torsdag, december 14, 2006

Mat, miljö och välståndsutveckling

Läs den intressanta diskussionen hos vinlusen om hur etiskt det egentligen är med etisk mat.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, och The Economist har ju säkert stenkoll på ekologiska frågor... Som det där med att det skulle vara mer ekologiskt att frakta får från andra sidan jorden än att ha ett jordbruk i närheten av konsumenterna, det låter verkligen som BS. Energisnåla får? Exakt hur energisnålt måste ett får vara för att kompensera sådär 5-10 ton koldioxid per flygresa? Ganska rejält energisnålt. Typ dött.

Isobel sa...

Sorry att spräcka ditt resonemang, men man flyger inte kött, man skeppar det.

Anonym sa...

Kritan sa det bäst: "Vad som är påfallande i debatten om "goda livsmedel", liksom i miljödebatten i stort, är hur lätt det är för somliga av oss (som aldrig orkar ta till oss, eller ens ta in, information från röster som hävdar att vi måste ändra livsstil nu) att falla pladask för argument som visar att den nuvarande ordningen, trots allt och i stort, verkar vara bäst för miljön. Och som av en händelse passar den våra plånböcker och levnadsvanor bäst."

Lisa sa...

The Economists artikle belyser en sak: att "ekologiska" alternativ måste debatteras och ifrågasättas för att inte förvandlas till en löjeväckande sekt.

Vi kan inte bortse från de positiva effekterna internationell handel och resande för med sig. Lika lite som vi kan blunda för de negativa effekterna.

Anonym sa...

Vissa av argumenten var lite märkliga dock, som att man kan hålla kvar odlare i produktion av hårt prispressade grödor genom att köpa rättvisemärkt. Jaha, så om jag slutar köpa rättvisemärkt kaffe och går över till vanligt, så kommer odlarna att sluta producera kaffe och resa sig ur sin fattigdom? Och det där med att större produktion av kravmärkt tar större odlingsytor; nuvarande kemikaliejordbruk utarmar ju på sikt stora ytor. Men viktigast är att medvetenhet om miljöaspekter ofta drar med sig lägre köttkonsumtion, och då ändras parametrarna. Omställning av jordbruket till kravstandard skulle föra med sig ett flertal dynamiska effekter på flera plan. Men av någon anledning tror borgerliga debattörer oftast bara på dynamiska effekter i samband med sänkning av höginkomsttagares skatter.