onsdag, december 07, 2005

Tre bra texter om svärtan i livet

Läs den här gripande personliga reflektionen över hur det är att leva med såväl sina egna som anhörigas depressioner.

Och den här om sorg och alla tårar som bara rinner och rinner utan att man ens alltid medvetet begriper var de kommer ifrån.

Läs också Andres om sorgen och smärtan bakom varje stor humorist: "Om humorn föds ur en försvarsmekanism redan i ens barndom har den i vuxen ålder blivit säcken man stoppar all sin ångest i. Och så knyter man igen den och rusar vidare."

10 kommentarer:

Anonym sa...

hablas español?
do you speak spanish?

Anonym sa...

Thanks!! I think Ill return in the near future

Urologen sa...

Oj, där var ju jag... och där är du.

Man tackar.

Lisa sa...

Är det inte intressant att Andres inte nämner en enda kvinnlig komiker?
Sorg och svärta saknas sannerligen inte hos kvinnor. Men varför är det svårare att kanalisera den i humor?
Det finns en intressant avhandling om varför kvinnor inte betraktas som roliga. Maria Ohlsson: "Språkbruk, makt och kön".

Anonym sa...

Hej Lisa!
tror du verkligen att kvinnor har svårare att kanalisera sina känslor i humor? handlar det inte mer om vilken humor som uppmärksammas? nästan alla riktigt roliga människor i min närhet är kvinnor - och själv har jag svårt att umgås med människor som inte uppskattar mina skämt. Kanske är det självförtroende som saknas - roliga kvinnor verkar ofta satsa på att bli komedienner istället för komiker.

Anonym sa...

.....Bra sagt om säcken!

Men det finns en humor som föds ur värme och glädje också. Som är en naturlig mänsklig umgängesform.

De kvinnliga komikerna: Alla vet att de finns, med och utan svärta, på scenen och i vardagslivet. Skitroliga. Men när folk ska LISTAS, det må vara komiker eller författare eller journalister eller kompsitörer, finns kvinnorna inte med. Det är därför Nina Burton m fl får gräva så djupt för att hitta alla kvinnorna.

Anonym sa...

ab: jag håller med. visst är det så. titta bara på alla boklistor som kulturredaktionerna meckar ihop i dagarna. det har visserligen blivit bättre på senare år, men generellt är mönstret rent sorgligt: kvinnorna listar kvinnor o c h män, männen listar bara män. om jag var chef på en sådan redaktion skulle jag bannemej skicka hem männen för att tvångsläsa en lång lista med kvinnliga författare. det finns liksom ingen ursäkt - det dräller ju av kvinnliga författares böcker i varenda bokhandel. men när det gäller komiker så är det ju också så att männen tar mer plats, på scenerna, i tv, i filmbranschen. trist.

Lisa sa...

Karin r: Jag menar naturligtvis humor som uppskattas och räknas av sådana som Andres Lokko! Eller av män i största allmänhet. Män skrattar inte åt kvinnor i lika hög grad. Humor är i mycket en hierarkifråga. Vilket avhandlingen visar.

Anonym sa...

När karlarna väl sitter där på krogen skrattar de lika mycket åt tjejerna som åt killarna. Sedan glömmer de bort det.

Anna sa...

Jag känner igen en del i Expressens artikel på så vis att jag själv många gånger har undrat om man inte måste må dåligt för att prestera bra, eller åtminstone har gjort det någon gång. Tack för länktipsen.