onsdag, april 08, 2009

Den naturliga kvinnan all over again.

Jag kan inte fatta varför jag inte gjort det tidigare men nu lägger jag till Grovt Initiativ! Gustav är så otroligt bra.

Läs också alla delarna i diskussionen mellan Lisa Magnusson, Elin, Eric och Lisa igen. Det här är ju tre av de bloggare jag gillar allra mest. Det är roligt. Jag är mest på Erics linje. Alldeles särskilt irriterad blev jag av Novotny-intervjun utifrån perspektivet att det skulle vara mer moraliskt att ha "lagom naturligt smink" och jeans och t-shirt. Den "naturliga" kvinnligheten. Tvål-och-vatten-kvinnorna. Den fräscha tjejen. Ni vet att jag hatar.

Lisa säger också något mycket bra i sista texten:
"Själv älskar jag att vara ett sexobjekt, jag får en kick av att betraktas som vacker och upphetsande. Bara i feministisk teori utesluter det att jag samtidigt är ett subjekt som själv styr över min sexualitet."

Jag vill dock påpeka att det bara gäller viss feministisk teori. Inte all. Inte alls.

14 kommentarer:

Grovt Initiativ sa...

haha jag som just skrev en grej om bl.a. magnusson, och länkade till en text från 2007 av dig i periferiskt samband. cheers!

tingotankar sa...

Nej, här håller jag med Elin i hennes briljanta genomgång av allt som är fel med Lisas krönika.

Det är klart att du har all rätt i världen att ha på dig så mycket smink du vill - men du borde fråga dig själv varför du och så många andra blir så övermåttan provocerad av de som inte gillar det. 99% av alla unga kvinnor som visas upp i tidningar och på TV är sminkade och friserade till det yttersta - det är inte precis så att de är i minoritet. Tror du inte det kan vara skönt för en del tjejer som faktiskt inte känner sig bekväma med det att höra att de inte är helt ensamma (vilket man lätt kan få intryck av att läsa magasinen)?

Du har rätt att vara som du vill, och Tuva och alla andra har rätt att förespråka sina ideal utana tt sågas med fotknölarna.

Läs gärna vad Elin skriver om skillnaden mellan att vara sexuell och ett sexuellt objekt.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Fast det finns ju ingen nödvändig motsättning mellan att vara sexuell och att vara ett sexuellt objekt! Tuva moraliserar över den som vill vara objekt också, och ser sig själv i sin fejkade naturlighet som en bättre förebild. Jag är såklart för diversitet, men jag gillar bara inte när man använder sin egen modell som den enda moraliskt riktiga.

Elin sa...

"men jag gillar bara inte när man använder sin egen modell som den enda moraliskt riktiga."

Min poäng är väl att Lisa Magnusson gör exakt samma sak. Det är inte bara upphöjandet av det natuuurliga som är en form av moral.

Manu sa...

Tycker Elins distinktion är klockren.

Undrar om folk skulle ifrågasätta det lika mycket om det handlande om andra typer av objektifierande. T.ex. om en invandrare ständigt skulle framställas som exotisk i media när denne försökte kommunicera något som inte hade med etnicitet att göra. Tror inte det. Även om kanske vissa invandrare i ett sådant sammanhang skulle säga "jag får en kick av att framställas som exotisk".

Lisa Magnusson sa...

Isobel, puss på dig, du är så bra.

Elin, jag håller inte med om att jag moraliserar. Med tanke på hur mycket tid och energi du uppenbarligen ändå har lagt på min krönika så tycker jag faktiskt att det är ganska fantastiskt att du lyckas läsa min text som att jag säger att ALLA kvinnor måste ha skitmycket smink och gå runt och pluta med munnen. Det enda jag säger är ju att det naturligt fräscha inte på något sätt är finare och bättre än att sminka sig snygg och se kåt ut.

M4nolo, vilken otroligt dålig liknelse.

Manu sa...

Lisa, Varför?

Hemingway sa...

Det finns visserligen ingen accepterad teori/ideologi som kallas maskulinism, men alla fattar ju ändå vad som avses med ordet. Och om man sätter feminismen i motsats till macho-maskulinismen så fattar man kanske varför det är problematiskt att påstå att tjejer hela tiden bör (moraliskt omdöme) gå omkring och känna sig sexiga, och tycka att det är n¨ågot skumt och okvinnligt med brudar som inte gör det (det är väl ungefär vad Fanny Ambjörnsson försökte visa i sin bok om tonårstjejer, att tjejer socialiseras in i roller där sexualiseringen och det ständiga ältandet är självklara inslag).

"Som man får jag en kick av att betraktas som snygg och sensibel utan att behöva lägga en halvtimme på det varje morgon. Det är bara i maskulinistiskt tänkande som det betraktas som misstänkt att läsa romaner, att vara pappaledig och att jag inte hela tiden är en vandrande ståkuk redo att sätta på alla tjejer inom synhåll."

Anonym sa...

Är det inte roligt att Elin väljer att kalla Lisas text just "ofräsch"?

Elin sa...

Ano: Det var en tillbakasyftning på Lisas slutmening att det kändes "ofräscht". Jag hatar ordet som sådant, men inte när det handlar om sunkiga texter utan om människor.

loverboy sa...

Uppdatering apropå kvinnor, naturlig sexlust coh vilja att testa gränser: en av de tonårstjejer som skulle vittnat mot en sexkriminell liga med sadomasochistisk inriktning('våldtäktsligan' i kvällstidningarna) har hängt sig: http://www.dn.se/nyheter/sverige/valdtaktsoffer-tog-sitt-liv-1.842000 - åtalet läggs därmed ner för en av männen. Det är samma liga som Iso ägnade en inte speciellt uppbygglig bloggpost häromveckan, där du fullständigt struntade i att nämna att flickorna var underåriga, och målade upp det som att de varit ute på ärtig jakt efter fräckt och annorlunda sex.

Vi behöver inte diskutera om det är rätt eller fel med s/m, det är inte problemet (mycket få som följer denna blogg har principiella problem med s/m eller hur?) Problemet är tanken att tjejer bör och måste vara lyckliga över att ständigt kunna ses som sexobjekt, också när de inte alls är ute på ragg.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Loverboy, jag rekommenderar en grundläggande kurs i läsförståelse. Det jag skrev var just om mitt obehag inför att tidningarna blandade samman våldtäkter med gruppsex och sexleksaker, med en just kombinerat moraliserande och gubblysten ton.

loverboy sa...

Isobel: snack, hela ditt resonemang bygger på att flickorna hade visat fritt samtycke till att ha sex med de där lirarna, annars blir din koppöling till en påstått viktoriansk och vaniljfärgad styling av historien orimligt svag. Därför strúntade du också i att nämna att tjejerna var klart underåriga. Att inte nämna en sån sak när det är relevant är också ett statement!
Lika låg nivå som Sakine brukar få till, faktiskt.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Hela mitt resonemang byggde på att det är skillnad mellan våldtäkt och aldrig så avancerade sexlekar, men att tidningarna blandade ihop dessa två vitt skilda fenomen till en gegga.

När jag läser kommentarerna tycks de flesta andra ha begripit detta också. Om du däremot inte kan se det är det nog därför ditt problem mer än mitt.