söndag, juni 15, 2008

En spricka på DN, gammelmedia vaknar

Uppenbarligen håller den nu delvis tjänstledige politiske redaktören Niklas Ekdal inte med den tillförordnade chefen Johannes Åman om att det inte spelar nåon roll om man protesterar mot FRA nu. (Däremot kanske DN:s nätredaktion håller på Åman, eftersom Ekdals artikel på nätet dolts under såväl gårdagens texter som notiser om skogsbruk). Det känns åtminstone lite skönt, Åman svar visade både på pinsam uppgivenhet och en mycket underlig syn på vad ledarsidor är till för.

Om man bara skulle skriva i frågor där det var enkelt att påverka faktiska beslut kunde ju liberala ledarsidor lägga ner verksamheten under perioder av s-regering. För att inte tala om att de genast borde sluta skriva i utrikesfrågor. Vem tror att George W Bush läser DN?

Problemet är nog snarast att journalister tenderar att tröttna på frågor snabbare än vi andra tröttnar på ett löpsedelstema. Gud, vad tråkigt, det skrev vi ju jättemycket om förra året, kan jag inte få pyssla lite med, tja, skogsbruk, i stället. Jag vet, jag har varit där själv och velat kräkas inför ännu en artikel om övergångsreglerna eller betygsfrågan. Vad mer kan man säga, liksom? Men övergångsreglerna lyckades faktiskt den liberala pressen stoppa, genom ett ihärdigt kampanjarbete där vi inte lät de borgerliga partierna ens kunna låtsas om att de kunde fortsätta att kalla sig liberala om de gick med på Görans Personss snömos om social turism. Det gick faktiskt.

Det ser sämre ut för FRA-lagen, det medges. Fredrik Reinfeldt har lagt alldeles för mycket prestige i frågan och det gör det ju hemskt nog ännu svårare att ändra riktning än om det hade handlat om verklig övertygelse och ideologi.

(Uppdatering! Anders Mildner skriver klokt om vad tystnaden också kan handla om)

Nu har gammelmedia åtminstone vaknat till. Ojdå, det pågår visst en debatt här. Vi kanske ändå ska säga något. Jorå. Det var ju på tiden.

Ps. Svenskan har ju skrivit om frågan kontinuerligt, men PJ's text i dag är värd att uppmärksammas i alla fall. Min egen tidning har något i sammanhanget meningslöst på ledarplats men bra artiklar inne i tidningen. I Sydsvenskan skriver Heidi Avellan (den första FRA-texten i vår som i alla fall jag läst på den ledarsidan).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ringde idag till DN för att prata med Thorbjörn Larsson om FRA-lagen och föreslå ett samarbete över tidningsgränserna, ett gemensamt upprop där samma artiklar publiceras i flera morgon och kvällstidningar. Ungefär som sampubliceringen när de kartlade den organiserade brottsligheten i Sverige 30e november 1999. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9911/30/nazi/files/sid7.pdf

Larsson är ledig idag. Men jag kan försöka igen imorgon. Skulle inte du kunna lobba för det här i din tidning? Det skulle bli ett fantastiskt genomslag i bred front om det skulle ske. Tystnaden från medierna skrämmer inte alliansen.

Anonym sa...

Åmans utläggning om ledarjournalistik förklarar iaf varför dn:s ledarsida så ofta kommer i fyra nyanser av grått.

Anonym sa...

Signalspaningslagen. Jag känner inte till detaljerna. Får hålla mig till principen. Jag stödjer lagen. Den är nödvändig. Vi måste ha en förstklassig säkerhets- och underrättelsetjänst. Det är en bister nödvändighet. Den personliga integriteten får komma i andra hand.

Jag ställer inte alls upp på den våldsamma motreaktionen. Den är bara enögd. Ignorerar argumenten. Det är ansvarslöst. Det övertygar inte.

I själva verket går det inte långt nog. En effektiv underrättelse- och säkerhetstjänst, som alltså är av nöden, kräver informationsinsamlig i massiv skala. ALLT är relevant, ochb ALLT bör övervakas!

Självfallet handlar det inte blott om terrorhot. Det handlar om hot generellt.

Det finns en motsägelse i reaktionen. Dessa demokrater, som vill syna makten, vill själva osedda förbli. Vad är tanken? Varför inte ömsesidighetsglasnost?

Problemet är att reaktionen strängt taget inte bygger på en tanke överhuvud taget. Det är bara känslorna som styr.
'
Ledarskap behövs. Folklig tanklöshet får inte styra landet.

Den blinda opinionen måste köras över av en upplyst statsledning.

- Peter Ingestad

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Är Peter Ingestad ett skämt? Det låter onekligen så.