onsdag, december 06, 2006

Anslagstavlan


Återkommer med interiörer från charterresan. Hade exempelvis en animerad diskussion med en egyptisk kypare om vilken av Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic som var den bäste fotbollsspelaren. Sara Stridsberg är ett poetiskt geni. Drömfakulteten är den bästa bok jag läst i år. Jag har splitternya fräknar och har stirrat öga mot öga med en sån här fisk.

Så länge bör ni följa Lottens julkalender.

6 kommentarer:

Jessika sa...

Är inte såna fiskar rätt giftiga om man trampar på dem? Inte för att jag planerar att trampa på en inom den närmaste framtiden...
Välkommen hem för övrigt :).

johanna sa...

Sara Stridsbergs Valerie Solanas på Dramaten rekommenderas verkligen!!

Isobel sa...

Jag har en gång haft en rascasse/lionfish i akvarium och den har gift som kan vara dödligt för människor på den andra eller om det är tredje fenan på huvudet. Så jag skulle verkligen inte rekommendera att trampa på en....

Jessika sa...

Varför den andra eler den tredje fenan på huvudet snarare än alla fenor?
Okej, jag vet att jag bara är jobbig nu, jag förväntar mig inte att du ska veta alla intrikata delar av hur man överlever som fisk ;).

Jessika sa...

Andra fenor än andra och tredje menade jag... brain lapse...

björn w sa...

Jessica & Isobel: alla fenor på huvudet på lionfish har giftkörtlar. Fenorna har en hård 'nål' inuti sig, så om man trycker på fenan i längdriktningen så glider höljet tillbaka, och nålen trycks in i en.

Hur mycket gift som sprutas in beor på hur hård kontakten är, för höljet trycker ihop giftblåsan när det glider tillbaka, så det är det som injicerar giftet. De som blir skadade av lionfish blir det oftast för att de trängt in dem i ett hörn, antingen vid ett rev eller i ett akvarium, och då kan fisken fälla fram ryggfenorna som lansar och anfalla.

Jag hade aldrig hört att en viss fena skulle vara farligare än andra, men skulle kunna gissa att det är det längsta fenan folk oftast blir stungna allvarligast av, antingen så att den har större giftkörtel, eller att den bara brukar tränga in djupast och därför injicera mer gift. Men det är som sagt en gissning.

Det är väldigt ovanligt att någon dör av lionfish, iallafall om man kommer till sjukvård, men giftet är extremt smärtsamt. Skulle man någon gång mot förmodan bli stungen så bör sänka ner den skadade delen av kroppen i smärtsamt varmt vatten (50+ grader) så länge man bara kan (30+ minuter), för giftet bryts ner av värme.

Men visst är de otroligt vackra, och väldigt imponerande att möta när de simmar fritt!