onsdag, oktober 19, 2005

Framtiden i backspegeln

Gud, vilket härlig DN-rubrik! Uppenbart är att det är lätt att hamna i plattityder. Anyway, det finns nästan ingen roligare läsning än den av gamla förutsägelser om framtiden. Då menar jag inte primärt underliga sekter som menat att jorden skulle krossas av en komet den 5 oktober 1983, utan torra, sakliga, statligt sanktionerade framtidsutredningar.

Copyriot har kollat lite på statliga profetior om medieutvecklingen. Johannes spanade tidigare i höstas på ett gäng framtidsforskare anno 1969.

Men vilka av dagens sanningar om tomorrow kommer vi skratta oss gråtfärdiga över om 20 år? Och vad tror vi egentligen om framtiden i dag? De politiska visionerna är ju inte särskilt framträdande. De tekniska har jag tyvärr inte kompetens att kommentera, men de känns smalare och mindre samhälleligt intressanta just nu än tidigare. Kanske just för att vi insett hur snabbt det går innan dagens revolution blev morgondagens stickspår. Men var är de kulturella? Sociala?

Det enda jag själv vågar förutsäga med tvärsäkerhet är vilka modenycker och andra ytligheter som kommer och går. En dag, senast i början på januari, kommer vi alla vakna, titta ner mot våra instoppade jeansben och bruna stövlar med träklack och tänka: "nä, men va fan??" Snälla, låt den spådomen stämma!

Inga kommentarer: