fredag, september 04, 2009

A perfect day for ranting

Saker jag upprörts över på sistone: autotune-app till Iphone, Förbifart Stockholm, Dick Erixon, att stora delar av den svenska högern blivit papistkonservativ (hej Salt!), att Henrik von Sydow ska leda moderaternas arbetsgrupp för att nå unga väljare om integritet (insert bitter laughter here), att det sjukt bra senaste numret av Arena inte finns på nätet, SVT:s kolonialism, att Anna Odell dömdes för oredligt förfarande (att hon dömdes för våldsamt motstånd tycker jag är rimligt, och förresten är det möjligen så att det är lagen som måste ändras snarare än att man ska skälla på domstolen), debatten om feministisk porr (inte skribenterna här utan snarare den galna fortsatta debatten i kommentarstrådar och inte minst i kommentarer hos Newsmill), och nu senast i dag Forum för levande historia. För även om man inte gillar Pol Pot eller mordiska diktaturer: är det verkligen en svensk myndighets uppgift att hoppa på namngivna enskilda personer? Är det en rimlig användning av skattemedel? Inte riktigt, va?

16 kommentarer:

P sa...

Nu har jag missat något, hur menar du att högern har blivit saltig?

Den egentlige P sa...

Jag hade en rätt rolig brevväxling med Dick häromdan.

Alexander Helphand sa...

Kan man personrösta på Bo Cavefors i nästa riksdagsval? Var, var?

Anders sa...

Forum för levande historia är verkligen idioti på tvären. Suck.

Grovt Initiativ sa...

så mycket love för att ranten ger sig på, och avslutar med, forum för levande historia vars uppdrag jag alltid upplevt som jävligt fuffens.

däremot älskar jag ju T-pain så autotune är tumme upp, så länge inte kidsen längst bak i kollektivtrafikfordonet sitter med speakern på och labbar med den.

Bokbrunetten sa...

Bra sagt om Anna Odell!

Johansson sa...

Är det en rimlig användning av skattemedel att göra porrfilm?

Anonym sa...

Johansson: Ja.

"sången om stalin" sa...

Johansson: Nej

Statlig porr är kusligt.

Karin sa...

Vad är egentligen "papistkonservativ" menar du?

Tony sa...

Apropå blöjagitation om genus: en definition av sexism som *inte* har plats för Joanna Rytels spyor ter sig rätt meningslös. Särskilt eftersom många 'feministiska' debattörer brukar kunna sniffs sig till avskyvärda sexistiska komplotter ur vändningar som är mycket mindre entydiga än det Rytel säger.
Joanna Rytel är ungefär lika ironisk och sofistikerad som Mulla Omar.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Tony, jag skulle snarare jämföra henne med Michel Hoellbeqc. Det är spännande att man så självklart kräver att feministiska konstnärer ska vara "goda" när man inte gör det av andra. Jag tycker Rytel (det konstprojekt jag ser gestalten Rytel som) är helt vansinnig, men det tycker jag ju om Hoellbeqc också, och det senare skulle inte för ett ögonblick få mig att förneka att han är en stor författare. (med en del estetiska magplask förvisso)

Tony sa...

Isobel, du är förmodligen klar över att Houellebecq ganska ofta dyker upp i kataloger över författare och konstnärer som spelar ut ett djupt rotat kvinnoförakt (det var ganska vanligt när t ex "Plattform" kom på svenska). Vill man vara hygglig kan man ju säga att kvinnor som personer och kvinnliga (inte obetingat "naturligt kvinnliga") attiyder brukar förvisas till utkanten i hans böcker, som istället befolkas antingen av brådmoget metafysiska nördar eller av arroganta machomän: vi förväntas välja endera sorten eller gråta med dem.

Att Houellebecq är öppet eller implicit misogyn går an att säga, men att kalla Joanna Rytel för sexist leder med automatik till att man beskylls för att vara en grottmänniska som inte tål kvinnor som har egna idéer, och att man buntas ihop med den finniga publiken på en föreläsning som diskuterar talarens utseende i chatten. Jag är nog inte ensam om at se dubbla måttstockar här.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

å, men det är ju uppenbart att Rytel (eller hennes konst då) är sexist och rasist. Men det var ju en smula löjeväckande att läsa alla de upprörda röster som sågade henne i chatten till malmö högskolas seminarium om den feministiska porren och som samtidigt själva glatt kommenterade hennes utseende och liggbarhet....

Tony sa...

"Det är uppenbart att Rytel (eller hennes konst då) är sexist och rasist" Eh. ta en titt runt din hörna av bloggosfären och de egna mil- och twitterkontona för att se exakt hur uppenbart och enkelt det anses vara.

Att göra sog själv till en konstnärlig gestaltning som går omkring och agrerar dåre eller gud dygnet runt, så fort man syns till, har sina problem f ö. Det är nog ingen tilfällighet at de flesat som valt den strategin - David Bowie som Ziggy, Sascha som Borat - har valt att hålla fast vid rollen högst ett eller två år, inte tio som Rytel.

Musse sa...

Snälla dra inte in Sascha/Borat i spyorna Rytel simmar runt i.