lördag, september 08, 2007

Apropå det militärindustriella komplexet

Ole Rothenburgs artikel om Kockumsvarvet i Karlskrona i DN i dag slår rekord i inställsamhet mot män som gillar mycket stora maskiner. "Trots att Kockums gör världens bästa ubåtar har framtiden plötsligt blivit osäker" lyder inledningen. I en redaktionell nyhetstext!

Kockums VD får sedan gråta ut över att regeringen inte längre tänker fortsätta subventionera hans verksamhet med att köpa u-båtar som det svenska försvaret inte behöver. Och innan någon gör någon sakinvändning mot detta: Vad är det vi säger att vi vill använda försvaret till idag? Och hur många u-båtar används exempelvis till fredsbevarande uppgifter i Afghanistan eller Kongo?

Om nu Kockums gör världens bästa u-båtar torde de gå att sälja på en öppen världsmarknad utan subventioner från svenska skattebetalare. Och om man inte kan göra det, för att marknaden för militärmateriel eventuellt inte fungerar som andra marknader, varför ska svenska skattebetalare i såfall finansiera Saab och Kockums och andra företags tafatta försök att muta sig ikapp med den i sammanhanget oändligt överlägsna amerikanska eller franska militärindustrin?

På nätet är Rothenburgs artikel ersatt med en TT-text om Karlskrona-varvets våndor. Kanske insåg DN-ledningen att det som uger sig för att vara nyheter helst inte bör vara gråtpropaganda för mer pengar till pangpang.

3 kommentarer:

Peter sa...

Om jag förstår regeringen rätt så tänker man fortfarande köpa de fem u-båtar försvarbeslutet förutsätter, bara att man tänker köpa dem där det är billigast och inte säkert från Kockums. Det sa Reinfeldt så sent som i går.

Så han tycker uppenbarligen att Sverige har nytta av dem...

Roger sa...

De flesta länder backar upp vapenindustrin med statliga beställningar och ett handtag när man åker på statsbesök etc, det är givetvis på ett sätt lika med handfast statlig sponsring. Och till skillnad från t ex Lockheed (som bygger militärplan men också civila plan) så har en ubåtsbyggare inte så sjukt stor marknad utanför militären.

Visst var det en halvfånig öppning men liknande hittar man i vart och vartannat modereportage, de är ofta rena textreklamen.

Idépappan sa...

Det kassaste med ubåtar är ju att de inte syns. För om försvaret nu ska bli mindre och mindre så är det ju bra om det som är kvar faktiskt märks. Vem ska annars bli rädd;-)

Säger inte artikeln rätt mycket om vårt låga tak i landet. Och att om den lilla människan i Karlskrona mår illa, är det värre än om hela svenska folket inte får valuta för sina dolares som de pyntat in.