tisdag, december 19, 2006

Katrine on Filippa

Katrine skriver sjukt bra om Filippa i dag.

24 kommentarer:

Moster Mysko sa...

...och Maria Abrahamsson helt obegripligt på samma tema.

"Vänsterfeminister gnisslar förstås tänderna över den reinfeldtska familjeidyllens skadliga inverkan på jämställdhetsfundamentalismen.
Medan medierna fortsätter att frossa i Filippa. I varje fall så länge som hon låter bli att prata politik."

Öh?

Johannes sa...

Abrahamsson är väl för go! "Jämställdhetsfundamentalism" Ja, vad kommer härnäst? "Antirasismfundamentalism" som benämning för den barocka idén att man att man inte bör vara rasist...

Manuell trackback på Isobels post: http://johannes.ralforolf.com/serendipity/index.php?/archives/389-Foer-oevrigt-anser-Hemma-Hos-redaktionen....html

Anonym sa...

Synd att du tog bort trickenstoryn, den var viktig, även om jag förstår dig...

Anonym sa...

Glöm den sista, åh dessa rssflöden kan vara snåriga ibland...

Anonym sa...

Katrine skriver inte alls sjukt bra om Filippa. Det är bara en massa ord utan innehåll, utan mening.
"Kvinnan står för en sexualitet som är alltför hotfull för att tillåtas en plats i det jämställda småföretag som nymoderaterna kallar för familj".
Jaha liksom.

Freddan sa...

var det verkligen sjuk bra? Var det inte lite småtramsigt?

Kjell Höglund (heter han va?) skrev om Katrin och annan kulturelit i något av de senaste nummrena av Recidens. Ganska kul. ganska på pricken när man läser Katrins text.

leifengkvist sa...

moster: Det konstiga med Maria As text var ju att den fram till ovan nämnda citat var riktigt vettig. Det har väl aldrig hänt förr? Jag tror kanske hennes onda jag skämdes lite och helt enkelt inte kunde lämna texten orörd. Tourettes?

johannes:
Ordet Jämställdhetsfundamentalism är verkligen hemskt. Jag tror dock att svenska folket nu är moget att lämna formuleringar av typen: "skulle man byta ut ordet 'kvinna' mot 'neger' skulle det ta hus i helsike..."
"Jämställdhetsfundamentalism" talar för sig själv i sin idioti.

Jan E sa...

Det vore intressant att få veta vad som är ”sjukt bra” med Kielos text? Själv hittar jag bara ett (avund)sjukt och bittert gnällande utan egentligt innehåll.

Anonym sa...

Jag håller med om vissa resonemang i texten men är det inte ytterligare en text som reducerar kvinnan från subjekt till objekt? En yrkesarbetande framgångsrik kvinna reduceras till en symbol. Och som vanligt används kvinnans utseende mot henne. Hon är varken för ful eller för snygg utan för "lagom snygg".
Vad jag än tycker om Filippas åsikter tycker jag inte att hon förtjänar att liknas vid en Stepfordsk robot av någon som demonstrerar sin bättre smak genom sitt förakt för deckare och spavistelser.

Med lite mer empati och nyanser hade det blivit en väldigt bra text.

nyckfull.net sa...

Är det något att klaga över? Man vill väl ha det så här idylliskt?
Det finns jättemycket annat att klaga över, men är det här den första snygga first ladyn vi haft?

Anonym sa...

Kan bara instämma tycker oxå Katrine skriver sjukt bra om Filippa!

Linda sa...

jag håller med anonymous här uppe, blev både förvirrad och arg av Katrines supergubbiga text som avslöjar bevikelse , objektifiering och förakt. Annars läser jag gärna Katrine. Varför förresten ställa Abrahamssons text emot? Att hon är en idiot är ju ingen nyhet. Det finns betydligt mer nyanserade sätt att framställa Filippa Reinfeldt på. Ibland känns katrines texter lite väl "rätt-ur-en-amerikans-feminist-bokiga" typ applicera ett virrigt resonemang på vilket fall som helst (kvinna-harangen tex.) Själv är jag ändå inget fan av familj AB idén eller hur klämkäck Fredrik/Filipåpa framställs i medier

Usch, Isobel, att du kan tipsa om den här texten. Eller. Du kanske inte håller med och vill bara peppa för en spännande debatt..eh..ne, jag förstår dig inte helt enkelt.

trist också med den gamla överklass-misshandlar-pigor perspektivet som är typiskt för kultursossar

Tove sa...

det är väl inte katrine som gör filippa till dett objekt utan media - eller möjligtvis hon själv?
katrine beskriver ju bara hur bilden av henne förmedlas. och det är just den som är precis så unket heteronormativ och sexistisk och vidrig som det burkar vara.

pelle sa...

Jag tolkar texten som Tove. Allt i texten fram till att F/F betalar 40 spänn under kollektivavtalet till sin piga är ju en ren lägesbeskrivning av mediabilden. Och en väldigt bra sådan. Personligen tycker jag att texten lyfter ytterligare ett snäpp när klassperspektivet vävs in - och jag är varken kultur eller sosse.

Johannes sa...

leifengkvist: Ja, det kan du ha rätt i. Blev nog mest trött på att Abrahamsson inte förstår speciellt mycket och drogs därför ner till ett argument på hennes nivå...

Olaus Petri sa...

Till Abrahamssonskans försvar ilar jag!

Maria A är klockren i sin analys och hennes fyndiga begrepp "jämstäldhetsfundamentalism" är inte annat än talande för hur plakatfeminisimens kommandoror agerar och resonerar.

"Var jämlik eller var en skit", är en fras som man kan skriva under på, om det inte vore så att vad som är jämlikt inte är skrivet i sten. Det är många om budet och alla köper inte samtliga varianter.

Följaktlgigen blir det lätt en strid på kniven där de som "har fel inställning" idiotförklaras (parallellen till andra domatiska "ismer" är därför väldigt tydlig). Jämställdhetsdebatten blir därför ofta en orgie i härskartekniker där skrikhalsarna tar över dagordningen, främst genom att förminska de otrogna (som också vill ha jämställdhet).

Anne sa...

Jag tycker Katrine Kielos skriver riktigt riktigt bra, men inte särskilt träffande.

Fru Reinfelt är inte en fiktion. Hon är bara på riktigt. Precis lika riktig som Katrine Kielos till exempel som också hon medieras, eller om man så vill fiktionaliseras i olika sammanhang. I Expressen till exempel.

Leffe sa...

Jag gillar normalt K, men hon skjuter över målet. Hon borde gå djupare och fråga varför några gånger till.

Helena Söderlind Paues sa...

Jag tycker att K skriver strålande om Filippa och den feber som rasar kringe henne och hennes person just nu.

om det ändå vore så att hon någon gång pratade politik! men nej då! bara bakrecept och "trevliga" matdagböcker.

Men visst är det smart av moddarna, djävligt smart! går helt i linje med resten av deras kommunikation.

Marcus sa...

Det var värst, Isobel, har du blivit gråsosse på gamla dar? Trist.

(F.ö. borde väl Jackie Kennedy-dyrkaren KK gilla det närmaste vi i Sverige kommit en glammig first lady? Om hon nu inte satt gråsosseriet före glammet...)

Johan Ahlin sa...

Jag skulle blivit mer imponerad om Filippa erkände att hon då och då får nån slags panikångest, bleker tänderna en gång i halvåret, tonar håret varannan månad för att slippa "gråstänk". Samt att hon inte har nåt fungerande sexliv längre.
Det borde vara mer rimligt om man kollar in både hennes och Fredriks veckoschema.
I övrigt var artikeln välskriven, kan säkert användas som bas till uppföljaren av Superhjältarna...

Moster Mysko sa...

leifengkvist: Ha, det var ju precis det jag var ute efter, men jag lyckades inte sätta ord på det. Abrahamsson påbörjar en feministisk analys, får kalla fötter och klämmer in en harang om jämställdhetsfundamentalistiska vänsterfeminister. Tourettes kan vara en förklaring.

Katrine Kielos sa...

Marcus,

Ursäkta mig men nämnde du precis Filippa Reinfeldt och Jackie i samma mening? Du måste skämta! Det Filippa Reinfeldt har kommit att representera (som person är hon säkert intelligent och gullig), är själva antitesen till allt vad glamour och stil heter. Jackie förstod sig på litteratur, Jackie förstod sig på konst, musik. Jackie hade stil, hade integritet, hade sina passioner. Hon "växte inte ihop" med någon suitable kille och bildade effektiv SUV-familj av småföretagsmodell. Jackie följde sin sexualitet och sitt hjärta även om det drog henne till män av fel religion, fel ålder, fel whatever. Hon levde och hon gjorde det med stil. Det är om något glamour. Jackie skulle ALDRIG sätta sin fot i en mexitegelvilla, Filippa bor i en. Jackie gjorde vita huset till ett showcase of american arts and culture, familjen Reinfeldt vägrar lämna AB Täby för Sagerska. Och vad skulle de göra med Sagerska? Bjuda in Gyllene Tider att spela? Du får ursäkta mig Marcus men du kan inte mena allvar med att jämföra en kvinna som läser deckare med Kvinnan som räddade Grand Central Station. Emellertid tror jag inte att Filippa är ett hopplöst fall som first lady, hon är onekligen snygg och kan som på exempelvis årets Nobelfest ibland se riktigt bra ut. Synd att hon har så jävla dålig smak gällande män...dumpa Fredrik, sälj huset och ring Lars Wallin.

Marcuse sa...

Eh, följa sin sexualitet, verkligen leva? Låt mig påstå att Jackies val av män kanske hade något lite att göra med att klänga på Makt och Pengar. När man väl klängt sig fast kan man sedan fördriva tiden med att pyssla lite med kultur och välgörenhet, garden parties och sånt.

Du kan möjligen anklaga mig för att glida lite från ämnet här, men nog är det ett lite märkligt liv att hålla upp som förebild om man kallar sig feminist?

Och - åter till ämnet - Filippa är ju idag fastklängd vid Sveriges Nr Uno ifråga om politisk makt. Om Fredrik skulle råka ut för en olycka om något år kanske Filippa då hittar sig någon äldre miljardär som kan finansiera hennes shoppande. Vad säger du då?

Vad så gäller glamparallellerna måste du vara lite rättvis - jämförelsen här hemma måste rimligen göras med Anitra, Ingvar Carlssons fru (vad hon nu hette, de såg likadana ut iaf), Lisbeth Palme, Solveig Fälldin o gänget. Före Filippa var Mia Bildt ohotad Nr 1 i grenen (ser vi ett mönster här?)...vilket kanske säger en del om glamkonkurrensen här i landet.