torsdag, januari 14, 2010

Religiös extremismLåt oss nu komma ihåg att Pat Robertson, som i klippet ovan förklarar att slavupproret på Haiti var en pakt med djävulen (som de nu alltså får betala för) grundade the christian coalition och ledde det som allmänt kallas den kristna högern i USA. Han försökte bli republikanernas presidentkandidat 1988 och efter att ha misslyckats talade han på konventet och endorsade George Bush d.ä. Hans makt över de högerkristnas politiska arbete och donationer har varit enorm och nästan alla republikanska politiker har därför ansträngt sig för att hålla sig väl med honom (ända fram tills dess att han förklarade att 9/11 var Guds straff för alla New Yorks homosexuella och andra syndare, då tyckte även de att det blev för mycket).

Denne extremist och fanatiker (och rasist) har alltså haft direkt och konkret politiskt inflytande i USA. Det kan vara bra att komma ihåg.

7 kommentarer:

Julia sa...

Och han är långt ifrån ensam.

Christina sa...

det är så läskigt att höra någon säga såna vansinniga grejer på ett språk man kan. oftast visar ju media bara motsvarande klipp på muslimska extremister som inte pratar på engelska.

JPK sa...

Eftersom Sarah Palin ska kommentera aktuell politik hos Fox News och sedan antagligen ställa upp för något ämbete om två år - Vita huset eller något annat - så är det lika bra att bereda sig på Youtubefest med henne i fortsättningen. Alaskamorsan tillhör kanske inte de allra mest fanatiska men hon ger onekligen uttryck åt deras världsbild.

Emma sa...

Isobel: Ja, det finns oroväckande många extremistevangelister till maniacs med skrämmande inflytande.

Anmärkningsvärt vad gäller jordbävningen på Haiti är annars att de traditionella svenska medierna varit sensationellt dåliga på att, ur ett historiskt perspektiv, belysa varför katastrofen blev så omfattande.

Amerikanska Democracy Now! fixar det däremot. Har du tid borde du kolla deras klipp nedan (studiodiskussionen börjar någon minuter efter de musiksatta bilderna:

http://www.democracynow.org/2010/1/14/us_policy_in_haiti_over_decades

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
arthur sa...

Egendomligt att han som amerikan lyckas blanda ihop Napoeon den tredje med Napoleon den första. Som amerikan borde han ju komma ihåg någonting om louisiana purchase.

Den faktiska anklagelsen om att djävulen skulle vara inblandad i det framgångsrika slavupproret på Saint Domingue låter som tossigheter i våra öron men det skulle inte avfärdas lika lätt hos till exempel Livets Ord. Maroonledaren Boukman var en präst i vodou-kulten och ingjöt mod i de ursprungliga upprorsmännen genom att, i Bois Caiman 1791, initiera dem.

Mårten sa...

Sånt här är ju konsekvensen av att man har demokrati och vanligt folk faktisk får vara med och bestämma vilka som ska representera dem. Det vore ju mycket bättre med en upplyst elit som kunde leda människor rätt, säga vad som är rätt och fel så vi slapp ta ställning, fatta beslut och ta ansvar. Jag vill tillbaka till de där två åren 1970-1972 då sossarna hade över 50 % och kunde göra precis vad de ville med oss. Sossesverige är bäst!