onsdag, januari 07, 2009

Ta det piano

Peter Santesson-Wilson har skrivit det här årets bästa text om varför Maud Olofsson varken vet hur kartan eller verkligheten ser ut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra artikel. Och det är därför centralplanerade ekonomier bara lyckas planera fram stagnation. Inget utrymme finns för ett dynamiskt entreprenörskap. Den sista Trabanten som byggdes i DDR var säkert den bästa Trabant som någonsin byggts. Maud Olofsson & Co borde tänka på det.

godisgrisen sa...

Den som är gammal nog och sifferintresserad kanske minns hur det gick för Facit i Åtvidaberg. Död. Stendöd.

Vilka fler misstag har inte begåtts av politiker i tron att man gör något bra. Birka Energi för inte så många år sedan? Läste i expressen.se att dom (Fortum eller Birka) tjänat ca 100 miljarder (vinst) sedan millenieskiftet under Fortums flagg. Och att Staden sålde ut bolaget för ca 4.5 + 14.5 miljarder. Bra affär för medborgarna och för elmarknadens avreglering? Det är nog ett av de dummaste besluten som tagits i modern tid av politiker i centrala Stockholm.

Maud är säkerligen ute efter att stilla opinionen och vänder kappan... men... man skall också komma ihåg att bilindustrin och föder en drös med underleverantörer i vårt land och med dem en samhällsstruktur och arbetskraft som riskerar gå under. Det är lite svårt att inbilla sig konsekvenserna av en konjunktursvacka som kan få det mest stabila företag att vackla. Därför vet ingen. Därför vill ingen. Framför allt inte en politiker. Eller så vill man fel. Men opinionen är ju folket! Eller?

Var det inte Volvo som hade en enorm och stolt kassa innan bolaget blev utländskt?

Sluta inte blogga, du kanske bara behöver fokusera på nästa bok osv.

Anonym sa...

Man kan inrte vinna val på att sitta och utlova stålbad, arbetslöshet och "det måste bli jävligt illa fram till dess markanden kan göra att det blir bättre" - det vet de allra flesta utom vissa ivriga högerliberaler. Minst av allt kan man göra det från en von oben-position där alla vet att "hon kommer aldrig själv att gå arbetslös eller tvingas panta in platt-tv'n". Att säga "jag kan inte utlova annat än blod, svett och tårar" fungerar bara i en situation av kamp för livet, som i England 1940. Om regeringen sitter med armarna i kors och låter Volvo,Saab och deras underleverantörer dö under matta hänvisningar till att "det blir bättre nån gång framöver", "kreativ förstörelse" och "marknaden, det är vi allihopa" så spelar man definitivt bort chanserna att vinna 2010.