tisdag, januari 13, 2009

KB har inte heller fattat

Apropå att Liza Marklund hävdar att det borde ha stått klart att Gömda var en "dokumentär" roman hela tiden har jag blivit uppmärksammad på hur Kungliga Biblioteket klassificerar den:

Lz
Vnamb

Alltså under biografier och faktaböcker om kvinnomisshandel. Inte under skönlitteratur. Det är en liten detalj, men dock.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ja upprörande är det! Liza Marklund, hur kan hon göra så här mot Sveriges befolkning? Jag är så otroligt arg, så himla lurad, ja så blåst och bränd. Jag som trodde på allt. Jag som läste och trodde Liza. Jag som litade på henne. Blir själaglad över att du avslöjat detta bluffande! Det är ju ett jätteproblem!!! Jag upprepar: Ett jätteproblem! För samhället, för mig... ja helt otroligt är det. Allt har ställts på huvudet. Gräv vidare Sverige, ni som vågar och orkar. Hur har det kunnat gå så här långt?

Gunilla sa...

På Stockholms stadsbibliotek har böckerna klassificerats under N, medicin.

Anonym sa...

Men asså, nån måste meddela detta till Marklunds PR-agent. Han tror att det bara är bloggpöbeln som har svårt att fatta.

"likhet med en hel del debattörer anser jag att debatten och kritiken mot Liza Marklund i hög grad grundas på det faktum att många av de mer tongivande bloggarna är ovana vid att hantera olika litterära begrepp och genrer. ”

http://www.newsmill.se/artikel/2009/01/13/medias-hukande-infor-bloggdrevet-en-varningsklocka

chall sa...

Jag undrar mest över Sahlin och hela kvinnomisshandelsdiskussionen.

Du vet, när man ställde frågan till Sahlin "är du inte generad över att en svensk kvinna fått ASYL i USA för att Sverige inte kan skyddda henne". Allvarligt talat, jag undrade då om det var sant men eftersom a)boken var Sann b)Marklund pratade med Sahlin c)soc betalade ohemula pengar d)varför inte? om det nu var den extrema försöljelsen av hennes exman....

Att jag nu häpnas över kommentarer "vi ändrade Mias bakgrund för att man skulle kunna idnetifiera sig bättre" samt "Anders blev norrrländning för att man inte skulle hänga upp sig på hans ursprung" medan man lät "muslimen" stå som protagonisten.... jo, det är väldigt tydligt i boken att allting blir bra när svenskan får en ny svensk man.

_det_ tycker jag är obehagligt. Att jag nu, när jag bor i USA, inte riktigt ser hur en svensk kvinna kan få asyl gör att jag tror att man kommer kräva att få reda på varför. Det finns nämligen stränga regler om asyl - och de immigrationsjurister jag pratat med här borta bara ler och säger "no way, we consider Sweden a safe country and it does not fall under the 5 categories you have for asylum".

Det är synd att LM inte ser att om man ljuger för att få uppmärksamhet om ett ämne faller allting man fått när lögnen uppenbaras. Hoppeligen blir det inte riktigt så illa för kvinnomisshandelsfrågor i det här fallet... .men man undrar ju...

Anonym sa...

Chall - Bra inlägg och potentiellt viktigt med "asylspåret". Jag fann mig själv lite undrande när jag läste det... "Asyl" i USA... "Från Sverige"... Men bara att det lät mysko. Har nån direkt frågat LM, eller nån av de andra inblandade? Vad finns att få ut under FOI?

Anonym sa...

Jag har inte läst Gömda, bara hört om den från andra som sagt att den är så bra och så skrämmande. Alla har tolkat innehållet som praktiskt taget dokumentärt. Och därför har ingen ryckt ut till försvar för den misshandlande mannen i den här historien, dvs. ”mannen med de svarta ögonen”, dvs Osam Awad. Han är ondskan personifierad och förtjänar bara förakt har det hetat. Nu vet vi hur det egentligen är. Osam har erkänt att han slagit ”Mia” tre gånger, brott som han djupt ångrar, blivit dömd för men avtjänat sitt straff. Finns det något offer i denna historia så är det Osam. Hans liv har slagits i spillror pga Marklunds lögner och demonisering av honom. Han måste få upprättelse!

Ett annat offer, vilket kommer att få allvarliga konsekvenser, är den rörelse som kämpar mot mäns våld mot kvinnor. När ikonen i rörelsen visar sig vara en stor lögnare, vad ska man då tro är sant i de fall som tas upp?

Det försvar som Marklund och hennes kompisar nu försöker med, dvs att boken bara är en roman som inte ska tas bokstavligt är så skrattretande pinsamt. Boken har ju medvetet lanserats som ”En sann historia”.

Gunilla sa...

Mer om just klassificeringarna:

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/109659-marklund-klassas-som-sann-pa-bibbla

Anonym sa...

I och för sig står ju Anaïs Nins dagbok på Gcz (böcker om enskilda författare, och dessas självbiografier) på många svenska bibliotek. Kanske till och med på Lz nånstans, Och Nin har utan tvekan lästs som dokumentärt "sann" av många trots att hennes dagböcker ganska säkert innehåller en del omgestaltningar och troligen fritt uppfunna händelser (och det är ju uppenbart en redigerad utgåva, det tillstod hon från start). Hennes man Ian Hugo som gav henne en hel del ekonomisk trygghet nämns i princip ingenstans, på egen begäran.

Skillnaden är att om man stryker "sann historia" från Mia-böckerna så blir ingenting kvar, som romaner är de på kioskdeckarnivå, medan Nin håller och formar innebörder i samspel med nya läsare oavsett om det är en "sann rapport" eller inte. Men den här attityden till litterära bråk, att svaret beror på om boken har någon halt eler inte, brukar ju ses som otillbörligt elitistisk i Sverige (menar du att det finns någon slags skillnad mellan bra och dåligt skrivna böcker? Att det ska spela roll?) Vi får se hur det går, att Marklund kläsr sig i säck och aska tror jag inte kommer att hända.

Alexander sa...

Jag tycker det är dags att sluta klaga på Liza. Var och en kan bilda sig sin egen uppfattning. Däremot kan jag inte låta bli att kommentera debatten om sanna böcker som Skarp, Guillous sambo startade häromdagen.

Göran hägg intervjuar Jan Guillou om hans senaste Hamiltonbok på www.axess.se

12.35 in i intervjun

Göran Hägg -"Den här bilden du tecknar av Saudiarabiens kungahus som finansierande terror och sånt. Jag menar det är fiktion men ändå hur pass sannolikt är det"?

Jan Guillou -"Det är ingen fiktion. Jag har en mängd utomordentliga källor dom består av garvade journalister i USA som alltså i bokform den nu återstående mest seriösa formen av journalistik har skildrat det här ingående siffra för siffra. Och det enda märkliga med dom journalistiska berättelserna som är alltså såna som får pulitzerpris det är alltså inte, det är inte Michael Moore som har hitta på det här. Det enda märkliga med dom är att det inte sprider sig in i andra medier."

Anonym sa...

Ann Heberlein påpekade, när hon skrev om katrine Kielos "Våldtäkt & Romantik" i Sydan att Kielos gör något mycket vanskligt: hon bygger upp en offerhistoria om en våldtäkt - i jagform - och rider på det tolkningsföreträde som offerskapet kan ge.
http://sydsvenskan.se/kultur/bokrecensioner/article320835.ece
Boken suggererar att jaget är identiskt med Kielos, men till skilland från Heberlein har hon med 99% säkerhet inte blivit våldtagen; därefter används detta "vittnessmål" för att driva ett resonemang om feminism, politik och patriarkat. Kielos kunde naturligtvis ha skrivit i tredje person eller markerat tydligare att inslaget med "berättlse om en våldtäkt" är helt fiktivt, men då hade hon förlorat det överläge som ligger i att kunna peka på sin egen kroppsliga erfarenhet: jag vet, för jag var där.
Greppet är inte precis okänt från anna media, det är precis så här "sanna historier" får bygga under teorier i krönikor och debattböcker numera, men det gör det också lättare att dölja gapande hål i teorin med saftig retorik.

Anonym sa...

Det är väl än dock en väldigt viktig detalj. För inte minst måste man väl då fråga sig varför KB gjorde den sorteringen, när andra gjorde en annan sortering.

//ST

Anonym sa...

En gång i tiden beundrade jag Liza Marklund. Jag gjorde en intervju med henne i Internationalen långt innan hon blev känd.

Vad som fick mig att slutligen förstå att framgången helt har stigit henne åt huvudet var en kolumn i aftonbladet där hon jämförde arbetslösa (i synnerhet från Norrland) med mygg. Eftersom Aftonbladet numera kräver lösenord för läsning av kolumner kan jag inte länka till den, däremot till en nyliberal blogg som berömmer Marklund och tycker hennes liknande av arbetslösa medmänniskor vid insekter var "intressant" och "värt att läsa och reflektera över":

http://bejcon.webblogg.se/2005/july/

Att vissa ser angreppen mot Marklund som ett angrepp mot vänstern och mot jämlikhetssträvanden är för mig helt otroligt.

Jag medger dock att Lenin på sin tid jämförde sina meningsmotståndare med insekter och att man i vissa vänstermiljöer sjunger "Mina herrar som räknar profiter / Parasiter som styr detta land..." Kanske var det under sina vänsterår som Marklund lärde sig att jämföra vissa männsikor med insekter, nu har bara direktörerna bytts ut mot de arbetslösa i hennes sinnebild för parasiter.

OBS att jag inte hemfaller åt någon marklundsk argumentation och jämför henne med insekter. Liza Marklund är en människa. Men hon brister i medmänsklighet.

Anonym sa...

Bibliotekstjänst klassar nu om "Gömd"a till skönlitteratur; det är mycket ovanligt att det görs så lång tid efter utgivningen av en titel. "Asyl" och "Mias hemlighet" klassades redan från början som skönlitteratur eftersom Btj's lektörer insåg att storyn verkade vara uppiffad med fantasiinlslag. Piratförlaget protesterade inte mot den klassningen.

Anonym sa...

Lysande text i Expressen idag!

Anonym sa...

Ville bara säga att du var mycket bra i Nya Vågen nyss!

Anonym sa...

Bra, bra, bra!

Njutbart att höra dina kloka, konsekventa och genomtänka synpunkter i Nya Vågen.

Stå på!

http://unnidrougge.blogg.se/?tmp=20160034

Anonym sa...

När blev journalist lika med nervöst trendig posör? För mig är det den mest centrala frågan i den här affären, men tydligen något som många moderna hippmurvlar har utomordentligt svårt att ta i.

Leroy sa...

Såg at du för snart 2 år sedan skrev om det Bodström o de andra nu granskas för. Jag såg att du kanske redan då såg en del.

Du verkar tänka efter före, ha empati och se helheter inte delar av verkligheten.

Bra jobbat

Du har förtjänat trovärdighet.
Du förtjänar: LEX Isobel.

Se saker, gräva, våga ta upp granska och skriva/tala.

tycker du och annika W borde få pris för det Ni vågat göra och stå för daggs för ny generation att skriva om sanningar o.s.v.

Livet är inte fiktion.

Leroy

Gunilla sa...

"...dags för en ny generation att skriva om sanningar"

Ja, men faktiskt – helt klart att de f d sanningssägare som uttalat sig från en äldre generation i denna debatt helt har förbrukat sitt förtroendekapital... Tyvärr!