lördag, januari 02, 2010

Snutskräck

I dag skriver jag om min tveksamhet inför våldsmonopolet. Det är redan fest i kommentarsfältet.

41 kommentarer:

Björn Felten sa...

Mycket välskriven artikel, som vanligt.

Och silar man bort den vanliga högen av särskrivna, objeksformsignoranta och interpunkteringsfelaktiga dyngan ifrån de sedvanliga SD-anhängare som alltid dyker upp som kackerlackor vid den typen av artiklar, så tycker jag att det fanns en hel del bra kommentarer bland resten.

Keep up the good work, Isobel!

Niklas sa...

Jag kan inte annat än att hålla med. Fler poliser på gatan skapar bara en falsk trygghet. Det jag vill se från polisen är effektivitet i deras arbete. En polis som är större grad prioriterar brott som slår mot den enskilda människan som t ex våldsbrott och sexbrott. Hur trygg känner man sig om polisen avskriver ens bostadsinbrott för att dom inte orkar utreda det? Fler kling och klang på gatan skapar inte någon bullerbyidyll.

NF sa...

Visst finns det problem kopplat till våldsmonopol, men vad finns det för alternativ? Vidare känner åtminstone jag mig tryggare när det är poliser ute på stan/gatan - framförallt kvällstid/nattetid.

Anonym sa...

Riktiga nötter hela gänget som blir rädda för poliser vid blotta åsynen av dessa.Förmodligen bäst att ni söker någon form av läkarehjälp.Har blivit stoppad ett flertal gånger som bil , mc och motorintresserad av dessa (synliga) poliser med olika resultat.Men slutklämmen är , de är människor som alla vi andra.Men jag undrar starkt om många på denna webbsidan är riktiga människor.SKÄMS PÅ ER DJÄVLA SNORUNGAR.

Pelle

Björn Felten sa...

Jadu, Pelle, den här snorungen är 61 bast och var med redan på den tiden då polisen ännu inte var förstatligad, utan vi hade riktiga kvarterspoliser i en lokal bara några kvarter bort.

Dessa poliser var nästan rena rama idolerna, som alla vi ungar såg upp till, och som bland annat gjorde bejublade framträdanden i våra skolor, och där de berättade om sitt arbete.

Vi är ett gäng från södra Biskopsgården i Göteborg, som fortfarande, efter 50 år, träffas lite då och då. Och vid dessa träffar händer det ofta att vi med varma känslor påminner varandra om olika kontakter med dessa underbara kvarterspoliser. För oss var det särskilt en polis vid namn Falk som stack ut.

Jag undrar hur många av dagens generationer, som kommer att minnas sin lokala polis om femtio år med samma värme, om ens över huvud taget.

Med tanke på din mediokra hantering av vårt modersmål, så förmodar jag att du inte har riktigt samma perspektiv på poliskåren som den här "snorungen" -- right?

Roland X sa...

Björn Felten lägg ner.
Det blir inget knulla ändå.
Försök istället att skaffa dej vänner i din egna ålder 60+.

åsa sa...

Jag gillade kvarterspolisen också. nuvarande polisen har väldiga organisationsproblem, för lite administrativa resurser och sånt.

synliga kvarterspoliser tror jag på. mer piketpoliser, not so much.

en gemensam landsstyrka över mord och lite sånt vore ju bra med.... men lokala poliser som känner lokala personer vinner jämt!

Martin sa...

okay, men du menar kanske inte på allvar att det skulle bli tryggare med medborgargarden eller allas kamp mot alla? Poängen med våldsmonopolet som princip, i en rättsstat, är ju att man samtidigt så långt möjligt monterar ner den där vidsträckta gråzonen där folk får slå ihjäl eller lemlästa varann, och sedan - före eller efter - kan skylla på att "jag handlade för att skydda mig själv och min familj". Den sortens självtäkt brukar alltid öppna en dörr för lynchjustis och gangstervälde.

Anonym sa...

Polisen är drabbad av samma problem som övriga offentliga sektorn. Låg bemanning i förhållande till arbetsbelastningen. Fler poliser är inte i sig enbart lösningen på alla problem, men det ökar möjligheterna att arbeta annorlunda, lösa fler brott, samt framförallt synas ute för att förebygga. I en organisation med fler poliser skulle man också ha tid att träffa ungdomar och alla andra människor för att skapa goda relationer. Vilket i sin tur minskar ”rädslan” hos Isobel och likasinnade.

Tack för ordet / Classe

Verdi sa...

Jag tyckte artikeln var märklig. Konstiga jämförelser mellan svensk polis, israelisk militär och någon amerikansk polis som uppenbarligen fått psykbryt...

Nåväl, min far är pensionerad polis och jag har vuxit upp med allt som det innebär att vara polis-son.

Min far har iaf aldrig avfyrat sin tjänstepistol i skarpt läge. Han har helt säkert aldrig utövat mer våld än vad nöden krävde. Däremot har han blivit hundbiten av missbrukarnas hundar, blivit pistolhotad av påtända smågrabbar, fiskat lik i sjöar, varit först på plats vid svåra bilolyckor...

Han har under sina 30+ år som polis sett mycket av samhällets baksida. Missbrukarfamiljer där barn far illa, stöttat anhöriga vid svåra olyckor, självmord osv. Det har frestat på hans psyke ganska hårt under perioder.

Du, Isobel, har ingen jävla aning om vilken skitgöra poliser gör i skymundan och hur mycket det tär på en människa. Du vill väl bara leka revolutionär och se dig själv som förtryckt frihetskämpe. Men sanningen är att du bara ser den ena sidan. Om ens det. Poliser har inget ont uppsåt. Dock är det inte konstigt om de reagerar kraftigt när de känner sig hotade/provocerade. Jag såg någon i Köpenhamn som beklagade sig över att de fått pepparspray i ögonen. Då frågade reportern om de hade respekterat avspärrningarna. Nej, sade "offret". Vi respekterar bara folkviljan. Som om de hade monopol på "folkviljan". De har ingen aning.

Anonym sa...

Jag möter dig imorgon utanför Heleneborgsgatan 5A. Inga poliser närvarande. Ok?

Anonym sa...

Jag är din vän, Isobel. Du har otroligt många mer tänkande vänner än icke-tänkande fiender.

Ella sa...

Kalla mig gärna bakfull, men jag har läst både texten och kommentarerna här flera gånger och jag har oerhörda problem med att greppa vad som varit så väldigt provocerande. Någon tycker att polisens maktmonopol är lite obehagligt, av diverse anledningar, och skriver en text om det i tidningen. Resultatet: begåvningsreserven hotar en småbarnsmamma till livet? Vad i helvete?

Brukar du få såna här kommentarer, Isobel? Du kanske städar bort dem annars men lät denna stå?

Chris sa...

det finns helt klart rötägg inom polisen (uppenbarligen alldeles för många) men det finns också en viss risk med att kalla hela klabbet, polismyndighet, politiker, allt, för bara "polisen". det är lätt hänt att alla fotpoliser i blå uniform döms ut som överaggressiva våldsverkare och jag tror att det finns många som faktiskt bara vill göra gott. precis som någon påpekade ovan, arbetar polisen under dryga ekonomiska förhållanden och problemet med attityden inom poliskåren måste i grund och botten ligga i kvalitén på utbildningen och myndighetens ekonomiska budget? precis som svenska skolor åläggs ett gigantiskt ansvar för att uppfostra barn men har typ tre öre att röra sig med åläggs polisen stort ansvar men tilldelas inte möjlighet att ta det.

Malinka sa...

Du polisanmäler väl det där hotet, Isobel?

Absurt.

Anonym sa...

Du driver med oss va Malinka? Eller ska det ropas på just POLISEN nu?
Hahahaha, kan inte sluta garva åt er vänsterhjon :D
Keep 'em coming, ett gott skratt förlänger livet :D

Oscar sa...

Efter att större delen av min uppväxt rört mig i diverse subkulturer så vet jag personligen hur en del poliser hanterar människor som faller utanför normen. Jag har sett övervåld och misshandel av helt oskyldiga människor i "uppfostringssyfte", av poliser som inte kan haft mer än 2-3 år i tjänst.

Väl skriven artikel Isobel.

Anonym sa...

Era anonyma jävla fega svin. Ni är ju helt sjuka i huvudet.
Isobel; Kontakta mig om du inte vill gå ensam hem.

Havsperspektiv sa...

Jag är mera rädd för journalister. Mot dem kan du ALDRIG få rätt - dom äger ordet och dom väljer vad dom vill publicera eller ej. Det är bara att titta hur Expressens censur fungerar...

Martin sa...

@Isobel, apropå din tweet nyss "känner en misantropi så stark att den borde utlösa ett epileptiskt anfall". Om vi hårdrar frågeställningen så: jag föredrar ett samhälle där människor ibland känner misantropi inför varandra, men håller det för sig själva eller talar om det, framför ett där alla känner att det är upp till dem själva att gå omkring och skjuta ner varandra, sköta sin egen rättvisa därför att det offentliga har gett upp, och därför att det är helt accepterat i vida kretsar att alla beväpnar sig.

Tror du det är någon tillfällighet tt USA har så mycket högre antal mord och dråp än Sverige, Canada eller England? Händelser som skulle slutat som rån eller uppgörelser med relativt måttligt våld slutar som mord, ibland flera mord i USA därför att alla utgår från att alla kan ha vapen, och agerar därefter. Och nej, det handlar inte bara om vapenlagarna, det handlar just om att principen om att lämna våldet till polisen aldrig riktigt har slagit igenom i USA.

Nemokrati sa...

Jag beundrar och stöder dig i ditt journalistiska arbete. Du är modig och du vågar sticka ut. Det tycker jag är värd många eloger i detta fruktansvärda politiska klimat som vi tvingas leva i. Det gäller att mota undan de högerextrema krafterna. Att döma av kommentarerna till din ovanligt välskrivna artikel så finns det många våldsfixerade galningar som istället för att lösa social fattigdomsproblematik (inte minst egen andlig sådan) hellre ser en krigsliknande utveckling av motsättningar mellan de som har och de som intet har.
Jag önskar dig ett Gott Nytt År - du har min respekt. Jag vill också passa på att tacka Björn Feltén här i kommentarsfältet för sitt humana och klargörande inlägg mot smutskastningen. Många hälsningar. Bloggaren Nemokrati

Patrik sa...

Jag är med dig, Isobel!

Isobel Hadley-Kamptz sa...

precis som jag skrev i min text är statens våldsmonopol en grundbult i den moderna demokratin (och även i de inte så moderna staterna). det obehag jag känner inför detta är därför närmast existentiellt, jag tror inte att det nödvändigtvis finns ett bättre sätt att hantera behovet av säkerhet i ett samhälle, ändå berörs jag illa av den inbyggda ojämlikheten, ändå ser jag hur lätt den kan leda till missbruk.

om det inte vore så tragiskt vore det närmast humoristiskt att se hur våldsmonopolets okritiska anhängare glatt bildar medborgargarden för att försvara polisens heder, men som det är nöjer jag mig med att konstatera att det finns sjuka lager i folkdjupet och att en del av dessa alltså vill mig personligen fysiskt illa. Jag har lite svårt att se vad det är i just den här texten som lockat fram det bara. Och jag har verkligen extremt svårt att begripa att man tror att man gör en politisk poäng om polisens förträfflighet genom att hota med våld, det har jag.

G sa...

Ja! det blir lite komedi av det :).


Om det inte vore så olustig verklighet bakom det.
Bra artikel.
Tack

Nemokrati sa...

Isobel, ta emot all hjälp till skydd du kan få, eller rättare sagt KRÄV det.
Du har min beundran och respekt. Och många andras också. Det fria ordet är det fria ordet och det står du upp för. Att inte stödja dig i detta är vad det ser ut som - odemokratiska krafter. De ska motas bort och fördömas. Hör ni det? Vi är många som står emot. En artikel om risken för maktmissbruk inom polisen är dessutom på sin plats - inte minst med anledning av såna exempel som vad femton poliser åstadkom vid ingripandet mot Johan Liljeqvist i Göteborg, eller när en pojke sköts i hemmet efter att föräldrarna larmat - trots att det fanns ambulansmän som stödde föräldraranas vittnesmål om att deras son inte hade varit så våldsam som polisen som sköt honom till döds inför föräldrarnas åsyn påstod
se http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5915992.ab

se också gärna inlägg på min blogg
http://komigenuva.wordpress.com/2009/04/09/redan-en-polisstat-polisbrutalitet-och-repression/

Berit sa...

Isobel, jag vet inte vad som är mest patetiskt, din polisofobi och infantila åsikt i frågan, eller din beskrivning av ditt 00-tal i förra inlägget...

Roger sa...

Du belyser riskerna med våldsmonopolet väl, men tycks inte se fördelarna lika tydligt. Som journalist kan du säkert få göra ett studiebesök i den polisiära vardagen och få se lite av vad unga och oerfarna poliser ställs inför för olika situationer och vilka verktyg de har till förfogande för att lösa sina uppgifter.

Personligen är jag förvånad över att det inte blir fel oftare än vad som är fallet. Poliser löser extremt komplicerade uppgifter under press och kan aldrig vara helt förberedda på vad som ska hända under ett pass. De behöver allmänhetens stöd i det arbetet.

Blir illa berörd av vad anonyma kommentatorer skriver ovan. Uppenbart finns det många labila puckon där ute.

G sa...

@Berit du är väl än mer patetiskt som som gör dig besväret att kommentera något som uppenbarligen går helt överhuvudet på dig.

Nemokrati sa...

Till "Roger" - Befolkningen har ju lämnat över rätten att bruka våld till polisen - INOM vissa ramar. Då gäller det att polisen håller sig där. Det finns många länder där polisen är diktaturens förlängda arm. Låt oss inte se den utvecklingen här - i och med att polis lämnar ifrån sig allt mer mandat till "säkerhetsföretag" och "väktare" med polisliknande befogenheter utan att förden skull ha uppkollade demokratiska värderingar. Som t ex det här med polisens värderingar - det framgick ju att man använt namn som "Oskar Neger" och "Nigger Niggersson" i polisens utbildningsmaterial i en kurs i beslagshantering i Malmö tror jag det var. Detta påtalades av en polisman (kvinna) som hette Jeanette Larsson till sin överordnade som förnekade kännedom om anmälan. Och så det här med att kvinnomisshandel är det vanligaste polisbrottet som framkommit. Sådana saker tyder på att det behövs ett mycket mer aktivt arbete med värdegrunden inom poliskåren, ja, säkert hela rättsväsendet. Ja, och så såna här fall som med de här FEMTON poliserna som ingrep mot 24-årige Johan Liljekvist i Göteborg - han dog och nu görs en utredning igen om jag inte minns fel, även det förra fallet jag tog upp med pojken som blev ihjälskjuten inför föräldrarnas åsyn.
I övrigt håller jag fullständigt med dig.

Martin sa...

Liberaler brukar ofta inskärpa att man inte ska vänta sig att samhället gör det absolut *goda*, det bästa, för då är man kommunist - det viktiga är att den offentliga makten spelar efter reglerna (som vi själva, folket, har satt upp) och att den kan ställas till svars. Jag håller nog inte med om det alltid, men just när det handlar om polis och domstolar är det en rätt bra grundregel. Och jag tror inte ett ögonblick att polisen blir bättre för att vi andra beväpnar oss och försöker driva polisen mot en viss sociopolitisk/livsstilsmässig position.

Anonym sa...

Berit: du ska väl bara skita i om andras liv i dina ögon är patetiska. Om du berättar om ditt decennium och jag finner det ointressant så inte fan skriver jag att du är patetisk.

Patetiskt är att vara oförskämd i varje hostning som du men vara för korkad för att förstå att man är det.

Martin sa...

Det verkligt patetiska är att Iso strax före jul hyllade en tidskrift - Neo - som just, inför valåret, värvat ett kryp som Johan Ingerö. Men när "den snyggaste tjejen i Stockholm" leder tidningen är ingen väntjänst för stor.

Roger sa...

@Nemokrati:

Sverige har knappt 20000 poliser, dessa jobbar i snitt 1500 timmar per år. Det är 30 miljoner arbetstimmar per år. De har rätt (och skyldighet) att använda proportionerligt våld om det krävs för att lösa arbetsuppgifterna. Det är mot den bakgrunden jag är förvånad över att det inte blir fel oftare.

När det gäller ramarna för våldsanvändningen som gäller för polisen så är dessa inte alltid enkla att anpassa till en verklig situation. Poliser har rätt att använda tjänstevapnet om de bedömer att det krävs för att avvärja ett livshotande angrepp. Det är ganska stor skillnad att göra en sådan bedömning i realtid (under fysisk och psykisk press) och att göra den bedömningen i teorin.

Vi har rätt att kräva att poliser alltid gör sitt bästa för att göra rätt, men tycker inte att vi kan förvänta oss ofelbara poliser.

Slutligen. Det kan stämma att det våldsbrott som poliser oftast döms för är hustrumisshandel, men poliser är inte frekventare hustrumisshandlare än andra yrkesgrupper. Och till skillnad från redaktörer, bagare och läkare riskerar poliser att förlora sitt jobb om de döms. Det är väldigt positivt.

Nemokrati sa...

Till "Roger" - Och därmed är diskussionen avslutad menar du då, eller?
Jag anser att har man rasistiska, homofoba och sexistiska tendenser inom poliskåren vilket det finns en del saker som tyder på, så måste man jobba mycket hårdare med värdegrundsarbetet. Redan som det är håller demokratin på att nedmonteras. Det gäller att vidmakthålla den på alla fronter, annars går den i graven - och vad får vi då? Svar: En (nyliberal) diktatur. I bästa fall. I sämre en högerextrem.
Så vi måste värna de demokratiska värderingar om allas likhet inför lagen, mänskliga rättigheter, medborgerliga fri- och rättigheter, om skydd för minoriteter, om det fria ordets helgd och mot våld och förtryck. Det är vårt gemensamma ansvar. I synnerhet polisens. En kåranda som går stick i stäv är inte acceptabel.
I övrigt har jag all förståelse för att polisens arbetssituation kan vara svår, ja mycket svår. Därför är det ju också vansinne att skicka ut unga, oerfarna poliser på mycket svåra uppdrag. Dessa måste mer erfarna ta, och då jobba minst två och två.

Nemokrati sa...

Som tillägg vill jag också bara säga, att polis, hälsovård och sociala myndigheter som är ute på fältet och ser hur det ser ut i samhället också måste ställa krav på politikerna att möjliggöra en godtagbar arbetssituation. Och där är minskandet av klyftorna i samhället och motverkande av bostadssegregation samt upprustning av miljonprogrammet och fattigdomsbekämpning ett baskrav att ställa uppåt i hierarkierna. Schengen"samarbetet" har ju också inneburit omöjlig situation i och med ökad drog- och vapenhandel, människohandel, trafficking osv. Det är ju så lätt att röra sig över gränserna för brottslingarna. Därför anser jag att EU är ett helt och hållet misslyckat projekt. Det leder bara till att en polisstat utvecklas. Bättre haft kvar några tullstationer på vägen och vår nationella suveränitet.

Jessica sa...

Isobel, inför ditt anonym-förbud igen och ta väl vara på dig!

Péter sa...

Tänkvärt tema. Polisen är en viktig resurs som många tyvärr är rädda för - än värre är att det inte tillräckligt sällan är befogat. Oavsett vad, måste vi ställa höga krav på polismyndigheten just på grund av dess viktiga roll för rättsstaten och samhället.

Jag kan bara beklaga att din artikel av någon anledning drog till sig samhällets avskräde. Tomma tunnor skramlar mest!

Anonym sa...

Utmärkt artikel, Isobel! Välskriven och intelligent.

Reaktionerna från the swinish multitude visar bara på det andliga avståndet mellan dem och dig -- knappast något att bekymra sig om. (Jag tror inte heller att hoten är på allvar.)

Martin: Ja, att antiliberalen Ingerö blivit redaktör på Neo är ju naturligtvis ett dåligt skämt, men skillnaden mellan honom och Isobel ligger ju i öppen dag. (Även om jag skulle tycka att det vore roligt om Isobel kommenterade saken, särskilt med tanke på hans senaste intellektuella haveri.) Well.

Keep up the good work, Isobel -- dina texter blir bara bättre och bättre.

/P

Anonym sa...

Det var nog den mest korkade krönika jag har läst. Och jag har läst många krönikor i mina dagar.

Vilket svammel. Du blandar begrepp friskt och helt banalt. Som att svensk polis har något överhuvudtaget med det som händer i Gaza eller Washington? Med den logiken kan man ju hävda vad som helst.

Sedan angående skotten. Ja det är ju så att när så få skott avlossas som det faktiskt gör av den svenska polisen, så krävs det inte mycket för att statistiken skall bli snedvriden.

Kanske skall tillägga att polisen sköt betydligt mer skott förra året då eldstriden med några rånare i Umeå krävde 3 gånger fler skott än vad övriga polisskåren tillsammans avlossade. Nu var inte det för många skott då en polishund hann bli ihjälskjuten innan rånarna oskadligjordes. Men som sagt vid så få skott räcker ett magasin för höja statistiken med 100%

Men fortfarande så är detta fördelat på 19 000 poliser. DVS De flesta har inte ens avfyrat ett enda skott.

Men fortsätt du vara rädd för polisen, för vi andra är det inte.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag är ledsen för den som faktiskt ville diskutera våldsmonopolet och som har en annan uppfattning än jag. Tonen i samtalet gör tyvärr att jag inte förmår lägga ner tid eller energi på det.

En liten klargörande kommentar bara. Jag tycker att Johan Ingerö generellt har lika fel nu som jag alltid har tyckt, det är ingen slump att han är en av dem jag oftast länkar till som exempel på den höger jag ogillar ("flabbhögern" som Mattias Svensson förtjänstfullt döpte den i veckan, när Ingerö förnekade att tvångssteriliseringar av transsexuella var ett problem att ta på allvar eftersom dessa bara drabbar några få personer).

Däremot tycker jag om både nämnda Svensson och chefredaktören Paulina Neuding på Neo och jag hoppas därför att Ingerös inflytande på tidningen inte blir alltför politiskt besvärligt. Jag kan dock lova att jag kommer fortsätta uttrycka mitt ogillande för flabbhögern och dess vanföreställningar, även när dessa kommer inifrån Neo-redaktionen.

Rickard sa...

Våldmonopol i all ära, men när folk tjatar om synliga poliser ser jag inte kopplingen. Jag har sett våld och jag har sett poliser och jag har sett poliser agera. Jag har blivit utsatt för rånförsök och jag har sett misshandel - helt oprovocerat. Jag har däremot aldrig sett oprovocerat polisvåld.

Du kanske tycker att polisen är ett hot för dig på ett existensiellt plan. När man går och lägger sig och tvingas känna ömhet från några rånares slag i huvudet undrar man om man hade tur eller otur. Jag lever och det tog ju inte så hårt, men jag fick leta efter glasögonen på marken efter ett par knytnävar.

Polisens närvaro förhindrar inte våldet i samhället och kommer inte att utrota rån och misshandel. Däremot kommer det att sända signaler till samhället om att "gatan är inte er". Om det hjälper eller inte vet varken du eller jag, men kom inte och snacka om att polisen skulle hota din frihet, eller att vi lever i en polisstat.

För övrigt är det pinsamt att komma med hot mot dig. Lågt att försöka göra en poäng av andras rädsla.