fredag, december 15, 2006

Julegris uti vart hem

När minst två personer efterfrågar ett recept så måste man faktiskt gå dem till mötes. Åtminstone om resultaten blir så gott som i det här fallet. Kom i håg, det är en julskinka, inte partikelfysik, det är ingen fara om man inte följer receptet i alla detaljer.

1 rimmad skinka à 2-2,5 kg. Jag köpte från Nibble Gårdsgris på Vivo Klippet, den var mycket fin och från en glad gris vilket ger många extrapoäng för mig.
2 stora morötter, skalade och skurna i grova bitar
2 gula lökar, skalade, halverade
1 stor purjolök ( i ursprungsreceptet från How To Eat har Nigella 8 purjosar och det kan man förstås ha om man gillar purjo jättemycket)
2 stjälkar selleri
en bunt persilja
10 korn hel vitpeppar
1,5 liter cider, jag köpte Änglamarks för det var den enda som fanns på mitt Konsum, men vilken vanlig sort som helst funkar.
Jag råkade dessutom ha en halv kruka salvia hemma också.

Lägg skinkan i en stor gryta med kallt vatten och låt koka upp. Häll bort vattnet och skölj av skinkan. Lägg den därefter, nu med ugnstermometer istucken, i samma ursköljda gryta med alla andra ingredienser. Häll på cider, om det inte täcker fyll på med vatten. Koka upp och låt sjuda tills skinkan når 70 grader, det kan ta ca 1,5 timme. Ta ur den och sila spadet, som alltså är fantastiskt god buljong till ex minestronesoppa dagen därpå.

Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort det mesta av fettkappan. Gör en röra av fransk senap, lite muscovadosocker och ev. en liten sked skinkspad. Bred ut på den avfettade skinkan och sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter.

14 kommentarer:

Anonym sa...

tack!

Johan Ahlin sa...

Hojt! Fungerar spadet att doppa vörtbröd i? Sparkar de gamla i släkten bakut på juldagsmotgonen med ett sånt här spad? Tell me, för receptet verkar spännande!

Philip sa...

Isobel! Jag testade ditt/Nigellas utsöka skinkrecept. Har aldrig haft så nöjda gäster.
Vi åt med svartvinbärsgele, Dijon-senap och potatis, och jag betvivlar att min egen mamma kan klå detta på julafton.

Katrine Kielos sa...

har du något tips på hur man bör göra om man som den dåliga kvinna man är har köpt redan kokt skinka ,som bara skall göras i ugnen. hur göra den roligare?

Jag efterlyser även en text av dig om fenomenet Nigella och hennes matporr. Eller har du redan skrivit något sådant?

Lisa sa...

Var skinkan hårt rimmad (på svenskt vis) även i ursprungsreceptet?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Vad glad jag blir Philip! Min egen skinka är nästan helt slut nu, jag har småätit av den i kylen i en vecka.

Tyvärr vet jag inte hur man gör med färdigkokt för att den ska bli skojigare, min mamma köper färdigkokt och den är förstås god, om än rätt traditionell. Men man kan väl experimentera med griljeringen antar jag. Nöthack, sichuanpeppar, aprikossirap, vad vet jag.

Jag vet inte hur hårt rimmad vanlig engelsk rimmad skinka är, men hon tipsar om att man ska koka upp den separat först för att minska sältan, vilket väl tyder på sån rimmning som vi är vana vid här.

Lisa sa...

Tips till griljering:
Det beror på om den ska serveras till annan julmat eller som ensamrätt.

Ingefära är himmelskt i en vanlig senapsgriljering. Lustigt nog blir torkad minst lika bra som färsk.

För övrigt är de färdigkokta skinkorna ofta alldeles förträffliga.

Anonym sa...

Det låter fantastiskt med gårdsgris. Jag skulle vilja skära en sida av en sån gårdsgris till min julmiddag, men det ser ut som om en färdigkokt skinka kommer att griljeras. Ingefära verkar vettigt. Sen gör man naturligtvis senapen själv.

Anonym sa...

"1 rimmad skinka à 2-2,5 kg. Jag köpte från Nibble Gårdsgris på Vivo Klippet, den var mycket fin och från en glad gris vilket ger många extrapoäng för mig."

Oja, den var säkert mycket glad, särskilt glad blev den av att bli mördad för att du ska få tillfredsställa dina smaklökar. Men tänk inte på det, nu är det jul och då ska man vara glad. Ta en bit till av skinkan, kanske tillsammans med ett glas julmust, låt den smälta i munnen och känn alla sorger försvinna. En gång om året är det faktiskt okej att tänka på sig själv och skita i andra.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Oj, militanta veganer gör anonyma kommentarer. Sorry, men dina ord biter inte alls här, jag skulle rekommendera att du ägnar din energi någon annanstans.

Jag är en övertygad karnivor året runt, inte bara till jul, och tycker verkligen att människor har rätt att döda och äta djur. Jag vill dessutom gärna ta jägarexamen så att jag kan sköta själva dödandet själv. Däremot är det viktigt för mig att djuren behandlas väl medan de lever. Som Nibbles glada grisar eller för all del älg och rådjur som lever vilt.

Anonym sa...

Man kan ju vända på det; veganerna är faktiskt j-ligt "oanimala" som käkar upp djurens mat:)

Johan

Anonym sa...

Ja, som skribent på Expressen är det förstås inte märkligt att du använder termen "militant vegan", det var ju kvällspressen som uppfann den (den och så många andra intelligenta ord som tydligen matchar kvällspressens läsares (och skribenters?) intellekt; sex-attack, naken-chock et c). Enda märkliga är väl att det enda som verkar krävas, numera, för att vara militant, är att kritisera en kvällspresskribent för hennes förkastliga beteende.

Bra att du fick in det där med anonym också, det gör det hela extra farligt. Hemliga nätverk/ringar/celler, sånt får kvällspressens läsare att rysa av kombinerat o- och välbehag. VG i Kvällspress'journalististiska' uttryckssätt A (5p). Du borde begära höjt arvode...

Att du vill äta kött är förståeligt, det är förstås ännu godare än våldtäkt är skönt. Dock är det en smula osmart att skriva det på en blogg, risken finns att någon sparar det och drar fram om 30 år, när djurförtryck i stort sett inte existerar längre och de som ägnar sig åt det ses som en smula elaka.


- Anonymous

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Det sista inlägget borde jag nog ta bort, men jag låter det stå där som ett exempel på sånt som jag absolut inte begriper. Att äta kött är lika illa som våldtäkt, jag är hemsk och inelligensbefriad för att jag skriver i en kvällstidning, man bör undvika att stå för sina åsikter, ja, alltihop står för en människosyn som är mig så främmande att den anonyme (som inte vill ta emot kritik för att han väljer anonymitet, men däremot kritiserar mig både för att jag står för det jag tycker och för att jag är lite kitslig mot att diskutera med människor som bär mask) att det blir komplett meningslöst att tala vidare. Men det är bra att påminnas om att sådana människor finns. Därför får det stå kvar.

Anonym sa...

Att äta kött gör inget, hittar du en död älg vid vägen så sätt i tänderna bara. Att föda upp djur för att ha som mat, ja det är lika illa som våldtäkt ungefär, i många fall säkerligen värre, i vissa fall kanske bättre, det beror på en rad faktorer. Men aldrig bra, såvida du inte hittar någon som frivilligt går med på att ge bort någon kroppsdel (lustigt, den sk tyska kannibalen, Armin Meiwes, fick till skillnad från i princip alla köttätare sitt kött från någon som gav bort det frivilligt, han hamnade i fängelse medan alla andra går fria).

Jag sa inte att de som skriver i kvällstidningar är intelligensbefriade, det har jag inte riktigt koll på (fast hur någon intelligent människa skulle stå ut någon längre tid är mer än jag förstår, men å andra sidan har de kanske hög personalomsättning?), men kvällstidningarna är intelligensbefriade, populistiska, moralpanikistiska - deras innehåll är. Det är så att säga deras nisch, folk efterfrågar skräp och någon leverar det, enkel marknadslogik. Det är väl ingen hemlighet.

Jag har heller inte sagt att man inte ska stå för sina åsikter. Problemet är väl snarast tvärtom, få personer har egna åsikter, istället "tycker" de precis som alla andra. Dvs de rabblar upp de "åsikter" som en god medelsvensson bör ha. År 2006 bör man tycka att julskinka är lämpligt på jul, att Martin Luther King och Nelson Mandela var frihetshjältar och djurrättsaktivister är terrorister, att välfärdsstaten är det finaste som finns, att homofobi är ofint, att droger är farligt (men mindre farligt än för 15 år sedan, är man modiga Expressen kanske man till och med kan komma med lite kritik mot drogpolitiken från ett drogliberalt håll, nu när vindarna blåser åt det hållet), att Bush är dum och att Hillary Clinton är snäll. Att sedan inte en jävel vet vad Clinton står för och hur konservativ hon är et c, spelar förstås ingen roll...

Om folk skaffade egna åsikter, som inte bara är grundade i egoism, skulle utnyttjandet av djur varit slut för länge sedan, och du skulle inte få tag på någon julskinka på ICA.


Vad för demaskering vill du ha? Du blir väl inte mer upplyst för att du får ett namn som du ändå aldrig har hört förut. Hade jag haft en blogg hade jag självklart länkat till den.