lördag, september 19, 2009

Ta gärna piller så att ni orkar göra uppror

Det är INTE jag som satt rubriken (som ju delvis motsäger det jag säger i texten) men här är dagens artikel om samhället och psyket.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Bra, nyanserad, klok artikel!
/BB

Elin sa...

Men TACK TACK TACK för att du tar Expressetutrymmet för att uttrycka en av mina allra viktigaste ståndpunkter.
(Och det där lät konstigt, som att du för min talan, det är ju inte så jag menar. Mer att det känns så otroligt skönt att läsa andra texter som har samma perspektiv på psykisk ohälsa, psykvård och piller som jag.)
Och nyanserat, bra och rakt var det också.

fredrik sa...

verkligen bra! det är så jäkla svårt att formulera en sån inställning utan att antingen göra superbiologister eller gammelsociologer förbannade. (kan ju bero på att jag brukar använda såna ord iofs...) men du lyckas hursomhelst!

Anonym sa...

Problemet med adhdmedicinering har varit att för få har fått den, och att det funnits en märklig - delvis scientologianknuten - rörelse i sverige som okunnigt pratar om att "knarka ner barnen" (då med hänvisning till att medicinerna är en form av centralstimulantia) och idiotsnack om att "man gör barnen till knarkare"

I själva verket är det ju de barn som inte får hjälp av alla de slag, då inkluderar jag även medicinsk, som lider störst risk att bli "knarkare" eller på annat vis socialt utslagna ur samhällsramen.

Gabriel sa...

Bra, bra!! Så sorgligt sällan man egentligen läser en bra text i dagspressen utifrån "två tankar i huvudet samtidigt". Att den funkar med båda rubrikerna är ju rätt intressant.

David074 sa...

Min kommentar kom inte upp. Undrar varför. Här kommer en kortare, kanske mer balanserad.

DSM IV, den diagnostiska manualen som bl.a. används inom psykiatrin, har ett kategoriskt perspektiv - fick jag lära mig när jag läste psykologi. Med ett dimensionellt perspektiv suddas lätt den kvalitativa gräns som finns mellan sjuk och icke-sjuk ut. Den icke-sjuke ska ställas till ansvar även om han/hon med ett dimensionellt perspektiv ligger nära en diagnos. Behandlingsmässigt sett hade det kanske varit bra med mer av eklektism(stilblandande). Kritiken mot att använda flera stilar samtidigt blir kanske att det är svårare att utvärdera och hålla sig till evidens och vetenskaplighet.

Vinstmotiv finns inom alla områden.

David sa...

Mycket bra artikel. Jag är också en individ som vars liv räddats av medicinen, däremot är jag medveten om att mediciner begärs ut lite väl ofta. Vilket i och för sig antagligen är en en halvsanning då det som du säger finns många som skulle behöva medicin som inte får det. Ibland är det så och ibland är det si. Problemet ligger precis som du säger i att väldigt många anser att om det ena är rätt är det andra alltid fel. Om man försöker framföra tanken att det dessutom kan vara lite av varje gör att det blir total kortslutning.

e-brahim botani sa...

jag gillade att jag inte fattade ett dyft, trots att det var svårt att låta bli.
barn får för mycket potatis i sverige, det är överlag för hög temperatur inomhus, för långa toaköer på tjejdass på krogen osv.
adhd är ofta ett symptom, tills det blir en utgångspunkt, dvs. blir riktigt bra grejer!

Anonym sa...

Fan vad bra, jag vill ha mer. Kan du inte se till att få skriva en längre artikelserie eller en bok om det här.
(Efter att du har varit ledig och fixat halsen) ta hand om dig.
/Olle

David Munck sa...

Lysande artikel Isobel, som oftast. Jag instämmer helt i hyllningskören. Synd dock att kommentarerna på expressen.se hittills är så negativa och skrivna av några hafs-läsare som verkar ha förletts av den delvis missvisande rubriken. Din egen rubrik var bättre! Det är ironiskt att, trots att ditt resonemang egentligen är så common sense, Expressens rubriksättare verkar ha haft svårt att greppa komplexiteten.