söndag, januari 17, 2010

Så starkt, så vidrigt

Nu har jag rekommenderat Per Wirténs text om kriget mot kvinnorna på alla ställen jag kan, så jag ber om ursäkt för upprepningar, men ni måste verkligen läsa. Det är så starkt, så vidrigt, så bra. Jag har ingenting mer att tillägga.

19 kommentarer:

sabulous sa...

Tack for att du ledde mej till den artikeln. Jag kan inte beskriva hur bra jag tyckte det var, bra racker liksom inte till.
Daremot var ju vissa av kommentarerna under lite skrammande...

Anonym sa...

"En del fattiga länder, som Kuba, har fattat andra beslut och därför överlever gravida."

Fniss. Alla har samma rätt att till socialist-döden? Blir trött på dig ibland Isobel. Typ unsubscribe-trött. Två könspolitiska länkar på rad varav ingen är särskilt övertygande. Bara rakt av manshat utan ursinning. DN-debaclet är ju bara pinsamt. Att Stig Larsson råkar vara ett svin har ingenting med kön att göra.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

snälla anonym, kom aldrig mer hit igen.

"Lårhöga stövlar" sa...

Osmakligt. Om Per Wirtén varit verkligt intresserad, hade han gått till kärnan av problematiken (istället för att bara snudda lite vi den, få beröringsångest, och sen kvickt gå runt den).

Kärnan - fröet - roten till eländet stavas: FUNDAMENTALISM, FATTIGDOM och mer konkret; synen på individen - Individen som förbrukningsbar, utan värde, nåt som kan stenas...

Men stening vill vi väl inte ha i svensk rättssal?

Anonym sa...

En moderat politiker i Göteborg, Abdirisak Waberi,på väg in i riksdagen, uttrycker en medeltida kvinnosyn rakt in i TV-kameran ( i SVT´s Slaget om muslimerna)
medan FI´s partiledare Gudrun Schyman jobbar hårt med att förändra könsfördelningen i pardans i Let´s Dance. Snacka om feministiska initiativ.

Aewheros sa...

"Det är så starkt, så vidrigt, så bra."

Bra vet jag inte... svepande generaliseringar och jämförelser av aborter med folkmord. Och vad sjutton har bevissvårigheter i svenska rättegångar med saken att göra?

Osaklig och ensidig framställning avsedd att röra upp känslor. Sensationsjournalistik.

Fast det går väl nästan att säga om alla texter, oavsett ämne. Kanske inte borde rikta min kritik mot den här specifikt...

Erica sa...

Starkt att du vågar länka sånt här! Så klart du får knäppa kommentarer, eftersom det som mycket annat blir så uppenbart att varje individ faktiskt kan göra något. Om man som man tänker sig att ens rättigheter är kränkta, blir ju sånt här ett rött skynke. Jag anser inte detta vara en generalisering, snarare en djävla pytte liten droppe i havet. Som mor till två söner, blir jag förfärad att de mer eller mindre skjutsas in i detta tänk, utan att varken jag eller deras far kan göra så jättestor skillnad. För detta tänk är så cementerat. Det vi gör är bara en fis i rymden.

Hannes sa...

Ja, det var en bra text, Per Wirtén är oftast bra precis som du.

Anonym sa...

Tack så mycket för länken till en Mycket Bra text. Ja det är ju så det är - bortom generaliseringen kommer Mönstret fram - och detta Mönster verkar Per Wirtén mycket ärligt intressera sig för. Fria Kvinnor är fortfarande mycket farliga för Mönstret Wirtén uppvisar - Tack och lov ändå för vetskapen att Fria Kvinnor fortsättningsvis kommer att Finnas:) Och önskan, önskan om att Fria Män (de som inte räds fria kvinnor villsäga)kommer bli fler!

David Bergkvist sa...

Enligt http://en.wikipedia.org/wiki/R._J._Rummel så föll 262 miljoner människor offer för 1900-talets folkmord. Om ingressen har rätt och lika många flickor blir mördade per decennium så innebär det 26.2 miljoner mord per år.

Enligt http://en.wikipedia.org/wiki/File:Birth_rate_figures_for_countries.PNG så föds igenomsnitt 20 barn per 1000 invånare och år, vilket med 6 miljarder människor innebär 120 miljoner födslar per år. Givet att hälften av dessa är flickor, så blir det 60 miljoner flickor födda per år.

Om ingressen är sann så betyder det alltså att 44% av alla flickor som föds blir mördade! Om man tror på detta så inser inte jag hur man någonsin kan koncentrera sig på något annat, så som t ex integritet på nätet eller liknande.

Pelle sa...

Jag vet inte vad David försöker bevisa men när 262/100 blir 26 bör man ta sig en ny funderare.

Péter sa...

Vidrigt är ordet. Wirtén radar upp en mängd avskyvärda företeelser. Det är uppenbart att de borde skapa större rubriker än de gör.

Jag tycker dock att analysen är obefintlig. När alla siffror radats upp känns det tomt. Jag ser ingen direkt slutsats att dra, förutom det ovanstående. Kanske är det för att jag inte riktigt förstått hur det globala mansvåldet egentligen fungerar. Det är inte en uttalad global konspiration män emellan. Men vad är det då? Ett kulturellt mönster, kan man säkert kalla det.

Män är inte, i egenskap av individer, mer hotade av kvinnor än av andra män. Manligheten som kollektiv, å andra sidan, kan ha ett gemensamt intresse. Det svåra är att förstå det när man själv inte känner sig delaktig i en sådan intressegemenskap. På global nivå blir det dessutom så diffust att det blir näst intill omöjligt att definiera, förefaller det mig. Jag kanske inte har tänkt tillräckligt många varv på det.

Jag saknar något vidare belysande resonemang om hur vi ska komma tillrätta med problemen. Annars riskerar det att man bara seglar runt på en slapp makro-nivå och slår sig för bröstet med sin stora Medvetenhet om Problemen, vilket, när det gäller frågan "mäns våld mot kvinnor", är speciellt tacksamt om man är manlig skribent. Inte för att vara sån, men.

Jag tycker att könspolitik är ytterst viktigt och "verklighetens folk" skulle behöva mer genusanalys snarare än mindre. Jag brukar också tycka att jag förstår sådan analys bra. Men om jag nu fortfarande inte riktigt vet hur jag ska värdera Wirténs artikel, hur ska Expressens genomsnittliga läsare göra det?

Nu har jag försökt att konkret formulera vad mitt problem med artikeln är i en halvtimme, jag ger upp!

P.S. Jag vet att jag borde kommentera direkt på Wirténs artikel istället, men jag tror att diskussionen blir bättre här än i Expressens kommentarfält...

David Bergkvist sa...

Pelle: ingressens påstående var att lika många flickor blir mördade per årtioende, som totala antalet människor som mördades i forkmord under 1900-talet. För att ta reda på hur många flickor ingressen anser blir mördade per år, ska man därför dividera antalet människor som mördades i folkmord under 1900-talet (262 miljoner) med antal år per årtionde (10), dvs 262/10 = 26.2.

262/100, som du föreslår, ger det antal människor som mördades i folkmord per år under 1900-talet, vilket inte var det som skulle beräknas.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Péter, jag tror att man bör se den här artikeln som ett möjligt startskott för en diskussion. Den förklarar fakta och jag utgår ifrån att Expressen kommer välkomna texter som vill fortsätta analysen. (Otroligt roligt förresten din kommentar om Expressens kommentarsfält - om min blogg kan bli den arena där man på ett intelligent och respektfullt sätt diskutera vidare utifrån Expressen-texter skulle jag bli omåttligt stolt)

pelle sa...

Men David, det är ju 26 miljonerssiffran som du sen jämför med 60 miljoner födda flickor per år. Jag förstår överhuvudtaget inte meningen med ditt löjliga räkneexempel men gör det åtminstone rätt. 4,4% skulle alltså mördas.

Péter sa...

Isobel: det har du nog rätt i. Jag hoppas att det blir en sådan diskussion.

(Visst vore det kul! Rent krasst tror jag att det delvis handlar om att alla troll som häckar på tidningssidorna inte orkar ta sig till bloggarna.)

Lotta sa...

tack för att du länkade till detta.

som en liten parantes blev jag glad över det han skriver om Fazal Sheikh, att hans fotoutställing stannade upp honom. Konst gör skillnad. Det leder till förtydligande av tankar som det skrivna ordet ibland inte räcker till för. En bild säger ibland mer än tusen ord. Men leder som i detta fallet till tusen -starka och tydliga- ord.

p.s. jävlar vad trött man kan bli på en del kommentarer. utmattning.

David Bergkvist sa...

Pelle: det är klart att det är 26-miljonerssiffran jag jämför med 60-miljonerssiffran. Det är ju 26 miljoner som mördas per år (eftersom 262 miljoner som mördas per årtionde), och 60 miljoner som föds per år.

Om man tar 2.6 dividerat med 60 så får man ju andelen som dog av folkmord per år under under 1900-talet, per person som föds nu.

Om du finner det meningslöst och löjligt att utvärdera diverse utsagor, så måste jag ställa mig frågande till hur det kommer sig att du utvärderar mitt påstående att om ingressen är sann så mördas 44%? Är inte en sådan utvärdering från din sida, enligt ditt egna sätt att se det, meningslös och löjlig?

Anonym sa...

David B

Pelle kan inte räkna och dessutom verkar han inte heller vara emottaglig för rättelser. Till råga på allt har han inte läst ingressen. Tyvärr så är skolundervisningen av det slaget idag.
Säkert kan man påstå att Wirthen är ute i ett gott ärende, men det fördunklas av att han inte håller sig till, eller kontrollerar fakta, innan han stöder sina resonemang på dessa.
Demagoger är bra på att snacka, men sanningen har de betydligt svårare att hålla sig till.
Det förvånar mig verkligen, att bloggägaren så blåögt sväljer argument av påhittad natur, även om de rimmar med hennes världsbild