söndag, april 19, 2009

DN ska läsas som Darth Nader

Jag tycker att det är fascinerande att det jag ser som kreativ gemenskap, ser DN och Peter Wolodarski som "parasitering". Det säger så mycket om vilka värderingsklyftor det handlar om. (Alldeles bortsett från det genuint bisarra i att hävda att google tjänar pengar på tidningarnas jobb men glömma bort hur mycket en genomsnittlig journalist använder google i sitt arbete.)

Nu ställer sig DN helhjärtat på dåtidens sida mot framtiden, på etablissemangets mot uppstickarna, på Imperiets mot rebellerna. Det förvånar såklart ingen, DN är ju det modernistiskt reaktionäras hemvist, men det förtjänar ändå att uppmärksammas. Bara så att vi vet var skiljelinjerna går.

16 kommentarer:

Eric Goesta Rosén sa...

Det kanske är googles cache de vill åt? Den hindrar ju texter från att raderas.

Patrik sa...

Dessutom glömmer han bort (eller har ingen aning om) hur mycket tid som går åt till att utveckla aggregeringsfunktioner och effektiva sökmotorer.

Jack sa...

Med denna "alla måste få betalt NU!"-inställning hoppas jag verkligen att varenda uppkopplade journalist i hela världen donerar några slantar till Mozilla, Imdb, Wikipedia etc. De skänker förhoppninsvis också en tanke till risktagande entreprenörer som Twittergrundaren Evan Williams och Skypemannen Zennström. Eller journalisterna kanske bara tanklöst gratisgoolgar, gratistwittrar, och gratisläser bloggar som huseras kostnadsfritt av Blogger och Wordpress. Ibland frestas man nästan att tro att så är fallet. Förmodligen är det en så berusande skön känsla att plocka frukterna från palmerna i parasiternas paradis att självinsikten dövas bort.

cnab sa...

Efter cirka 30 år har jag tack vare den ledaren i DN nu sagt upp prenumerationen. Så dödar man ett varumärke, en tidning som stått för liberala tankar. Dom kan gott dra Gråkappan över sig!

Jessica sa...

Underligt att så många av de institutioner som har stått för liberala ideal nu gör vad de kan för att slakta alltsammans.
Ändå kan jag inte säga att jag är förvånad. Min förhoppning är att de självdör, men med tanke utvecklingen hitintills så är det nog att hoppas för mycket.

Pastor Bentonit sa...

Där rök min prenumeration också, efter många år. Tack för det, ¤#"!%$£@ idioter. Jag kommer att sakna söndagskrysset men får ladda ner SvD:s kryss på nätet istället (och skaffa läsglasögon, huga!).

jerker sa...

@cnab, Pastor Bentonit: Visst är det ändå en smått berusande känsla att upptäcka att man är mindre förstenad än vissa i de efterkommande generationerna?!

50+ med uppsagd DN-prenumeration.

Andreas Ekström sa...

Just det, go' vänner - om någon tycker fel i den tidning ni läser, så är det självklart helt rätt metod att sluta läsa den. Vad som helst för att slippa bli utmanad.

Jag har aldrig begripit varför folk vill läsa en ledarsida som på varje punkt bekräftar vad de redan tycker!

p sa...

Just det, "utmanad" var precis vad man tänkte att man blev av DN:s ledare. Den var så kunnig och intelligent.

Förresten, Andreas, har du en hemdata? Kan man spela patiens på den? Och sortera recept?

Patrik sa...

Andreas Ekström: problemet är inte att wolodarski eler dns ledarsida har åsikter tvärtemot mina, nä, problemet är att dns ledarsida uppenbarligen inte gjort någon som helst research varken när det gäller google vs mediebolagen (heter det så?) eller när det gäller konsekvenserna av pirate bay-domen

Jerker sa...

Precis, jag vill bli utmanad. Min favoritskribent under många år var Expressens Linna Johansson. Vi hade/har inte många åsikter gemensamma, men varje gång jag läste henne var jag tvungen att slipa mina egna argument. Oftast lyckades jag, för mig själv, argumentera emot, men någon gång ibland hände det att jag motvilligt måste medge att jag inte rådde på henne. Det var då jag växte.

Något sådant har aldrig hänt med Wolodarski.

Jessica sa...

Andreas Ekström.
Jag får hålla med de två föregående. Jag vill bli utmanad. Blanda och resonera med mig själv om åsikter jag kanske inte delar, tankar jag inte själv har tänkt. Men nu kan man inte ens hålla ordning på sakkunskaperna, det finns inget mått av självkritik, inte ens vid klara och MYCKET tydliga sakfel. Som Jerker säger kan man lära sig en hel del, djävulens advokat och allt det där, men med DN är det länge sedan det räckte, mycket länge sedan. Det handlar för mig inte om att bara läsa vad jag håller med om, jag läser en avsevärd bloggar där jag inte nödvändigtvis eller t o m sällan håller med om innehållet, men det tänjer på de egna intellektuella gränserna och de som skriver är mer insatta, mer säkra rent stilistiskt, och de sitter inte på en redaktion och kallar bloggare, google, whatever för parasiter.
Wolodarski får ta sig och sin ledarredaktion och med några sjumilakliv, om det ens skulle räcka, och försöka komma ikapp sin samtid.

Anonym sa...

Lite dråpligt att Isobel medarbater då och då i DN...

Max sa...

har sagt upp min prenumeration nu.

Din vän sa...

Journalister går ju på presskonferenser och skriver efteråt, också det en slags parasitering, ifall man ska se det på Wolodarskis sett.
Journalister skriver ju om vad andra människor säger och gör, också det ett sätt att vara parasit, om man ska använda Wolodarskis sätt att se på samhället.
Skulle vara intressant att se vad som hände om Google tog bort allt från DN i sina sökmotorer.
Rosemari på Kulturbloggen.com

Anonym sa...

Eh, vasst Rosemari, väldigt vasst.
Det är ju klart att själva verkligheten och snodda film/musikfiler är samma sak, tänkte inte på det...B. Karlsson