fredag, april 17, 2009

Det här är en bra dag!

Jag vaknade i dag alldeles lycklig. Inte bara för att jag väcktes så sent som vid kvart i sju av den allt tjockare guldklimp som krupit upp i vår säng nån gång vid femtiden och nu lyfte sitt sömndruckna lilla huvud och med lika delar kärlek och uppfordran sa: "mamma?" Sen ville han pussas.

Det är visserligen fullt tillräckligt för en bra dag, men den berusning jag känner handlar också om er, om oss, om att befinna sig mitt inne i revolutionen. I dag kommer domen mot The Pirate Bay, och jag förstår såklart om de faktiskt åtalade personerna ser det på ett annat sätt, men för mig är detta, oavsett domslut i dag, bara ännu en dag när vi som är internet gör världen ännu mer sammankopplad, ännu mer mångfacetterad, förvirrad, utmanande, kärleksfull.

Jag ogillar alltför uttalad determinism, historien rider inte åt ett enda håll, men jag kan inte se hur ens de starkaste, mest välfinansierade lobbyintressen ska kunna riva ner och förstöra det som så många miljoner lever i och älskar. De försöker såklart febrilt, och vi gör allt vi kan för att hindra dem, kringgå dem, bråka med dem, försvara oss. Men alla vet att om de vinner blir världen sämre, mörkare, tråkigare, farligare. Om vi vinner, och jag syftar alltså inte specifikt på dagens dom, även i ett snävt juridiskt perspektiv är den ju i realiteten helt meningslös, får vi fortsätta att leka.

4 kommentarer:

Thomas E sa...

1 års fängelse och 30 miljoner i skadestånd, grabbarna kan nog hålla sig för skratt. Som lekman så känns det konstigast att Lundström blev fälld. Den koppling som fanns mellan honom och TPB verkade otroligt svag, ändå döms han till fängelse.

Anonym sa...

Isobel,
vi har ju alltid haft olika uppfattningar i den här frågan, men när jag läser det här inlägget, så blir jag uppriktigt bekymrad. Det här är inte seriös argumentationsteknik. Det här luktar ren sekterism. Säga vad man vill om aktiviteten på internet, men så särskilt kärleksfull har den aldrig varit. Här kan man skymfa människor så mycket man vill - och dessutom anonymt - utan att behöva frukta några som helst konsekvenser.
Jag stödjer, som du vet domen mot TPB. Jag tycker ett år bakom galler är helt rimligt - eftersom jag inte ser någon större risk att de 30 miljonerna kommer att betalas ut.
Ofta blir jag anklagad för att vara en fiende av yttrandefriheten på grund av mitt ställningstagande. Men det här inget med yttrandefrihet att göra; för vad den anbelangar, så är nätet det farligaste stället av alla, om man vill torgföra för tillfället obekväma åsikter.
Vilket innebär att varje uns till kritik av vad som faktiskt pågår på internet, bemöts med aggressivitet och pöbelmentalitet.

Jag anser att du i och med ditt inlägg har myntat ett nytt begrepp: Internet-fundamentalismen.


Carina Rydberg

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Carina, jag förstår uppriktigt inte vad du menar: "det här inget med yttrandefrihet att göra; för vad den anbelangar, så är nätet det farligaste stället av alla, om man vill torgföra för tillfället obekväma åsikter." Skulle yttrandefrihet handla om rätten att få säga saker utan att någon säger emot en?

Om du inte upptäcker kärleken på internet tittar du nog helt enkelt på fel ställen. Men visst är jag internetfundamentalist, precis på samma sätt som jag är yttrandefrihetsfundamentalist. Jag ser dock inte det som något dåligt.

Anonym sa...

Bra, då är vi överens om den definitionen.
Självklart skulle Internet kunna vara ett fantastiskt forum för diskussioner - och ibland är det så.
Men alltför ofta hemfaller människor åt påhopp, förolämpningar och direkta lögner.
Så var ska jag leta för att hitta Kärleken på internet? Om detta är jag okunnig.
Och säg nu inte match.com.

Carina Rydberg