkänna det men jag har till och med bakat engelsk julkaka utan att därefter linda in mig i mistel och tala i tomtetungomål. Jag vet inte vad mer jag kan göra. Jag som dessutom är oändligt mycket lyckligare än vid den här tiden förra året. Kanske är det helt enkelt inte jul i hjärtat vissa år. Så ofattbart ledsamt i så fall.

För dem av er som också behöver lite julhjälp på traven rekommenderar jag ändå ett bak med torkad frukt, whisky, kastanjepuré och mandlar. Samma recept som förra året. Och det blir juligare. Det når bara inte riktigt ända fram för mig.

7 kommentarer:

ylva sa...

och recept på julskinkskoket, kan man få det också? lät så gott. vilken typ av cider använder man?

Anonym sa...

Det beror på att det är typ 13 grader varmt.

j p w sa...

Lite vacker musik kanske kan hjälpa:

Funkar för mig i alla fall :-)

Bolivar sa...

Det är Fredrik Grinchen Reinfeldt som har sålt av julen för att finansiera skattelättnader.

Anonym sa...

Är det verkligen "ofattbart ledsamt", Isobel? Big picture, please. (Visst, du får skämta till det om du vill, men jag tror inte du avsåg att skämta här, och ordval har betydelse om man är mån om sin trovärdighet.)

Katrine Kielos sa...

Ja julskinksreceptet! dela med dig av det med.

Jessika sa...

I min familj har vi "firat" Norénjular och då är det svårt att få upp nån vidare julstämning, snarare inte alls. Nu är det mycket bättre men fortfarande lite sådär, ja, det knakar ibland. Ju knarrar det en aning så det känns inte sådär dödskul. Julkänslan har inte infunnit sig här heller just i år så jag tror som du att det går vissa år, och mindre andra.

Apropå uttrycket fräscht som du skrev om samtidigt med julkakan förra året (eller eg. i januari i år), så har jag ett eget uttryck som jag avskyr. Alla varianter av super. Superfräscht, supergott, super vadsomhelst.