måndag, december 12, 2005

Ibland kan man vara tacksam för det verkligt lilla

Jag är inte svensk medborgare. Först ville jag inte ge upp mitt ursprungliga, sen när det blev möjligt med dubbelt medborgarskap orkade jag inte ta tag i det. Ibland är denna slöhet något att vara tacksam över. Om jag hade fått rösta i riksdagsvalet för tre år sen hade det nämligen varit fullt möjligt att jag röstat på den här mannen. Och hur bra hade det känts idag?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Och än mer förvånande är ju att Rojas kör en sådan här vild rallarsving utan att ens ha läst rapporten ("jag har bara fått den refererad för mig, den kommer nu på onsdag"). Klar Ny-demokrati-varning.

Anonym sa...

Mindre bra, kan jag låta hälsa. Inte för att den där mannen fick min röst, men väl en av hans partikamrater. Och den shame-by-association jag känner varje gång Rojas yttrar sig är tung att bära. Internets anonymitet är tacksam; hädanefter förnekas kategoriskt att jag någonsin lagt min röst på fp. Nu skall jag bara, medels förträngning, övertyga mig själv också. I nästa val tar jag vänster i vägskälet.

Anonym sa...

Mauricio Rojas är verkligen ingen höjdare och uppmaningarna är läskiga. Men det är ändå Brå:s rapport som man bör vara mest bekymrad över. För den presenterar liknande siffror och beroende på hur det framställs så kan det här sluta hur som helst.

Anonym sa...

Apropå beskyllningar i media, läs detta goofy exempel på vad Wikipedia kan användas till.

http://www.theregister.co.uk/2005/12/12/wikipedia_no_responsibility/

Dags att kolla upp vad det står om Palmemordet i den svenska Wikipedia?

Jonas Bergroth sa...

Något som oroar mig är att man kan ana en njutning. Rojas liksom ryser av välbehag varje gång han få chansen att lufta föregivet objektiva, obehagliga sanningar.

När man sedan börjar identifiera och urskilja grupper som de särskilt brottsliga Mahgreb-afrikanerna, är man bara en snavning ifrån att rada upp opålitliga tattare och zigernare. Kanske efterblivna lågpannade. Det har liksom en trettiotalslukt över sig.

Jag ryser också. Men av obehag.

Anonym sa...

Får man fråga vad du har för medborgarskap Isobel?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

jag är trogen undersåte till her royal majesty. not very blattish alltså.

Alltså, det är ju helt klart så att framförallt vissa invandrargrupper är överrepresenterade i brottsligheten. Om man tar hänsyn till ålder, kön och socialgrupp är skillnaderna rätt små generellt(invandrare är i högre grad än svenskar unga, män och fattiga, tre faktorer som ger tydligt högre brottslighet) men särskilt för vissa grupper är det ändå tydliga samband.

Å andra sidan finns det vad jag vet (kanske kommer det i den här rapporten) ingen forskning där man tittar geografiskt. Vi vet ju redan att boende i vissa områden är starkt segregerande och leder till utanförskap på oerhört många områden. Det har Rojas själv skrivit om tidigare, men nu verkar han ha glömt det. Det finns heller ingen forskning på i vilken utsträckning invandrare diskrimineras i rättssystemet, mer än anekdotiska bevis på att det förekommer.

Det som främst talar mot Rojas hävdanden om kulturella orsaker till kriminalitet och utanförskap är emellertid att resultaten blir så olika för personer från samma områden som flyttar till olika länder.

Ett exempel på det är att somalier i Sverige är extremt dåligt integrerade, har skyhög arbetslöshet osv, medan somaliska flyktingar integrerats väldigt väl i andra länder som Kanada. Att kriminaliteten är hög bland chilenare i Sverige skulle rimligen också minst lika gärna kunna bero på att det i den andra flyktingvågen därifrån ingick en del kriminella som slängdes ur landet av Pinochet, som på någon specifikt brottspositiv nationell kultur.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Alltså, bara för att förtydliga, jag skulle inte ha något emot att ha mina rötter någonstans mer exotiskt än Birmingham. Jag har redan tidigare skrivit om det orättvisa i att Carlos fått sammetsögon på köpet med sin invandrarkategori i SCB medan jag fått engelsk lättmjölkshy. Men nu är det så det är.

Anders sa...

Jag har varit i Birmingham och där var min själ exotiskt, med friterad fisk i gamla tidningar och ljummen öl. Och rören utanpå husen och en extra liten storsten ovanpå den stora.

Anonym sa...

Och massa spännande muslimisar finns där också.