torsdag, oktober 27, 2005

Stora fina priser

Linda Skugge är nominerad till Stora Journalistpriset som årets förnyare. Motiveringen gäller dels hennes Sylvia-krönikor i Nerikes Allehanda, som kallas "blogginspirerade", dels hennes vanliga skriverier som "uppmanar unga kvinnor att göra sig hörda".

Eftersom hon skrivit sina vanliga krönikor i mer än tio år och under hela den tiden lyft fram unga kvinnor är det kanske lite underligt att själva förnyandet skulle komma just nu. Så varför skriver inte Journalistpris-juryn som det är, att Linda nomineras för bloggen? Det är ju den förnyelse (och definitivt en konkret sådan) som hon stått för just i år. Är det månne för att man ännu inte vill låtsas om bloggen som journalistik och därmed tvingas förhålla sig till hela bloggvärlden vid prisutdelningar framöver?

I samma kategori är också söte smarte Zanyar Adami och Pontus Schultz nominerade. Två av tre vettiga nomineringar alltså.

I kategorin årets berättare är Maciej Zaremba nominerad för sin fantastiska serie om sjukvården. Läs den!

6 kommentarer:

Anonym sa...

En hygglig nominering av tre. Adami och Gringokillarna är den i trion som har något vettigt och nytt att komma med. Skugge? haha...

Anonym sa...

zarembas serie är verkligen fantastisk. men det är gp-artikeln om sebbe, 16 år, som dör av cancer också. jag brukar har svårt för slisksentimentalitet - men jag kunde inte låta bli att bli alldeles tårögd av reportaget om sebbe. finns på gp.se!

Andreas Ekström sa...

Och här på Sydsvenskan är vi som fågelholkar över att vårt avslöjande om hur bostadsbolaget hade ett hemligt register över sina kunder och effektivt stoppade invandrare, sjuka och på andra sätt icke önskvärda människor inte blev nominerat.

http://sydsvenskan.se/system/topicRoot/MKB_s_svarta_lista

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag förstår det, Andy. Fast det är roligt hård konkurrens i avslöjande-genren i år. Rogneruds anna visborgs-stiftelse är klockren och evin rubars har haft extremt stor betydelse. egyptierna är ju också en väldigt bra story. å andra sidan fick jag för mig att det programmet egentligen publicerades förra året, eller? jag tippar rognerud som slutgiltig vinnare.

O.S sa...

Inte fasen ska hon ha något pris för hennes värdelösa blogg. Att läsa om hennes ungar och annat trist KAN bara inte gå som jounalistik. Hon säger ju inget....

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag vet inte heller om jag personligen tycker att Lindas blogg är jätteintressant. Men som breddning av journalistiken är den onekligen förnyande. Särskilt i början i somras fanns ett verkligt nytt journalistiskt tonfall. Men det verkar vara extremt provocerande för många att hennes kakrecept och familjemoralismer är så omåttligt populära. Det i sin tur är också spännande.

Problemet i sammanhanget är ju att det inte formellt är bloggen som hon nomineras för utan för krönikorna, dels de egna, dels Sylvia-krönikorna. Fast i botten måste förstås hennes egen blogg ligga och jag tycker att det är konstigt men extremt intressant att den inte nämns i nomineringen.

Fast jag tycker förstås att gringosarna ska vinna. och det inte bara för att de är förtjusande.