torsdag, september 17, 2009

750 000 tyska läderbögar

Å vad jag skulle vilja följa upp rubriken med en länk till bisarra Rammstein-videon (som Anders sade: "'Blitzkrieg mit dem Fleischgewehr' är en formulering som inte får glömmas."), men det verkar väl lite väl lättsinnigt givet ämnet.

Det handlar alltså om barnporr, och om den där nyheten som valsat runt i massor av tidningar i dag om att 750 000 personer vid varje givet tillfälle sitter och surfar efter barnporr. Som några personer rett ut finns det alltså ingen som helst källa till detta, rapporten som refereras innehåller "
varken nyhetsbevakning, nyhetsvärdering eller källkritik", ingen tycks veta varifrån siffran egentligen kommer, ändå vidarebefordras den som sanning av FN och seriösa medier.

Skriver man kritiskt om det här kanske man blir åthutad av polisen, men det får det nog vara värt. Kan vi inte snälla börja behandla det här svåra ämnet något allvarligare än en genomsnittlig Hassan-sketch?

9 kommentarer:

TMM sa...

Fann denna länk, strax efter att jag publicerat en blogg... :)

http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/refworld/rwmain?page=search&docid=4ab0d35a2&skip=0&query=Najat%2520Maalla&searchin=title&display=10&sort=date

David sa...

Alltså, siffran är väl inte så underlig? Den ser stor ut. Men slå ut den på 6 miljarder individer så är det väl inte ens en fjärdeldels promille?

E-mannen sa...

@David:
Om du räknar om det till enbart Sverige så ger det oss att det sker 4500 barnporrsökningar i sekunden i Sverige.

Med andra ord. . . Även utslaget på 1,5 miljarder människor (så många är uppkopplade till Internet enligt wikipedia) i världen så är det fullständigt orimligt :-)

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag tycker nog inte att man ska göra den här sortens antaganden ur luften utifrån vad som "känns rimligt". FN-rapporten, som jag också läst nu, gör dock knappt mer än så, vetenskapligt. Ändå publiceras det som sanning.

Anonym sa...

Min tanke när jag såg uppgiften var väl mer att detta verkar vara en del av en kanpanj. Rikskrim och Ecpat bjuder in för att skrämma bloggare, samtidigt som de ondgör sig över att "osanningar" publiceras i bloggosfären. Sen verkar de tro att de har neutraliserat "enheten" bloggosfären, och kan utan vidare problem sen publicera sina egna "sanningar".

/Smen

Caroline sa...

Ja, för en dyngtidning som Expressen sysslar ju förvisso aldrig med kampanjjournalistik eller slarvigt kollade, tendentiösa historier.

Anonym sa...

Jag håller med om kritiken av den här typen av artiklar och har följt det med spänning. En sak slår mig bara att alla skriver om hur rapporten helt saknar grund, källkritik etc. Samtidigt som de refererar till någon annan som läst den. Finns det någon i Sverige som verkligen läst rapporten och kunnat konstatera den bristande kvalitén? Finns den och ladda ner någonstans? Jag menar annars är bloggosfärens källkritik lika kass så att säga...

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Anonym, som jag skrev i kommentaren strax ovanför din, har jag nu läst rapporten. Joakim Jardenberg har visst också gjort det.

manen sa...

åh, nu vill jag se 10000 Bögar! på youtube igen :D :D :D