lördag, januari 24, 2009

Mer om knarket

I dag skriver jag om varför man inte kan stoppa missbruk med polisinsatser.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra, bra -- men du har en vana att ofta avsluta dina texter (på ledarsidan) med förstärkningsord av typen "oändligt", "otroligt" "oerhört" etc. Det är inte särskilt snyggt.

Anonym sa...

heh, lol, per definition är ju alkohol, nikotin, koffein, och diverse andra "berusande" substanser knark.

Så självklart kan inte polisen stoppa knarket.

Är ju t ex lagligt att kultivera poppisar, och helt ok att inte rensa bort tre sorters svampar. Och att odla en hel del "narkotiska" och "hallucinogena" växter ... och att framställa sk "designer drugs".

Men som sagt så länge alkohol, koffein, och nikotin, samt diverse andra sk harmlösa stämmningspåverkande substanser, är lagliga så kan inte polisen stoppa "knarket".

(Egentligen är det ju lite absurt att man kan köpa 800 mgram koffein receptfritt på apoteket, egentligen eftersom det inte finns en limit på hur många packet man får köpa, trots att man använder endast säljer mindre än ett gram då den dödliga dosen ligger på mellan ett och 25 gram. Samt att symptom liknande stryknin förgiftning tenderar till att börja uppstå om man trycker i sig mer än ett gram. (Tja för att inte säga hallucinationer, onormal vakenhet, etc, etc ... alltså inte helt olikt andra droger egentligen. Enda skillnaden är alltså mängden.)

Det är olagligt att kultivera en kokaplanta men lagligt att kultivera flertalet olika kaktusar, trots att det krävs blad från flertalet kokaplantor för att bli minimalt påverkad men endast en lite sketen kaktus.

Är olagligt att odla hampa, t om industri hampa om du inte har tillstånd, men helt lagligt att odla hur många opium poppisar som helst.

Olagligt att odla magiska svampar, men helt lagligt att låta dom tre sorter som växter på i stort sett varenda gräsmatta växa, t om plocka, men det är olagligt att förtära.

Fast det är helt ok att käka kola nötter, och poppa diverse frön från "djungel växter", och förtära, precis som det är helt ok att förtära diverse andra frön och blommor. Trots att det per definition är knark det med, precis som alkohol, koffein, och nikotin.

Ska det ska nog mycket mer till innan polisen kan stoppa knarket. (Om man nu vill att dom ska göra det, mest endast för en minoritets skull.)

//ST

Anonym sa...

Isobel, lyft inte bort det 'anonyma' inlägget ovan, det var den bästa laid-back 'pundarmonolog' jag läst på länge. ;)