fredag, september 11, 2009

Apropå blankettångest

I somras fick jag brev från Försäkringskassan. Jag hade begärt vab ett par dagar och någon där tyckte att det såg konstigt ut med mina inkomster. Jag har skrivit tidigare om den bisarra process som ledde fram till att jag alls fick föräldraförsäkring, och jag kan ju säga att det inkluderade väldigt många väldigt långa samtal till olika handläggare som hänvisade till varandra och där ingen verkade ha någon egentlig koll på hur reglerna skulle tolkas i mitt fall. Sedan hittade jag rätt handläggare och, tja, det ordnade sig. Trodde jag.

Jag är ju aldrig sjuk själv, eller tar åtminstone aldrig ut sjukersättning när jag är sjuk (eftersom jag 1) inte orkar/vågar konfrontera försäkringskassan 2) ändå nästan aldrig har tid att vara sjuk utan arbetar ändå), och lille S är också sjuk så sällan att jag knappt tänkt på det här på länge. När han är sjuk och man måste vara hemma med honom glömmer jag för övrigt generellt bort att begära vab-ersättning också (se punkterna ovan, dock mer den förra än den senare). Men nu gjorde jag det. Och fick ett brev där de ville ha svar på en massa saker som jag inte alls visste svaren på som jag skulle fylla i på blanketter där jag knappt kunde tyda bokstäverna och jag hade bara inte tid eller ork att köra hela det där ringa-runt-mellan-handledare-racet igen. Hellre lät jag väl bara bli att ta ut vab då. Så jag lät det där brevet ligga. Det satt där som en tagg som irriterade då och då, men inte mer än att det fick vara.

I dag fick jag ett nytt brev. Där står det att Försäkringskassan fattat ett beslut om min SGI. Den är nu 0 kronor. SGI B, som jag inte vet vad det är ens, är också 0 kronor. Det här känns inte riktigt bra. Inte för att jag vill ha fler barn just nu, eller för att jag ens utnyttjar sjukförsäkringen över huvud taget, men att inte ha någon rätt till det alls? Att trots inkomstdeklarationer (och skatteinbetalningar) på en ändå något sånär rimlig inkomst numera, inte ha möjlighet att få någon trygghet alls tillbaka.

Och ändå är det inte det värsta. Det värsta är att jag ställd inför det obehaget och obehaget att ringa försäkringskassan och försöka tala om för dem att de nog gjort fel kommer jag sannolikt välja nummer ett.

10 kommentarer:

Chris sa...

nej! låt dem inte vinna! du kan leja nån (mig, jag är påstridig) som tar fighten. oh brr, kände att jag skulle bli arg redan efter första raden i det här inlägget.

Jessica sa...

Råkade ut för samma sak när jag inte orkade skicka in anmälan om sjukpenning för två dagar som jag var dum nog att försöka anmäla. 0:ad. Men det räckte sen att jag skickade in papper på ungefär hur mycket jag hade tjänat året innan och så var det som det skulle igen. Men shit vad skraj jag blev först.

Malinka sa...

Men det räcker väl att mam lägger in nya uppgifter om inkomster i anmälningsformuläret för vab på fk.se?

Jag är också egen företagare och har aldrig haft några problem som helst med detta. (Att min ersättningsnivå är skiiitlåg är en annan sak – jag drar helt enkelt inte in så mycket.)

Vari ligger ditt problem (eller snarare deras med dig), undrar vän av ordning. Det är nämligen inte komplicerat alls. Din vinst i företaget motsvarar löneinkomst (före skatt). Vad annars är det som de försöker utreda?

Malinka sa...

Och man behöver alltså inte alls konfrontera FK vid vab. Man använder internetjänsten. Den är knäpp och krånglig (mindre nu dock), men helt opersonlig.

Bra för telefonfobiker.

Anonym sa...

Min syster råkade ur för det där, så hon bad sin man (advokat) ringa upp FK från jobbet.

Efter 2 minuter så va det hela löst och nu helt plötsligt är FK löjligt artiga mot henne.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Malinka, det är att jag historiskt haft inkomster både av a- och f-skatt, tror jag......

Jessica sa...

finns det ingen uppdaterad SGI om man t ex aldrig är sjuk och därmed har haft förmånen att slippa ha med FK att göra, så gör de en utredning.
Ring för sjutton. Du ska inte ha 0 i sgi.

Anonym sa...

Jag tycker att du ska begära omprövning av beslutet, skriv istället för att ringa och bifoga så mycket underlag du kommer över. Det låter som du blivit nollad därför att du inte kommit in med de uppgifter som FK begärt in, i sådana fall sätts SGI i regel till 0 kronor. Så fort du kommer in med underlag kan ny prövning göras.

SGI-B betyder sjukpenninggrundande inkomst av näringsverksamhet. Glöm ej att SGI är ett antagande om en framtida årsinkomst varför det inte skadar om du tar i lite när du yrkar på ny inkomst (man kan inte bli återbetalningsskyldig om SGI sätts för högt).

Handläggare på FK

Den tjocke konsulten sa...

Om de fått samköra registren mellan FK och SKM hade problemet inte uppstått men det finns bl.a. en del debattörer som starkt emotsätter sig detta och då får man sköta allt själv för hand istället.

En mycket enkel och effektiv lösning vore att den som vill ha någon form av inkomstberoende bidrag från staten måste tillåta samkörning, övriga medborgare slipper.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Uppdatering:
Jag skickade in förra årets preliminära självdeklaration och är onollad igen. Hurra!